– Vi kommer til å fortsette, svarer UNRWA-sjef Philippe Lazzarini på spørsmål om hva organisasjonen gjør når de nye lovene Israel vil innføre, trer i kraft.

UNRWA:

Fortsetter hjelpearbeid tross forbud, Norge viderefører støtten

Om bare to uker vil Israels nye lover skape store hindringer for UNRWAs hjelpearbeid i Palestina. Men FN-organisasjonens leder forteller at de likevel kommer til å fortsette arbeidet. – Per nå vil vår bistand til UNRWA videreføres på et høyt nivå, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Publisert Sist oppdatert

– Vår intensjon er å bli, og levere. Så, den 30. januar vil skolene våre på Vestbredden og helsesentrene våre på Vestbredden og i Gaza fortsette driften. Vårt arbeid vil fortsette, sier UNRWA-sjef Philippe Lazzarini til Panorama.

Vi møter FN-toppen hos Utenriksdepartementet, i forkant av Den globale alliansens møte i Oslo onsdag. Norge er vertskap for møtet som samler 85 land og organisasjoner for å forsøke å finne en politisk vei mot en tostatsløsning.

Samme dag som møtet, melder medier om enighet om en våpenhvile mellom Israel og Hamas, med løfter om mer nødhjelp inn i Gaza. 

Floken mellom Israel og organisasjonen han leder, er likevel ikke løst.

– Jeg er her i dag, i en tid der organisasjonen er under enormt press og under trusselen av å måtte stanse noe av arbeidet i Gaza og på Vestbredden. Skjer det, vil det ramme hundretusener av jenter og gutter som vil bo i ruinene, dypt traumatiserte, uten utdanning, sier Lazzarini.

– Alternativet er en tostatsløsning, en palestinsk stat som tar over utviklingsarbeidet og gir utdanning og grunnleggende helsehjelp. Det er også grunnen til at jeg er her, sier den hardt pressede UNRWA-lederen. 

Sveitsisk-italienske Philippe Lazzarini har ledet FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger siden 2020.

I slutten av måneden vil lovene som Israels nasjonalforsamling, Knesset, vedtok i oktober tre i kraft. Lovteksten forbyr UNRWA å jobbe og ha kontor i «staten Israels suverene territorium», samt kontakt mellom UNRWA-ansatte og israelske tjenestemenn. Mange har ment at dette i praksis er et forbud mot UNRWAs hjelpearbeid i Palestina.

– Dette er nesten det samme som å fjerne statsapparatet her i Norge, har Redd Barnas utenlandssjef Nora Ingdal tidligere sagt til Panorama.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) er større enn alle andre organisasjoner som jobber i Gaza og på Vestbredden til sammen. De koordinerer også mye av arbeidet for andre hjelpeorganisasjoner.

Totalt hjelper organisasjonen seks millioner palestinere med utdanning, helsehjelp, husly, beskyttelse og nødhjelp i Palestina, Jordan, Syria og Libanon.

Norges bistand:

  • Som følge av krigen i Gaza etter Hamas' terrorangrep 7. oktober 2023, doblet Norge nødhjelpen til Palestina fra 2022 til 2023. 
  • Den samlede bistanden til Palestina og palestinske flyktninger i Midtøsten endte på 1,7 milliarder i 2023 og 1,8 milliarder i 2024. 
  • Norge er en sterk politisk og økonomisk støttespiller for UNRWA. 
  • I januar 2024 var Norge ett av få land som ikke frøs støtten til UNRWA, etter anklager om at flere ansatte deltok i Hamas' terrorangrepet.
  • Norge økte sitt humanitære bidrag til UNRWA med 200 millioner kroner i fjor, og ga UNRWA totalt 475 millioner kroner i 2024.
  • Kilde: Utenriksdepartementet

Hva skjer med bistanden og ansatte?

Norge ga 1,8 milliarder kroner i bistand til palestinerne og palestinske flyktninger i Midtøsten i 2024. Støtten til UNRWA ble også økt med 200 millioner kroner, og endte på totalt 475 millioner kroner i 2024, opplyser Utenriksdepartementet.

– Giverland som Norge gir store summer i bistand. Hva skjer med de pengene om dere ikke får fortsette arbeidet deres?

