Panorama nyheter er et uavhengig nettsted om bistand, globale forhold og internasjonal utvikling. Sjefsredaktøren er ansvarlig for innholdet.
Her satt fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i husarrest gjennom femten år. Den ikoniske villaen på University Avenue i Yangon har blitt et nasjonalt symbol for demokratiforkjempere i Myanmar. Nå har Myanmars høysterett bestemt at den skal tvangsselges.Foto: Khin Maung Win / AP / NTB
Tre år siden kuppet i Myanmar:
Regime-domstol beordrer tvangssalg av Aung San Suu Kyis millionvilla i Yangon
Myanmars juntakontrollerte høyesterett har fastslått at Aung San Suu Kyis koloniale villa i Yangon skal legges ut for salg, mens demokrati-ikonet holdes i en «svært spartansk» isolasjons-celle i «militærhovedstaden» Naypyitaw.
Kjennelsen fra Myanmars høyesterett kom ifølge Irrawaddy én uke før treårsdagen for militærkuppet, da National League for Democracy-lederen, en lang rekke parlamentarikere, journalister og demokratiaktivister ble arrestert.
Utropsprisen under auksjonen som er planlagt i midten av mars er satt til svimlende 315 milliarder kyat, eller om lag 90 millioner dollar, ifølge nyhetsbyrået AP.
Aung San Suu Kyi ble arrestert på kupp-dagen i februar 2021, og er siden dømt til 33 års fengsel for en lang rekke forhold som inkluderer regimets korrupsjonsanklager.
Bor på ett-roms med blikktak, uten vifte
1095 dager etter kuppet sitter fredsprisvinneren fortsatt på isolasjons-celle i Naypyitaw, sete for militærets sentralkommando. NLD-lederens «svært spartanske» innkvartering består ifølge Nikkei av vegger laget av pussede slagg-blokker og et blikktak. Cellen skal ha ett rom og bad, men ingen gardiner, og Aung San Suu Kyi skal ha avslått et tilbud om klimaanlegg tross den kvelende varmen som ofte preger hovedstaden.
I januar 2024, skal sønnen Kim Aris, for første gang på tre år ha mottatt et direkte livstegn fra moren – et håndskrevet brev, signert Aung San Suu Kyi.
I brevet forteller fredsprisvinneren, ifølge Sky News, at hun etter forholdene har det bra, men at hun lider av tannproblemer og har en betennelse i ryggraden.
– Tonen i brevet tydet på at hun er ved godt mot, men det er hun alltid, sier Aris til tv-stasjonen, men forklarer at han har lite eller ingen innsikt i soningsforholdene.
– Jeg vet ikke om hun mottar nyheter fra verden utenfor fengselet. Så vidt jeg vet blir hun holdt adskilt fra andre innsatte, men jeg vet ikke om hun sitter i en brakke eller om de har bygget en egen celle til henne, slik de tidligere har gjort, sier han.
Et nasjonalt demokrati-symbol
Aung San Suu Kyis advokater har ifølge Irrawaddy så langt ikke fått møte demokrati-ikonet for å konsultere henne om høyesterettskjennelsen.
Villaen i kolonistil ble gitt i gave av regjeringen til Aung San Suu Kyis mor, Khin Kyi, etter at ektemannen, frigjøringshelten general Aung San, ble likvidert i et attentat i 1947.
Khin Kyi døde i desember 1988, kort tid etter et mislykket masseopprør mot militærstyret der Aung Sann Suu Kyi hadde en lederrolle som medgründer av partiet National League for Democracy.
Den ikoniske villaen på University Avenue har blitt et slags nasjonalt symbol på kampen for demokrati i Myanmar.
Aung San Suu Kyi ble holdt i husarrest på eiendommen gjennom 15 lange år, og var ifølge AP for det meste av tiden alene i huset sammen med en husholderske.
Etter hvert som hun gradvis fikk tilbake sin frihet, ble eiendommen en slags politisk møteplass og uoffisielt partihovedkvarter for NLD. Aung San Suu Kyi holdt etterhvert taler fra porten til mengder av støttespillere på gaten utenfor, og i senere år mottok hun en rekke gjester i villaen, inkludert daværende USA-resident Barack Obama, utenriksminister Hillary Clinton og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.
Bitter familie-feide
Men eiendommen har også vært kilde til en bitter familiestrid mellom demokratiikonet og hennes eldre bror gjennom flere tiår, ifølge Democratic Voice of Burma.
I 2000, mens Aung San Suu Kyi fortsatt satt i husarrest, saksøkte storebroren U Aung San Oo henne og hevdet at huset var hans.
Brorens opprinnelige sak ble ifølge Irrawaddy forkastet av en domstol, men han anla en ny sak med krav om felles eierskap til eiendommen. I 2016 avgjorde en domstol i Yangon at Daw Aung San Suu Kyi eide villaen og halvparten av eiendommen, mens en annen bygning på eiendommen og resten av eiendommen tilhørte hennes bror.
I 2019 anket broren saken til Høyesterett, begjærte auksjon og en andel av utbyttet etter et salg. Den juntakontrollerte Høyesterett i Myanmar avga en endelig dom i brorens favør sist torsdag, mens Aung San Suu Kyi sitter isolert i Naypyitaw.