Nytt forbud fra mulla Akhundzada:
Her utdannes afghanske kvinner til jordmødre. Nå er alle sendt hjem
Afghanistan har blant verdens høyeste rater for mødredødelighet. Nå vil Taliban forby afghanske kvinner å ta jordmorutdanning. Kan bli katastrofalt, mener Afghanistankomiteen, som drifter tre av landets ti helsefagskoler.
Taliban har nå kommet med enda en innstramming som rammer afghanske kvinner.
Denne gang skal Talibans øverste ledelse ha utstedt et dekret som forbyr kvinner å ta jordmor- og sykepleierutdanning, ifølge nyhetsbyrået AFP. Påbudet fra Taliban-leder Hibatullah Akhundzada rammer kvinnelige studenter ved helsefagskoler over hele landet – og vil på sikt ha stor påvirkning på afghanske kvinners tilgang til helsetjenester.
De ti offentlige regionale helsefagskolene som nå må stenge, har vært garantister for utdanning av kvinnelig helsepersonell fra og på landsbygda, og har også vært en av de viktigste tiltakene for å redusere mødre- og barnedødeligheten i Afghanistan.
Landet har en av verdens høyeste rater for mødredødelighet, med nær 700 døde kvinner per 100.000 levendefødte barn. Til sammenligning dør 2,7 kvinner i Norge.
Ingen formell kunngjøring skal så langt ha kommet fra Taliban, men to ansatte i helsedepartementet har overfor BBC Afghan bekreftet at et forbud vil komme. En annen departement-ansatt sier til nyhetsbyrået AFP at forbudet vil forsterke alle utfordringene som det afghanske helsevesenet allerede sliter med.
– Vi mangler medisinsk personale, sier han.
– Vanskelig å forstå
Helsefagskolene i Afghanistan utdanner blant annet kvinnelige sykepleiere, jordmødre og fysioterapeuter, men uten kvinnelige helsearbeidere vil det bli umulig for Afghanistan å nå FNs bærekraftmål om å redusere mødredødeligheten, ifølge Afghanistankomiteen.
«Basert på de afghanske kulturelle og religiøse verdiene Taliban hevder å forsvare, er det vanskelig å forstå en slik ignorering av menneskeliv», heter det fra den norske organisasjonen som har driftet tre av landets ti operative regionale helsefagskoler.
– Dette er et stort slag mot afghanske kvinner. Om vedtaket ikke omgjøres, kommer dette til å bli en katastrofe, sier Liv Kjølseth i Afghanistankomiteen til Panorama.
Generalsekretæren påpeker at vedtaket rammer organisasjonens virksomhet direkte.
– Dette rammer oss veldig hardt. Men viktigere, vedtaket rammer de kvinnelige studentene som er bedt om å avslutte studieløpet og dra hjem. Ikke minst vil det, på sikt, ramme det afghanske helsevesenet, sier Kjølseth.
Et kjønnssegregert samfunn
Hun forklarer at Afghanistankomiteen har fått beskjed om å stenge skolene midlertidig.
– Men vi har ikke veldig gode erfaringer med slike «midlertidige» beslutninger, sier hun.
– Vi vet at folk i helsedepartementet er kritiske til forbudet og forstår at dette på sikt vil ha enorme konsekvenser for drift av det afghanske helsevenesenet. Dette kan bli et enormt problem i et så kjønnssegregert samfunn som Afghanistan, der kvinner ikke kan få helsehjelp eller behandling av menn, sier Kjølseth.
Hun påpeker at medisinutdanningen ved universitetet i Kabul ikke har gjenåpnet for kvinner etter at Taliban tok makten, sier at det ikke lenger utdannes kvinnelige leger.
– Dette har ført til at kvinner som var i et utdanningsløp på medisinstudiet, har søkt seg til helsefagskoler. Disse utdanningene har også vært en av få veier kvinner har hatt inn i arbeidslivet etter at Taliban tok makten. Dette var egentlig det siste smutthullet, sier hun.
Har holdt lav profil
Hun forklarer at ti regionale helsefagskoler, ment å betjene alle Afghanistans provinser med påfyll av kvinnelig helsepersonale, rammes av vedtaket.
– Afghanistan drifter tre av disse, der vi har 588 kvinnelige studenter som skulle bli sykepleiere, jordmødre og fysioterapeuter. Nå har de fått beskjed om å dra hjem. De er selvfølgelig redde og opprørte over at dette nå skjer, sier Kjølseth.
I tillegg rammer dekretet en lang rekke private helseinstitutter.
– Ingen har helt oversikt over hvor mange studenter som må avslutte utdanningsløpet. Mange aktører har holdt en lav profil fordi man har fryktet innstramminger fra Taliban-lederskapet i Kandahar. Samtidig annonserte helsedepartementet i februar i år opptak av nye studenter til offentlige helsefagskoler, med opptaks-eksamen og alt som hører med. Det er også derfor dette vedtaket er så overraskende. Vi hadde håpet at opptaket av nye studenter var bedre forankret hos lederskapet i Kandahar, sier Kjølseth.
– Hva tror du konsekvensen kan bli på sikt?
– Per nå finnes det kvinnelige helsearbeidere. Om det lyses ut en ny jordmor- eller sykepleierstilling i morgen, vil det komme søkere. Men på sikt vil dette ramme hele det afghanske helsesystemet, og afghanske kvinner og barn spesielt, sier Kjølseth.
Lese mer om Afghanistan?
-
Diplomatisk smekk mot Taliban
-
Nedgraderer forholdet til Afghanistan – ingen ny Talibanambassadør til Oslo
-
Antall kvinnelige journalister mer enn halvert under Taliban
-
Støtte til afghanske kvinner krever dialog, ikke bare fordømmelse
-
Når øyeblikk av lykke blir opprør
-
Gjelder norsk støtte til folkeretten også afghanske kvinner?