– Vi vil fortsette arbeidet. De eneste som kan bli forhindret av Israels lover, er våre internasjonalt ansatte. Men arbeidsstyrken vår, 13.000 mennesker i Gaza, 4.000 på Vestbredden, vil fortsette å levere, og de er heller ikke forhindret fra å levere, svarer Lazzarini.

– Lovene sier ikke at vi ikke kan utføre noe arbeid. De sier at det ikke kan være kontakt mellom israelske tjenestepersoner og UNRWAs ansatte. Det vil derfor ikke påvirke tusenvis av ansattes mulighet til å holde skoler og helsesentre i gang. Det er dit pengene går. I tillegg vil alt arbeidet i nabolandene Jordan, Syria og Libanon fortsette.

Samtidig understreker han at UNRWA allerede har merket lovendringene, selv om de ikke skulle tre i kraft før det var gått 90 dager fra 29. oktober 2024. 

– Vi har hatt ansatte som har blitt fengslet av israelske soldater på Vestbredden siden Knesset mener aktivitetene våre er ulovlige, og at vi er en terrororganisasjon. Våre ansatte følte umiddelbart konsekvensene av lovendringene og har følt på mye frykt.

– Hva skjer med deres ansatte som påvirkes av forbudet?

– Dette er internasjonalt ansatte som mest sannsynlig blir flyttet til et annet sted, som hovedkontoret, og vil derfra gi støtte og rådgivning til våre ansatte på bakken.

Får fortsatt norsk støtte 

Norge har rettet hard kritikk mot UNRWA-forbudet og har tatt dette videre til FN. Rett før jul stemte 137 land for og 12 mot Norges forslag om å be Den internasjonale domstolen (ICJ) evaluere om Israel overhodet har rett til dette.

Eide understreker at Norge vil fortsette å støtte palestinerne og UNRWA.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Per nå vil vår bistand til UNRWA videreføres på et høyt nivå, sier Eide til Panorama.

Han understreker at det ikke finnes noen organisasjoner som står klare til å overta UNRWAs arbeid.

– FN-familien er også forent om at det ikke er mulig å steppe inn og overta, selv om enkelte i Israel prøver å få oss til å tro det. Dette er spesiell kompetanse som er bygget opp over tid, med logistikk-systemer og skoler, sier Barth Eide.

– Men om UNRWA ikke får fortsette arbeidet sitt, vil det da bli aktuelt å fryse norske midler?

 – Vår plan er at dette ikke skal få lov å skje, men Lazzarini sier nå at de vil forsøke å fortsette arbeidet med lokalt ansatte inntil de eventuelt blir sperret.

– Vi ønsker ikke å engasjere oss i en plan B. Vi står sammen med givere og FN-familien om at UNRWA må overleve, og så sier hele det humanitære samfunnet i Norge at UNRWA er selve infrastrukturen i Gaza.

Eide håper at land som til nå har latt være å engasjere seg mot forbudet, vil gjøre det, fordi et forbud vil ha umiddelbare konsekvenser i Gaza.

UNRWA-sjef Philippe Lazzarini og Norges utenriksminister Espen Barth Eide.

Våpenhvile i Gaza

Samme dag som Den globale alliansens møte i Oslo, melder altså en rekke internasjonale medier om at det er enighet om en våpenhvile mellom Israel og Hamas. Det er den første våpenhvilen på Gazastripen siden den korte våpenhvilen i november 2023. 

På spørsmål om hva en våpenhvile vil kunne bety, svarer Lazzarini:

– Det vil bli et pusterom for befolkningen i Gaza, som ikke lenger trenger å frykte å bli drept i et luftangrep. Det vil bety oppskalering av humanitær bistand. Men jeg forventer at en organisasjon som vår, vil fortsette å spille en sentral rolle i Gaza etter en våpenhvile.

Norges utenriksminister understreker at en våpenhvile ikke vil løse alt.

– Noen gisler og fanger slippes løs og tanksene, bombene og dronene stopper, men det vil fortsatt være flytende kloakk i gatene, mangel på vann og medisiner og ingen løsning. 

 

Powered by Labrador CMS