Flyktninghjelpen fryser arbeidet i Ukraina
Flyktninghjelpen stopper sine operasjoner i Ukraina inntil videre etter mandagens rakettangrep.
– Vi er sjokkert over rapportene fra våre hjelpearbeidere på bakken om angrepene over hele Ukraina, inkludert i Kiev, Lviv, Ternopil og Dnipro. Tusenvis av sivile var på vei til jobb og skole da angrepene fant sted, noe som førte til skader og tap av menneskeliv, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland i en pressemelding.
Ifølge ukrainske myndigheter ble landet rammet av 75 russiske raketter i morgentimene på mandag.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver at rakettene har vært rettet mot landets energiforsyning og infrastruktur, og de ble avfyrt fra russiske droner.
De russiske rakettene skal ha blitt avfyrt mot minst 10 forskjellige ukrainske byer. Sivil og kritisk infrastruktur har blitt skadet, og har forstyrret kommunikasjon, vann- og strømforsyning i flere områder. Hvor mange som er drept er uklart.
– Sivile skal aldri være et mål
– Skrekken som skjer i Ukraina mens vi snakker, jeg vil kalle det terrorangrep mot sivile som skjer nå i store byer, sier statsminister Jonas Støre til Aftenposten
Jan Egeland påpeker at det igjen er sivile som som betaler den høyeste prisen for denne krigen. Partene i konflikten bør ikke trenge noen påminnelse om at sivile og sivil infrastruktur aldri skal være et mål.
Flyktninghjelpen har jobbet i Ukraina siden 2014 og har rundt 100 ansatte i landet.
– Flyktninghjelpen har ansatte og operasjoner i flere av byene som er målrettet denne morgenen, og vi har stanset operasjonene til det er trygt å gjenoppta. Vi kan ikke hjelpe sårbare samfunn når våre hjelpearbeidere gjemmer seg fra en bombeflod og i frykt for gjentatte angrep. Å beskytte sivile mot skade og å kunne nå dem trygt med humanitær hjelp er vår primære bekymring. Dette må legges til rette for og prioriteres av alle parter i konflikten, sier Egeland.
– Også Røde Kors-ansatte forsøker å komme seg til trygge plasser når det pågår angrep. Samtidig er det frivillige fra Ukraina Røde Kors som er ute for å redde live der hvor angrep skjer, gjennom blant annet å gi medisinsk førstehjelp, sier direktør for internasjonal avdeling i Røde Kors, Jørgen Haldorsen til NTB.
Han avviser imidlertid at dette betyr at Røde Kors avslutter nødhjelpsarbeidet i Ukraina.
– Men vi er alltid avhengig av at partene i konflikten sørger for å sikre trygge arbeidsvilkår slik at sivile kan få humanitær beskyttelse og assistanse, sier Haldorsen.
Saken er oppdatert 07.38 11.11.2022
Les mer om krigen i Ukraina:
-
Her minnes ukrainerne sine falne soldater
-
Militær-ekspert: Trump vil ikke tillate at Ukraina kollapser
-
Støre tror ikke Trump vil strupe Ukraina-støtten
-
Ukraina har unngått en tuberkulose-epidemi
-
EU-avstemning i Moldova, påstander om massiv russisk kampanje
-
Krav foran EU-toppmøtet: Stram inn på migrasjon