Aserbajdsjanske sikkerhetsmyndigheter patruljerer utenfor COP29 i Baku, Aserbajdsjan, 9. november.

Meninger:

COP29: Norge må kreve at «økofanger» løslates

Bakteppet for FNs klimatoppmøte, COP29, er undertrykkelse av sivilsamfunn og frie medier, vilkårlige arrestasjoner og angrep på lhbtiq-personer. I fremtidige klimaavtaler bør det være krav om frie sivilsamfunn og løslatelse av politiske fanger.

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.

COP29 arrangeres nå i Baku i Aserbajdsjan. Dette er tredje gang på rad et autoritært regime arrangerer klimatoppmøtet. Og i år har til og med Taliban meldt seg som deltaker.

Før COP29 har vi sett målrettede angrep på sivilsamfunn og arrestasjoner av klimaaktivister og uavhengige journalister for å forhindre «uro» under klimatoppmøtet. Dette er et mønster vi har sett gjennom tiår i Aserbajdsjan.

Respekt for ytringsfrihet og retten til fredelig forsamling bør være et kjernekrav for å kunne være vertskap for internasjonale konferanser som COP.

I fem år har det vært forbudt å holde fredelige markeringer i det sentrale Baku. Forbudet forhindrer aksjonister fra å uttrykke sine synspunkter på et synlig, offentlig sted, og bidrar effektivt til å kriminalisere fredelig forsamling.

Angrepene mot kritikerne er intensivert de siste to årene. Blant metodene regjeringen bruker er arrestasjoner og rettsforfølgelser, samt vilkårlig håndhevelse av svært restriktive lover som regulerer sivilsamfunn og media. De presses til å operere på utsiden av loven, hvilket igjen gjør dem til enkle mål for strafforfølgelse.

I april sendte aserbajdsjanske myndigheter en advarsel til aktivister som kunne tenkes å engasjere seg i klimaaktivisme. Politiet i Baku arresterte også en kjent menneskerettighetsforsvarer og langvarig partner av Helsingforskomiteen, Anar Mammadli, to måneder etter at han var med å grunnlegge Climate of Justice Initiative.

Rettighetsorganisasjonen ILGA-Europe har i flere år rangert situasjonen for lhbtiq-personer som den verste i regionen.

Menneskerettighetsaktivistene fra dette miljøet rammes på samme vis som annet sivilsamfunn. Men i tillegg ser vi at myndighetene forfølger lhbtiq-personer i stor skala også utenfor aktivistgrupper. Vi har sett store antall arrestasjoner og bruk av tortur, tvungen medisinsk testing og trusler.

Norges delegasjon bør kreve at «økofanger» og journalister løslates og at en ny klimaavtale sikrer frie sivilsamfunn.

«Økofanger»

I juni 2023, i den vestlige landsbyen Soyudlu, aksjonerte politiet mot en fredelig demonstrasjon. De demonstrerte mot planene om en kunstig innsjø for helseskadelig avfall fra en gullgruve i nærheten.

Politiet brukte tåregass, fysisk vold og tortur mot demonstranter, og skadet og arresterte flere titalls av dem. I flere måneder stengte politiet all bevegelse inn og ut av landsbyen. Minst fem landsbyboere som protesterte ble arrestert etter falske narkotikaanklager, noe som er en utbredt anklage brukt av myndighetene mot kritikere.

En tidligere parlamentariker ble varetektsfengslet anklaget for utpressing, etter at han kritiserte politiets vold mot demonstranter og journalister. Mannen som laget plakater og slagord for demonstrantene, ble i august dømt til tre års fengsel etter falske narkotikaanklager.

Dette viser tydelig hvordan regjeringen går etter personer som tar opp alvorlige miljøspørsmål. Under COP29 er det viktig å skape oppmerksomhet om sakene til «økofangene», i håp om at dette kan bidra til at de blir løslatt.

Minst 35 representanter for sivilsamfunnet, inkludert menneskerettighetsforsvarere, aktivister og journalister sitter fengslet av politiske motiver. Elleve uavhengige journalister er siktet for smugling, svindel, forfalskning av valuta eller besittelse av narkotika.

Politiske fanger får ikke tilstrekkelig helsehjelp og opplever akutte helseproblemer. Blant de som sitter fengslet er Alasgar Mammadli (medieekspert), Aziz Orujov (direktør for Kanal13), Anar Mammadli (leder for Election Monitoring Center), Ruslan Izzatli (medlem av 3rd Republic Platform), samt tre unge kvinnelige journalister fra Abzas Media, Sevinj Vagifgizi, Nargiz Absalamova og Elnara Gasimova.

Hva bør Norge gjøre?

Den norske delegasjonen til COP29 må ha med seg et klart budskap: En ambisiøs klimapolitikk forutsetter meningsfull deltakelse fra et uavhengig sivilsamfunn.

Framtidige klimaavtaler må innebære løslatelse av alle politiske fanger og en forbedring av menneskerettighetssituasjonen. Norge må sammen med andre land som deltar på klimatoppmøtet understreke at et aktivt og uavhengig sivilsamfunn er avgjørende for å realisere klimatiltak.

Vi bør også slutte oss til sanksjoner mot aserbajdsjanske tjenestemenn som har begått alvorlige menneskerettighetsbrudd ved vilkårlig arrestasjon av kritikere.

Aserbajdsjan er kjent for hevnaksjoner mot de som kritiserte regjeringen under og etter større hendelser i landet. Norske myndigheter må følge tett med i etterkant av COP29, og ta opp eventuelle hendelser. Norge bør også, for å vesentlig bidra til sikkerheten til aktivister, utstede Schengen-visum på anmodning i tilfelle aktivister må forlate landet.

Aserbajdsjan må holdes ansvarlig for brudd på de internasjonale standardene de har sluttet seg til gjennom Europarådets Veneziakommisjon. Norges delegasjon bør kreve at «økofanger» og journalister løslates og at en ny klimaavtale sikrer frie sivilsamfunn.

Powered by Labrador CMS