Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Eide om Palestina-bistanden: – Blir åpenbart vanskeligere nå

På torsdag mister Norges representanter på Vestbredden sin diplomatiske status. – Arbeidet blir åpenbart vanskeligere når vi ikke har tilstedeværelse på bakken, men våre partnere vil fortsatt være viktige måter for Norge å hjelpe sivilbefolkningen i Palestina på, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). 

Publisert Sist oppdatert

Israels forhold til Norge har aldri vært verre, og i forrige uke varslet Netanyahu-regjeringen at de trekker tilbake den diplomatiske statusen til de åtte representantene ved Norges representasjonskontor på Vestbredden etter syv dager. 

«Norges regjering – som senest forrige uke valgte å støtte den grunnløse saken mot Israel i Den internasjonale straffedomstolen, anerkjente en palestinsk stat, og nekter (...) å anerkjenne Hamas som en terrororganisasjon – har mistet Israels tillit», skrev Oren Marmorstein, talsperson for israelsk UD, på X/Twitter lørdag.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier til NRK mandag, at han tror brevet Norges regjering sendte til Den internasjonale straffedomstolen i forrige uke er særlig utslagsgivende for at sanksjonene kommer nå. I brevet skrev regjeringen at de mener at straffedomstolen har rett og mulighet til å behandle saken mot Israel.

Barth Eide har varslet at Norge vil svare på Israels tilbaketrekning av den diplomatiske statusen til representantene, men vil ikke si hvordan.

– Når vi vurderer hvilke reaksjoner som er aktuelle, vil det å støtte opp under diplomatiets rolle og arbeidet for fred være det avgjørende, sier han til Panorama. 

Det å miste fysisk tilstedeværelse kan gjøre Norges innsats i Palestina vanskeligere, ifølge Barth Eide. 

Norsk bistand til Palestina 

Norge har gitt bistand til de palestinske områdene i en årrekke, og denne bistanden ble trappet opp etter Oslo-avtalen mellom Israel og Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) i 1993, som Norge var med å fremforhandle.

Siden har Norge ledet den internasjonale giverlandsgruppen som gir bistand til palestinerne. Det vil Norge fortsette med til tross for den nye utviklingen, understreker Barth Eide.

– Kan den diplomatiske konflikten komme til å gå utover annen norsk bistand til Palestina?

– Vi har ingen planer om å endre norsk bistand til palestinsk sivilbefolkning og til støtte for den palestinske staten, svarer utenriksministeren. 

– Hvordan er det mulig å fortsette som før når man mister tilstedeværelse ved representasjonskontoret?

– Arbeidet blir åpenbart vanskeligere når vi ikke har tilstedeværelse på bakken, men våre partnere som FN, er og vil fortsatt være, viktige måter for Norge å bidra til å hjelpe sivilbefolkningen i Palestina på. 

Støtter regional fredsvisjon

I tiden fremover vil Norge fortsette å støtte opp om den regionale fredsvisjonen til de arabiske landene, sier Barth Eide. 

– Vi må få en kobling mellom opprettelsen av en palestinsk stat, som blir ekstra viktig når det blir fred i Gaza, og en normalisering av forholdet mellom Israel og en rekke arabiske land. Dette er noe vi gjør i tett samarbeid med mange andre, sier han, og legger til:

– Mye har skjedd siden Oslo-avtalen og det er viktig at vi arbeider på en måte som kan skape fred slik situasjonen ser ut i 2024. Her mener jeg den arabiske fredsplanen er vårt viktigste verktøy. 

Powered by Labrador CMS