Utenriksråd Torgeir Larsen gleder seg over en 35 prosent økning i antallet søkere til årets aspirantkurs i UD. Her er han på besøk i Kairo i 2011 og blir tatt imot av fader Antonios i den koptiske kirken.

Norsk UD: Stadig flere vil bli diplomater 

Utenriksdepartementet (UD) har mottatt 541 søknader til årets aspirantkurs, en solid økning fra 401 søkere i fjor. Konkurransen om de 25 plassene blir dermed skarpere enn på lenge, framgår det av en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Også antallet søkere til det såkalte admirantopptaket – for administrative aspiranter – har økt. I år var det 198 søkere, mot 121 i fjor. Samlet sett er dette en økning på over 40 prosent sammenlignet med 2024.

– Vi er glade for at utenrikstjenesten er en attraktiv arbeidsplass som tiltrekker seg mange søkere. I den verden vi står overfor, trenger vi dyktige mennesker som ønsker å jobbe for norske interesser, også under stadig mer krevende forhold ved norske utenriksstasjoner, sier utenriksråd Torgeir Larsen.

Aspiranter og admiranter

Aspiranter vil blant annet arbeide med hele spekteret av å fremme norsk interesser, mens admiranter har ansvar for administrative, økonomiske og konsulære oppgaver. De 25 utvalgte starter på kurset i januar neste år.

Utenrikstjenesten har om lag 2500 ansatte, hvorav drøyt 800 arbeider i Utenriksdepartementet. Mer enn 600 er utsendte tjenestekvinner og -menn ved Norges 93 utenriksstasjoner. Det er i tillegg over 1100 lokalt ansatte.

Tjenestegjøring ute kan være ved ambassade, generalkonsulat eller Norges faste delegasjoner til internasjonale organisasjoner.

Arbeidsoppgavene er innen felter som politikk, økonomi, utenrikshandel, utviklingspolitikk, bistandsforvaltning, menneskerettigheter, miljøspørsmål, folkerett, skipsfart og luftfart, konsulære saker, informasjonsvirksomhet, kulturelt samkvem med utlandet, framgår det av UDs nettsider.

Tre år på hardship-stasjon?

Etter avsluttet opplæringsløp i departementet forventes det at admirantene og aspirantene innplasseres ved en av Norges utenriksstasjoner. 

Tjenestegjøringen har normert tjenestetid tre år – med prøvetid de første seks månedene. Deretter forventes en direkte påfølgende tjenestegjøring ved en annen utenriksstasjon for en ny treårsperiode, før retur til Utenriksdepartementet i Oslo. 

Den første utestasjoneringen vil mest sannsynlig bli ved en utenriksstasjon med krevende bo- og levekår («hardship»). Det stilles krav om fysisk, medisinsk og psykisk skikkethet for å kunne reise, bo og arbeide under ulike forhold som flyttepliktig ansatt i utenrikstjenesten, ifølge UD.

Powered by Labrador CMS