Kontoret til FNs organisasjon for hjelp til palestinske flyktninger, UNRWA, som ble delvis ødelagt under den israelske hærens operasjon i flyktningleiren Nur Shams på Vestbredden torsdag 31. oktober 2024.

Sverige stanser støtte til UNRWA

Sverige skal ikke lenger gi støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), opplyser landets bistandsminister Benjamin Dousa.

Publisert Sist oppdatert

Avgjørelsen kommer på bakgrunn av at Israel har forbudt hjelpeorganisasjonen fra å operere i israelskokkuperte områder, skriver TV4.

Dette gjør det vanskeligere for UNRWA-støtten å komme fram til de som trenger det, forklarer Dousa. Sverige har tidligere kritisert Israels avgjørelse.

Dousa sier at Sverige heller skal gi støtte til Gaza via andre kanaler.

– Det finnes flere organisasjoner som er i Gaza. Jeg har nettopp vært der og møtt flere av dem, sier han, og trekker fram FNs matvareprogram WFP som et eksempel.

Øker Gaza-støtten

Bistandsministeren kunngjør samtidig at Sverige vil øke Gaza-bistanden med 400 millioner svenske kroner, slik at den blir totalt 800 millioner.

Norge har gått hardt ut mot Israels avgjørelse om å forby UNRWA, noe som ble vedtatt i oktober.

– Norge tar sterkt avstand fra den avgjørelsen. Muligheten til å gjennomføre hjelpearbeid i Gaza og på Vestbredden mot et israelsk vedtak kommer til å bli vanskelig og etter hvert umulig, har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tidligere sagt til NTB.

Beskyldninger om Hamas-bånd

Israel har lenge beskyldt UNRWA for å ha tette forbindelser til Hamas. En gransking, ledet av Frankrikes tidligere utenriksminister Catherine Colonna, konkluderte tidligere i år med at det ikke var lagt fram bevis for at UNRWA-ansatte var medlem av terrorgrupper.

I kjølvannet av en israelsk anklage tidligere i år om at UNRWA-ansatte deltok i Hamas' angrep mot Israel, besluttet en rekke land å midlertidig stanse bistand til hjelpeorganisasjonen. De fleste landene gjenopptok bistanden noen måneder senere.

I august konkluderte FNs interne tilsynsorgan (OIOS) med at ni UNRWA-ansatte kunne ha deltatt i Hamas-angrepet på Israel i fjor, og disse ble oppsagt. Men OIOS konstaterte også at det ikke fantes direkte beviser for at de deltok.

Powered by Labrador CMS