– Et land som fortsetter å lykkes, er Tanzania, skriver Karoline M. Linde. Bildet viser et nyfødt barn i Tanzania.

Meninger:

Fødselsdebatten vi (også) skulle hatt

Debatten om hjemmefødsler er viktig, men vi bør se utover Norges grenser. Hvert syvende sekund dør en gravid kvinne eller et nyfødt barn globalt. Dette kan og bør vi gjøre noe med.

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.

Hjemmefødselsdebatten ser annerledes ut om vi beveger oss 7000 kilometer sør for Norge. I andre verdenshjørner er nemlig fødselsdagen fremdeles en av livets farligste dager, for både mor og barn.

FN beregner at 4,5 millioner kvinner og babyer dør hvert år under graviditet, fødsel eller de første ukene etter fødselen, noe som betyr ett dødsfall hvert syvende sekund.

Etiopias helseminister, Mekdes Daba, bruker å sammenligne dette med en fullbooket jumbojet med kun mødre og nyfødte som styrter. Hver eneste dag. Det er et forferdelig bilde – men statistikken er dessverre så tragisk.

Norges bidrag

Norge har grunn til å være stolt over innsatsen for global mødre- og barnehelse. Men lederskap på feltet trengs mer enn noensinne. Ikke minst etter at USAID, en av de viktigste bidragsyterne, nærmest over natten er blitt historie.

Da Jens Stoltenberg var statsminister, valgte han å prioritere FNs tusenårsmål som handlet om nettopp mødre- og nyfødthelse, og denne dedikerte innsatsen ble belønnet med svært gode resultater.

Statsminister Erna Solberg jobbet tilsvarende engasjert for samme sak – og sørget blant annet for at Norge bidro i etableringen av Verdensbankens Global Financing Facility som har gjort en betydelig innsats for mødre- og barnehelse.

Norsk engasjement fortsetter, og tidligere i år støttet Norad et nytt fødselsprogram i Nord-Nigeria. Det er viktig, for på verdensbasis kommer én av fem kvinner som dør i fødsel fra nettopp Nigeria. 

På tiden det tok deg å lese denne teksten har allerede to mødre og to barn mistet livet noen tusen kilometer unna. Og før dagen er omme har en ny fullbooket jumbojet falt ned.

Suksess i Tanzania

Nye tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at man har redusert mødredødelighet globalt med 40 prosent mellom 2000 og 2023, hovedsakelig på grunn av bedre tilgang på helsetjenester. Men organisasjonen viser samtidig at den gode trenden har stagnert. WHO frykter også at bistandskutt fra USA vil forsterke dette ytterligere.

Et land som fortsetter å lykkes, er Tanzania. Et norsk-støttet program for sikrere fødsler presenterte nylig fremragende resultater med over 75 prosent reduksjon av mødre-dødelighet og over 40 prosent reduksjon i nyfødt-dødelighet.

Hva er suksesskriteriene? Mye handler om trening av helsepersonell. Simulering av ulike fødselsscenarier, med mindre, men flere treningsøkter.

På samme måte som en pilot må ha obligatoriske timer i en flysimulator for å sikre passasjersikkerhet, gjør simuleringsarbeidet til jordmødre og helsepersonell dem bedre rustet til å sikre livreddende innsats når situasjonen krever det.

Trening med fødsels- og nyfødtsimulatorer, kombinert med innovativt medisinsk utstyr og et digitalt verktøy som logger treningen og hjelper med å sette i gang relevante scenarioer, har bidratt til de gode resultatene i studien i Tanzania. 

Denne nye tilnærmingen har sørget for en kulturendring på fødestuen, der det nå er diskusjoner om hva som kan gjøres annerledes, i stedet for å fordele skyld når noe går galt.

En ny fullbooket jumbojet har falt ned

Innsatsen i bedre mor-barn-helse er også en veldig god investering. For hver dollar investert, kommer 87 dollar tilbake gjennom blant annet økt arbeidsdeltakelse og reduserte helsekostnader.

Vi håper derfor norske myndigheter fortsetter det viktige arbeidet og ønsker å ta et enda større lederskap.

På tiden det tok deg å lese denne teksten har allerede to mødre og to barn mistet livet i forbindelse med graviditet eller fødsel, noen tusen kilometer unna. Og før dagen er omme har en ny fullbooket jumbojet falt ned.

Vi kan gjøre en større forskjell – og vi bør gjøre det. 

Powered by Labrador CMS