Ny rapport:
Militærjuntaen i Myanmar får våpenhjelp fra en rekke land
Selskap i minst 13 land har hjulpet Myanmar til å produsere våpen som landets kuppmakere benytter mot egen befolkning, viser en fersk rapport.
Rapporten fra den uavhengige ekspertgruppen Special Advisory Council for Myanmar (SAC-M) viser hvordan militærjuntaen i Myanmar har trappet opp våpenproduksjonen siden kuppet 1. februar 2021, og at de heller ikke nøler med å bruke våpen for å slå ned alt tilløp til protester og opposisjon.
Over 2700 sivile, blant dem 277 barn, er drept av sikkerhetsstyrkene siden kuppet, viser tall fra The Assistance Association for Political Prisoners i Myanmar.
Statseide selskaper
Våpenprodusenter i USA, Europa, Asia og Midtøsten har alle bidratt til våpenindustrien i Myanmar, konstaterer SAC-M i sin rapport.
Flere av disse våpenprodusentene er statseide og hører hjemme i land som Italia, Tyskland, Israel, Ukraina, Singapore, Sør-Korea, Nord-Korea og Kina, går det fram av rapporten.
Selskap i Russland, India, Japan, Taiwan, Østerrike og Frankrike har også bidratt til våpenindustrien i Myanmar, enten med ekspertise eller deler.
– Utenlandske selskap som tjener penger på lidelsene til Myanmars innbyggere, må stilles til ansvar, sier Chris Sidoti, en av ekspertene bak rapporten.
-
Her trener freds-demonstrantene på krig
-
Presset juntaleder med oppsiktsvekkende invit – vil ha samtaler med opposisjonen
-
Muhammad Yunus lover hjelp til rohingyaene
-
Hva skjer når militæret kupper makten i et norsk partnerland?
-
FN-etterforsker krever svar etter lekket torturvideo der to unge menn blir brent levende på et bål
-
Frihetens tegn