
Flyktet fra Mosambik etter valgopprøret:
– Hvis folk ikke protesterer, kan Frelimo styre landet for evig
I Nyamithuthu-leiren i Malawi bor det ifølge myndighetene mer enn 7000 flyktninger fra Mosambik. Forholdene i leiren er dårlige, men nå øyner 29 år gamle Phillip Folle og flere med ham et håp om å kunne vende hjem. Samtidig har han liten tro på at ting vil endre seg.

– Jeg er ikke overrasket over at folk er sure. Hvis de ikke protesterer kan Frelimo styre landet for evig, sier 29-årige Phillip Folle når han møter Panorama Nyheter i flyktningleiren Nyamithuthu i Sør-Malawi.
Han er en av over 7000, som etter Mosambiks regjeringsparti Frelimos omstridte valgseier i oktober i fjor, søkte tilflukt på andre siden av grensen.
Regjeringspartiet har sittet ved makten siden landets uavhengighet fra Portugal i 1975, og høstens presidentvalg ble kritisert av flere internasjonale observatører. Resultatet utløste store demonstrasjoner, som ble hardt slått ned på.
Over 300 personer skal ha mistet livet under demonstrasjonene, ifølge Amnesty International.
Phillip Folle mener at Mosambik i realiteten er et ettpartisystem, og at det er på tide at Freliomo slipper andre politiske partier til.
– Hvis de andre partiene feiler, er det velgerne som har feilet. Hvis opposisjonspartiene Podemos eller Renamo kan gi oss fremgang, så la oss stemme på dem.
I desember flyktet over 2000 familier til Malawi, etter økning i vold, usikkerhet og demonstrasjoner da valgresultatet ble godkjent, melder Reuters.
Ble forfulgt av folk med macheter

På en plaststol ved siden av 29-åringen, sitter Alberto Basiao. Han forteller at han måtte flykte i sikkerhet i Malawi, da det kom folk til gården hans for å ta ham.
I over 30 år har han vært medlem av Mosambiks regjeringsparti, men 9. desember ble det så risikabelt at han ikke kunne oppholde seg i hjemlandet.
– Jeg var på gården min og hørte plutselig at det var folk på vei mot meg. Jeg ropte og spurte hvem de var. De var tre–fire stykker, og jeg var ikke i tvil om at de ville drepe meg. Så i stedet for å gå hjem, løp jeg mot Malawi.
Han forteller at han ble forfulgt av folk med macheter. Nå er hverdagen på jordene på gården hans i Morrumbala-distriktet byttet ut med et hvitt plasttelt fra FNs flyktningorganisasjon UNHCR.
Bortsett fra en skål med maismel og et par sammenkrøllede tepper, har han ikke mye av materiell verdi.
Basiao mener opposisjonsleder Venâncio Mondlane, som fikk nest flest stemmer under presidentvalget i oktober, skal ha skylden for at han nå har tapt alt han eier.
– Hvis man kan peke på noen, så er det Mondlane, som nektet å akseptere valgnederlaget. I stedet mobiliserte han sine folk for å angripe oss som støtter Frelimo, sier han.
En større sammenheng
Mens valget i oktober var den utløsende årsaken til urolighetene sist høst, peker flere analytikere på at hendelsene må sees i en større sammenheng.
Mozambik ligger på 183. plass av 189 land på FNs Human Development Index. Og de siste årene har gjeldskrise, sykloner, kronapandemien og væpnet konflikt i den nordlige Cabo Delgado-provinsen, ifølge Verdensbanken, redusert landets lovende vekstrater fra starten av 2000-tallet.
Alberto Basiao erkjenner også at Frelimo ikke har klart å sikre befolkningen grunnleggende velferdsordninger.
– På landsbygda, der vi bor, er det nesten ingen utvikling. Borrehull bores i urbane områder, men ikke i de øde. Likevel er vi lojale, sier han.
Årsaken er et ønske om sikkerhet.
Ønske om å vende hjem
Ifølge en spørreundersøkelse, utført av Malawis flyktningkommisjon og UNHCR i slutten av februar, ønsker 80 prosent av flyktningene i leiren nå å reise hjem. Men mange er traumatisert, og må overbevises om at de kan returnere, forteller Hilda Katema Kausiwa, ved flyktningkommisjonen.
– Dette er ikke første gang vi tar imot flyktninger fra Mosambik, men på et tidspunkt drar de alltid tilbake, sier hun.
I februar besøkte representanter fra Mosambiks statlige institut for katastrofehåndtering leiren, og forsikret flyktningene om at de snart kan vende hjem.
Men senest i starten av mars ble ti personer skadet, melder Reuters, da politiet skjøt mot demonstranter, som protesterte mot at opposisjonsleder Mondlane ble utelatt fra en avtale president Daniel Chapo signerte med ulike partier for å få en slutt på valg-opptøyene.
Politisk analytiker Joao Feijo har kalt forhandlingene for et politisk teater, så lenge Mondlane ikke blir inkludert i samtalene.
Likevel har Hilda Katema Kausiwa i Malawis flyktningkommisjon et håp om at flyktningene snart vender hjem. Malawi har store utfordringer med å finansiere leiren, og beboerne mangler mat, drikkevann, tepper og mye annet.
På grunn av mangel på det mest nødvendige har det oppstått spenninger mellom flyktningene og de som skal distribuere det som finnes av blant annet mat.
Men selv om han kanskje snart kan vende hjem, ser Phillip Folle ned når han får spørsmål om han tror at volden på nytt vil bryte ut neste gang det er planlagt presidentvalg i Mosambik.
– Ja, hvis tingene ikke endrer seg, sier han.
Les mer:
-
– Spirene er sådd for en ny pandemi – med start i Afrika
-
Mosambik: 90 drept hittil i historisk «folkeopprør»
-
Et politisk skifte på gang i det sørlige Afrika
-
Slagmarken som ble et fredsprosjekt
-
Aktivister fra Mosambik advarer mot investeringer i gassprosjekter
-
Storbanken UBS ettergir deler av skandalelån til Mosambik