– Vi ønsker flere internasjonale studenter til norske universiteter og høyskoler. Det vi er bekymret for, er en flerårig trend der internasjonalt samarbeid innen akademia generelt, og fokuset på studentmobilitet spesielt, nedprioriteres, skriver innleggsforfatterne.

Meninger:

Ja til internasjonale studenter, nei til meningsløs pengeflytting

Regjeringen bruker bistandsmillioner som kunne gitt verdens fattige utdanning, på å dekke studieavgifter i Norge de selv har innført. Til tross for hvor absurd det er, virker statssekretær Bjørg Sandkjær uforstående til kritikken.

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentenes egne.

Statssekretær Bjørg Sandkjær er overrasket over kritikken vår av bruken av bistandsmidler for å betale studieavgifter for internasjonale studenter ved norske universiteter og høyskoler i Panorama. 

Vi er overrasket over responsen, og den tilsynelatende manglende viljen til å svare ordentlig på kritikken.

Da forslaget om å innføre studieavgift for studenter fra utenfor EØS og Sveits var på høring i 2022, var både Universitetet i Agder og SAIH blant de 87 høringsinstansene som alle uttalte seg kritisk til forslaget. 

Tiltaket møtte massiv motstand fra en samlet sektor som fryktet mindre mangfold og tilfang av færre viktige perspektiver ved norske høyere utdanningsinstitusjoner.

Litt over ett år etter at studieavgiften ble innført har antallet internasjonale studenter sunket med nær 80 prosent, og studentmassen ved norske universiteter har blitt betydelig mer homogen.

Regjeringens foreslåtte statsbudsjett for 2025, lagt fram mandag forrige uke, legger opp til en ytterligere svekkelse av internasjonale samarbeid ved norske høyere utdanningsinstitusjoner, med en stipendordning på opptil 200 studenter med toårige stipender som et lite plaster på et åpent sår.

Vår kritikk er ikke rettet mot stipendordningen i seg selv, vi er for alle gode tiltak som kan få flere internasjonale studenter til Norge. Vi er derimot sterkt kritiske til en finansieringsmodell der de nylig innførte studieavgiftene anslås å være ordningens dyreste utgiftspost, og at denne kostnaden skal dekkes inn over et allerede hardt prøvet bistandsbudsjett.

Dette fremstår for oss som meningsløs pengeflytting fra en statlig instans til en annen, og vi mener at et minimumstiltak for å sikre effektivitet i ordningen er at studenter som kommer til Norge gjennom stipendordningen unntas kravet om studieavgift. Heldigvis har vi tidligere fått støtte fra Utenriksdepartementet for denne bekymringen, og hadde derfor forventet noe annet enn overraskelse fra Sandkjær i møte med kritikken vår.

Blant de overnevnte kritiske høringsinstansene i 2022 var nemlig også UD. Departementet ytret bekymring for hvilke konsekvenser studieavgiften kunne få for drift av ordninger finansiert over dets budsjetter, inkludert bistandsbudsjettet.

UD ba derfor om et unntak for studieavgiften for denne typen ordninger, og anførte for øvrig også at et nytt stipendprogram ikke anses som hensiktsmessig, fordi «kostnader knyttet til stipend for å dekke studieavgift og administrering av et stipendprogram mest sannsynlig vil medføre høyere kostnader for den norske stat enn dagens ordning».

Ordningen det vises til her, er Norpart – som støtter langsiktig akademisk samarbeid og gjensidig studentutveksling mellom høyere utdanningsinstitusjoner i Norge og partnerland i det globale sør. Denne ordningen foreslås også kuttet i budsjettet som nå foreligger.

La det ikke være noen tvil: Vi ønsker flere internasjonale studenter til norske universiteter og høyskoler. Det vi er bekymret for, er det vi opplever som en flerårig trend der internasjonalt samarbeid innen akademia generelt, og fokuset på studentmobilitet spesielt, nedprioriteres.

Under denne regjeringen har gratis høyere utdanning gått fra å være en rettighet for alle, til å bli veldedighet for noen få studenter. For å strø salt i såret, foreslår regjeringen nå altså i tillegg å ta penger fra globale utdanningstiltak for å finansiere norske høyere utdanningsinstitusjoner. 

Regjeringen må ta internasjonalt utdannings- og forskningssamarbeid på alvor og slutte å kaste bort verdifulle bistandskroner på å finansiere en studieavgift stikk i strid med Utenriksdepartementets – og en samlet høyere utdanningssektors – faglige råd.

Powered by Labrador CMS