Palestinerne i Gaza blir drevet på flukt igjen og igjen
Da Israel angrep Rafah, ble over én million internt fordrevne palestinere på nytt drevet på flukt. Mange lever nå i provisoriske telt ved byen Khan Younis.
Israel lovet lenge at Rafah skulle være en trygg sone, og over 1,1 millioner palestinere flyktet derfor dit fra angrepene lenger nord på Gazastripen.
De siste dagene har israelske stridsvogner rykket enda lenger inn i Rafah, samtidig som angrepene fra lufta fortsetter.
Stadig flere flykter fra byen, som for noen måneder siden huset over halvparten av Gazas 2,3 millioner innbyggere. Nå anslås det at bare 65.000 er tilbake.
De øvrige er på nytt drevet på flukt, og mange av dem lever nå under svært vanskelige forhold blant krigsruiner i byen Khan Younis en drøy mil lenger nord.
Presset sammen
– De fleste som er fordrevet fra Rafah, er nå presset sammen i raserte nabolag, forteller Ahmed Bayram, som jobber for Flyktninghjelpen i regionen.
– Hovedsakelig i Khan Younis og Deir al-Balah, eller i overfylte leirer i Mawasi der barn må sove i sanden i fuktighet og brennende hete, sier han til NTB.
– Gazas innbyggere er kort sagt presset sammen i områder som enten er for farlige eller for overfylte, sier Bayram.
Bombet i grus
Flyktninghjelpen vet ikke eksakt hvor de mange som er drevet på flukt fra Rafah, har tatt veien, men har intervjuet over 900 familier i et forsøk på å danne seg et bilde av situasjonen.
Drøyt 40 prosent har slått seg ned i nyopprettede provisoriske leirer, mens rundt 25 prosent antas å ha søkt tilflukt i leirer som alt eksisterte.
28 prosent skal ha forsøkt å vende tilbake til det som måtte være igjen av hjemmet de flyktet fra tidlig i krigen, mange bare for å finne ut at huset de forlot, er bombet i grus.
Rundt 4 prosent antas å ha søkt tilflukt hos slektninger og venner.
Uten mat og vann
Bilder fra Khan Younis viser et hav av provisoriske telt i utkanten av den sønderbombede byen, og forholdene der er ifølge Bayram knapt levelige.
79 prosent har ikke tilgang på mat, og 95 prosent har ikke tilgang på rent drikkevann, forteller han.
De internt fordrevne har heller ikke tilgang til sanitæranlegg, og nærmere halvparten har knapt tak over hodet.
Uutholdelig
To tredeler av innbyggerne i Gaza, 1,7 millioner mennesker, er nå trengt sammen på en femdel av enklaven, konstaterte den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam tidligere i måneden.
Området rundt Khan Younis, Deir al-Balah og Mawasi er under 70 kvadratkilometer stort og hadde fra før flere hundre tusen internt fordrevne.
– Dette området kalles for humanitær sone, men det fins ikke noe humant med situasjonen her, konstaterte en av Oxfams lokalt ansatte tidligere i måneden. Hun har selv blitt tvunget på flukt sju ganger siden oktober og lever nå i Mawasi.
– Forholdene her er uutholdelige, slår hun fast.
Les mer:
-
Hard norsk kritikk mot Israel i FN: – Et dystopisk mareritt
-
Sverige stanser støtte til UNRWA
-
En uprøvd flyktningteori
-
Amnesty: Israel har begått folkemord i Gaza
-
Hjelpeorganisasjon ber om en Marshall-plan for Libanon
-
Katrin Glatz Brubakks «Dagbok fra Gaza» – en pille mot å se bort
-
Ber flyktninger vente med å vende hjem til Sør-Libanon etter våpenhvilen