Kenyansk politi åpnet ild mot demonstranter etter stormingen av parlamentet
Hundrevis av demonstranter stormet nasjonalforsamlingen i Nairobi, etter at Kenyas folkevalgte vedtok økte skatter tirsdag. Panorama havnet midt i kaoset, og snakket med unge som deltok i demonstrasjonene.
Panoramas reporter Sofi Lundin forteller om dramatiske
scener, og om politi som bruker tåregass og vold mot demonstranter, via WhatsApp.
Hun er i Nairobi sentrum for å rapportere fra de store demonstrasjonene mot økte skatter. Og hun måtte søke tilflukt da nasjonalforsamlingen ble stormet av demonstranter, og politi skjøt med tåregasskanoner mot bygget hun befant seg i.
Før det rakk Lundin å snakke med unge kenyanere om hvorfor de har tatt til gatene.
– Lederne våre plyndrer skattepenger for sin egen vinning, mens vi verken har råd til helsetjenester, utdannelse eller mat, sier studenten Nema Bahati (22).
Like etter vedtok landets folkevalgte flere av skattene som Bahati og titalls tusen andre har demonstrert mot den siste uken. Det fordi de folkevalgte vil få bukt med landets høye statsgjeld. Selv om demonstrantenes mest fryktede skatter, som 16 prosent avgift på brød, ikke ble vedtatt, utløste vedtaket om å innføre andre skatter et voldsomt raseri.
Et hundretalls demonstranter brøt seg gjennom politiets sperringer og stormet nasjonalforsamlingen. Vinduer ble knust, dører sparket opp og deler av parlamentsbygningen ble satt i brann.
Politiet svarte med å bruke tåregass og åpne ild mot demonstrantene.
Kenyas største legeforening melder at minst 13 personer er drept i sammenstøtene mellom politi og demonstranter tirsdag, skriver LBC.
Kenyas president William Ruto har gått hardt ut mot tirsdagens hendelser.
I en tale tirsdag kveld kalte han demonstrantene «kriminelle» som står bak høyforræderi. Han sa også at myndighetene kommer til å svare. Like før annonserte Kenyas forsvarsminister at militæret settes inn mot demonstrasjonene.
Derfor demonstrerer de
Det er unge studenter som har ledet demonstrasjonene.
Studenten Nema Bahati (22) forteller til Panorama at hun deltar i demonstrasjonene fordi hun er lei av undertrykkelse. Hun mener at myndighetene, under president William Rutos ledelse, ønsker at befolkningen skal forbli fattige.
– Vi er her for å fortelle Ruto at det er hans forpliktelse som president å lytte til oss. Vi er lei av undertrykkelse, og vi ønsker at den korrupte regjeringen skal gå av, sier Bahati.
En annen student som deltar i demonstrasjonene, er Faith (21). Hun mener at skatteøkningene er en «stor spøk».
– De korrupte politikerne ønsker å beskatte folket, slik at politikerne kan finansiere sin egen overdådige livsstil. De ønsker å ta fra oss landområdene som forfedrene våre jobbet hardt for å gi oss, sier 21-åringen.
– Er du ikke redd på en dag som denne?
– Jeg er ikke redd, fordi jeg har ingenting å tape. Det er derfor jeg er her i dag.
Den 26 år gamle advokaten Waringa Wahome mener at skattene er «en dødsfelle».
– Jeg er her fordi moren min hver eneste dag sliter for å sørge for at jeg får mat. Jeg er her fordi faren min sørget for at jeg fikk skolegang. Likevel er det umulig å finne jobber. Hvordan i all verden kan de øke levekostnadene når folk ikke har råd til helsetjenester og mat? Folk har knapt råd til å leve, sier hun.
– Vi kan ikke sitte å se på når de rike plyndrer alt, legger hun til.
Ber presidenten om å gå
Mange av demonstrantene ønsker at president William Ruto går av. Selv om han lovet å hjelpe de fattige i befolkningen da han vant valget for to år siden, har Kenya fortsatt store problemer med fattigdom, ulikhet og arbeidsledighet.
Flere går også hardt ut mot politivolden tirsdag.
Norge og tolv andre ambassader sier at de er dypt bekymret over volden i Kenya i en fellesuttalelse på X/Twitter tirsdag. Og den kenyanske opposisjonslederen Raila Odinga krever en umiddelbar slutt på volden mot demonstrantene.