Hard norsk kritikk mot Israel i FN: – Et dystopisk mareritt
Norge fikk massiv støtte i FNs hovedforsamling for en resolusjon som ber ICJ vurdere om Israel bryter folkeretten ved å hindre nødhjelp til Gaza.
Det norske forslaget innebærer at Den internasjonale domstolen (ICJ) skal komme med en rådgivende uttalelse om hvilke plikter Israel har som okkupasjonsmakt for å legge til rette for at palestinerne får tilstrekkelig nødhjelp og bistand.
ICJ er FNs øverste juridiske organ.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), statssekretær Andreas Kravik (Ap) og norske diplomater har siden oktober jobbet for å sikre oppslutning om det norske resolusjonsforslaget.
Torsdag ble det vedtatt med klart flertall i FNs hovedforsamling.
Ny utvikling
137 land stemte for det norske forslaget, mens tolv land – blant dem Israel og USA – stemte imot. 22 land avsto fra å stemme.
Eide er ikke overrasket over at USA stemte sammen med Israel, men gleder seg over at Storbritannia og et stort flertall av EU-landene, blant dem Tyskland, Frankrike og Italia, støttet den norske resolusjonen.
– Dette er en ny utvikling, og dette har vi jobbet en god del for. Det er et ganske sterkt signal, sier han.
– Dystopisk mareritt
I et innlegg før torsdagens avstemning oppfordret Kravik innstendig medlemslandene til å støtte det norske resolusjonsforslaget.
Han beskrev den humanitære situasjonen for palestinerne på Gazastripen som «et dystopisk mareritt» og rettet hard kritikk mot Israel.
– Mens sivile dør, blir hjelpearbeidere angrepet og hjelpesendinger systematisk hindret. Dette er et brudd på folkeretten, sa han.
Viktig resolusjon
– Det er et klart flertall i FNs hovedforsamling for denne viktige resolusjonen. Det er bra, konstaterer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
– En rekke land, inkludert de fleste av våre likesinnede, støtter resolusjonen for å beskytte FN, grunnleggende humanitære prinsipper og palestinernes rettigheter. Det er en styrke at vi står sammen, sier han.
USA beskrev på sin side resolusjonsteksten som «svært mangelfull» og et lite konstruktivt bidrag i arbeidet med å få i stand en våpenhvile.
FNs verdighet
– Det er jeg helt uenig i, men han måtte vel si det i lojalitet til Israel, sier Eide til NTB.
– Denne resolusjonen handler heller ikke om våpenhvile, men om humanitær tilgang og grunnleggende humanitære prinsipper. Og den handler om FNs verdighet, sier han.
– Det er helt unikt at et land forbyr en FN-organisasjon som Unrwa å operere med den begrunnelsen at de er terrorister, sier Eide.
USAs representant oppfordret før avstemningen andre land til å stemme imot, men det var det bare et fåtall som gjorde, blant dem Ungarn og Tsjekkia og flere små øystater i Stillehavet.
Anklaget FN og ICJ
Israels FN-ambassadør Danny Danon gikk i sitt innlegg hardt ut mot den norske resolusjonsteksten.
Han anklaget også FN og internasjonale domstoler for å angripe Israels rett til å forsvare seg.
– Det var ikke mange som ble overbevist av det han sa, konstaterer Eide.
Israel fastholder at de ikke har lagt noen begrensninger på hvor mye nødhjelp som slipper inn på Gazastripen, men det avviser utenriksministeren som uriktig.
– Det er ingen hjelpeorganisasjoner som deler det synet, sier Eide.
– Israel undergraver
– Vi mener Israel undergraver fred og stabilitet i Midtøsten gjennom sin ulovlige okkupasjon og blokkering av humanitær bistand. Ingen land kan heve seg over folkeretten, sier han.
– Og Israel har ingen rett til å kaste FN-organisasjoner ut av palestinsk område som de ulovlig okkuperer, legger Eide til.
– Mens vi venter på domstolens rådgivende uttalelse skal vi og andre land jobbe for at folkeretten respekteres av alle, uansett, sier han.
Les også:
-
Fortsetter hjelpearbeid tross forbud, Norge viderefører støtten
-
En uprøvd flyktningteori
-
– Det skjer på vår vakt
-
Dødelige angrep ved nødhjelpsbygg i Gaza
-
Egeland anklager Biden for hykleri
-
Granskingsrapport: Israel har ikke lagt fram beviser for terroranklagene mot UNRWA
-
Jenna (13) drømmer om å bli lege – til sommeren blir skoletilbudet hennes kanskje borte
-
Israel skroter all form for samarbeid med UNRWA