Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni, som også er formann i Den alliansefrie bevegelse, har ved flere anledninger forsvart landets strenge anti-lhbtiq-lover.

Uganda: Domstol opprettholder streng lov mot homofili

Ugandas grunnlovsdomstol sier nei til å oppheve landets svært strenge lov mot homofili.

Loven er en av verdens strengeste mot lhbtiq-personer. Den innebærer at frivillig sex mellom personer med samme kjønn kan straffes med livsvarig fengsel. Den inneholder også et punkt om at «grov homoseksualitet» kan straffes med døden.

– Vi avviser fullt og helt å oppheve loven mot homoseksualitet fra 2023, vi vil heller ikke gi pålegg om at loven ikke skal håndheves, sa dommer Richard Butera da avgjørelsen ble kunngjort onsdag.

Domstolen påpeker imidlertid at enkelte deler av loven er i strid med retten til helse, privatliv og religionsfrihet.

Slår tilbake mot Vesten

Loven ble vedtatt i mai i fjor og er blitt møtt med kraftig kritikk fra menneskerettsforkjempere, FN og flere vestlige land. 

Ugandas president Yoweri Museveni har imidlertid forsvart loven og sagt at Uganda må forsvare sine verdier og stå imot vestlig press.

Den ble klaget inn til grunnlovsdomstolen av to ugandiske jussprofessorer, flere parlamentarikere og rettighetsaktivister. De mener at den bryter med grunnlovfestede rettigheter, som retten til ikke å bli diskriminert og retten til privatliv. De argumenterer også for at loven bryter med internasjonale konvensjoner som Uganda er forpliktet til å følge, blant annet FN-konvensjonen mot tortur.

Rettsbehandlingen ble innledet i desember.

20-åring tiltalt

I august i fjor ble for første gang en mann tiltalt for «grov homoseksualitet». 20-åringen er anklaget for å ha sex med en 41 år gammel mann og risikerer dødsdom.

Som følge av loven, har USA truet med å kutte bistand og investeringer, og Verdensbanken kunngjorde i august at institusjonen ikke lenger vil gi landet nye lån.

Også i 2014 ble det vedtatt en lignende lov i Uganda, noe som også da resulterte i sterke internasjonale protester og bistandskutt. Den gang ble loven opphevet av landets grunnlovsdomstol.

Powered by Labrador CMS