Omgår Ukrainas byråkrati, skaffer soldatene utstyr kjapt
En litt annerledes hjelpeorganisasjon. Målgruppa er soldater og veteraner. På innkjøpslista: hjelmer, nattkikkerter, skuddsikre vester, overvåkningskameraer, radarutstyr og droner.
I hovedsak er det den ukrainske mannen og kvinnen «i gata» som bidrar.
Hvert bidrag er på i gjennomsnitt 400 kroner, men i kraft av sitt antall utgjør de en forskjell for ukrainske soldater som kjemper ved fronten, forteller Kate Leschyshyn, talsperson for den Kyiv-baserte organisasjonen Come Back Alive.
Siden 2014 – da Russland invaderte Krim – har organisasjonen samlet inn en sum tilsvarende drøyt en milliard kroner, ifølge egne tall.
Mesteparten har kommet inn de to siste årene – etter Russlands bakkeinvasjon av Ukraina i februar 2022. Det er både privatpersoner og næringslivsgivere som yter støtte. Mange har selv familiemedlemmer ved fronten.
Kan selv importere våpen
– Vår organisasjon er den største i sitt slag, og den eneste som har myndighetstillatelse til selv å importere våpen og militært utstyr, sier Leschyshyn som er organisasjonens partnerskapsdirektør.
Sist uke besøkte hun Norge – og hadde blant annet møter med Forsvarsdepartementet og ulike norske organisasjoner som støtter Ukraina. Et mål er å øke andelen donasjoner fra utenlandske givere, som foreløpig kun utgjør ni prosent av inntektene.
Lista over utstyr organisasjonen har levert er med årene blitt lang.
– Vi begynte med å levere turnikeer (utstyr for å stanse massive blødninger, red.anm.), hjelmer og skuddsikre vester – ulike typer individuelt utstyr som soldatene fortalte oss at de manglet, sier hun.
Stor kampvilje, dårlig utstyr
Leschyshyn beskriver en situasjon der den ukrainske hæren har hatt stor kampvilje, men at den har vært dårlig utstyrt både med våpen og ulike typer personlig utstyr til soldatene.
– Motivasjonen svekkes når soldater opplever at de ikke har de virkemidlene som skal til for å slåss effektivt, sier hun.
På utstyrssiden har organisasjonen blant annet finansiert:
- Varmesøkende videokameraer til flere brigader
- Overvåknings-
og angrepsdroner
- Radarutstyr til transportskip, kystvaktskip og fregatter
- Et stort antall pansrede kjøretøyer
- Opplæringsprogram for førstehjelp
- Opplæringsprogram for militære mineryddere, skarpskyttere og droneoperatører
- Et program for psykososial støtte til krigsveteraner
På tiltakssiden har organisasjonen blant annet finansiert:
Avansert dronesystem
– Vi var også de første til å skaffe Ukraina det effektive angrepsdronesystemet Bayraktar (hovedbildet). Det skjedde ved at vår direktør reiste til Tyrkia og forhandlet fram en avtale, forteller Leschyshyn.
Prisen for de tyrkiske dronene ligger på omlag 5 millioner dollar per enhet, omlag en fjerdedel av hva tilsvarende amerikansk utstyr koster. Internasjonale eksperter, som International Crisis Group, har gitt den tyrkiske dronen æren for mye av Ukrainas militære suksess i krigen.
Fordelene organisasjonen Come Back Alive har framfor hæren og forsvarsdepartementet er rask saksbehandling, mener den ukrainske talspersonen.
Hun har selv bakgrunn som salgssjef i et IKT-selskap, og engasjerte seg i organisasjonen da hun «sjokkert» innså at soldatene trengte raskere leveranser enn hva militærsystemet kunne tilby.
– Den militære strukturen i Ukraina har dessverre vært preget av et utstrakt, langsomt byråkrati. Våre systemer er mye raskere, mer som i privat næringsliv, forklarer Leschyshyn.
I dialog med myndighetene
Hun understreker likevel at alle innkjøp organisasjonen gjør og all kursvirksomhet skjer i dialog med hæren og ukrainske myndigheter.
– Våre innkjøp er tross alt bare et supplement. Myndighetenes egne innkjøp og støtten fra ulike giverland er dessuten viktigere – i kraft av sitt volum, sier Leschyshyn.
– Hva tenker du om den vestlige militære støtten til Ukraina?
– Den er ikke stor nok. Hadde den vært det, så ville vi allerede ha vunnet krigen.