
Meninger:
Pakistans myndigheter har fengslet Nobel-nominert aktivist, hvorfor er Norge stille?
For mindre enn ett år siden var rettighetsaktivisten Mahrang Baloch i Norge for å snakke om ytringsfrihet. Selv ikke her kjente hun seg trygg. I helgen ble hun fengslet av pakistanske myndigheter for å ha brukt stemmen sin.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.
Den fremtredende menneskerettsforkjemperen Mahrang Baloch fra Balutsjistan ble fengslet etter å ha ledet en fredelig demonstrasjon i Quetta på lørdag. Politiet åpnet ild mot demonstrantene og drepte tre personer.
Fengslingene skjedde ved daggry, da politiet raidet leiren til demonstrantene i provinshovedstaden.
I flere tiår har Pakistans regjering kjempet mot et separatistisk opprør i den mineralrike Balutsjistan-provinsen, som grenser til Afghanistan og Iran. Og militante kjemper mot statlige styrker og utenlandske investorer, spesielt kinesere som opprørerne anklager for å utnytte naturressursene deres.
Den voldelige konflikten har ført med seg en massiv kampanje fra myndighetenes side mot balutsjere som sådan, ikke minst også de som står frem og bruker stemmen sin for å demonstrere og kjempe for menneskerettigheter og uavhengighet med fredelige midler.
I spissen for borgerrettighetskamp
Baloch (32) leder Baloch Yakjehti Committee (BYC), eller Baloch Solidarity Committee, og har stått i spissen for en bølge av fredelige protester og en menneskerettighetskamp på vegne av den balutsjiske minoriteten i Pakistan. Minoriteten har i lang tid blitt utsatt for utenomrettslig trakassering, vilkårlige fengslinger og drap begått av landets sikkerhetsstyrker.
Hun har selv opplevd å miste faren sin i en såkalt «tvangsforsvinning».
I 2023 ledet hun de massive demonstrasjonene som fulgte etter at en ungdom ble drept i varetekt av pakistansk antiterrorpoliti i Balutsjistans Turbat-område, nær grensen til Iran. Det tok demonstrantene én måned å tilbakelegge de 1600 kilometerne det er til Islamabad, Pakistans hovedstad.
Etterpå ble hun og mange andre kvinner, barn og eldre angrepet, anholdt og sjikanert av sikkerhetspolitiet og myndighetene, anklaget for å sympatisere med terrorister.
Følte seg ikke trygg noe sted
Da hun besøkte Norge i mai i fjor, var det for å delta på en ytringsfrihetskonferanse for unge aktivister, arrangert av World Expression Forum (WEXFO), Norsk PEN og Utøya AS.
Selv på norsk jord ble hun utsatt for trakassering, noe som først opphørte etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble involvert.
I kronikken publisert i Panorama i kjølvannet av besøket, beskriver hun hvordan pågripelsen og drapet på faren og fengslingen av broren fikk henne til å innse at «taushet ikke er et alternativ». Gang på gang har hennes sterke stemme for rettferdighet fått myndighetene til å gå etter henne.
Anklaget for terrorisme
Da Baloch kom tilbake til Pakistan i juni, registrerte pakistanske myndigheter umiddelbart en politisak mot henne med anklager om terrorisme.
Ifølge henne selv var anklagene en direkte følge av besøket i Norge og uttalelser om menneskerettighetsbrudd begått av pakistanske sikkerhetsstyrker i hjemprovinsen. Hun har fortalt hvordan hun ved ankomsten til Pakistan ble behandlet som om hun hadde kommet tilbake fra en IS-leir i Syria eller Irak, og ikke fra Norge, et land som er globalt anerkjent for sin rolle i konfliktløsning og for å gi ut Nobels fredspris.
Norge var Mahrang Balochs siste internasjonale reisemål før hun ble utsatt for en rekke oppdiktede anklager fra myndighetene i Pakistan. Hun ble plassert på Pakistans Exit Control List (ECL) – en flyforbudsliste som hindrer henne i å forlate landet. Etter norgesbesøket ble hun dessuten plassert under «Fourth Schedule» i Pakistans antiterrorlov (ATA) fra 1997, et tiltak som opprinnelig var ment å bekjempe sekterisk vold, militant virksomhet og terrorisme.
Denne loven har imidlertid blitt misbrukt i stor utstrekning av pakistanske myndigheter for å undertrykke politiske aktivister og avvikende stemmer.
Som en nær alliert av Pakistan, har Norge et moralsk ansvar for å presse Pakistans myndigheter til å løslate Mahrang Baloch og sikre at de grunnleggende rettighetene hennes blir respektert.
En av verdens mest lovende stemmer
Til tross for strenge restriksjoner, har Balochs arbeid blitt anerkjent internasjonalt.
I oktober 2024 kåret TIME Magazine henne til en av de 100 nye, mest lovende lederne i verden, mens BBC 100 Women listet henne som en av årets mest innflytelsesrike og inspirerende kvinner. I oktober ble hun hindret fra å gå om bord i et fly på Karachi-flyplass da hun var på vei til New York for å delta på TIMEs prisutdeling.
I år er hun også nominert til Nobels fredspris.
Som ung kvinne fra et dypt konservativt, mannsdominert og religiøst samfunn, har Mahrang Baloch inspirert tusenvis av unge kvinner i kampen deres for menneskerettigheter. Hun leder en storstilt borgerrettsbevegelse, har lidd personlig for saken og sitter nå fengslet – ikke for å oppnå politisk makt for seg selv, men for grunnleggende rettigheter for folket sitt.
Ingen kvinne i Pakistans historie har noen gang ledet en så omfattende rettighetsbevegelse. Mens politiske skikkelser som Pakistans tidligere statsminister Benazir Bhutto og Indias Indira Gandhi ledet politiske massebevegelser i jakten på politisk makt, er Mahrang Balochs kamp utelukkende konsentrert om menneskerettigheter.
Hun har mobilisert tusenvis av kvinnestemmer, særlig i marginaliserte områder og stammeområder, der kjønnsulikhetene er dypt forankret.
Les om Mahrang Baloch i TIME Magazine.
Hvor er Norge?
Pakistan er en viktig alliert for Norge. Norsk bistand til Pakistan prioriterer utdanning, kvinners rettigheter, likestilling, menneskerettigheter, matsikkerhet og klimatilpasning. Baloch er både kvinne og fremtredende menneskerettsaktivist.
Likevel har det norske sivilsamfunnet i stor grad forholdt seg tause om Mahrang Balochs og balutsjernes sak. Det samme gjelder den norske regjeringen, Utenriksdepartementet og Norges diplomatiske representasjon i Pakistan. Hvorfor?
I 2023 utgjorde Norges bistand til Pakistan rundt 130 millioner kroner, kanalisert gjennom FN, internasjonale organisasjoner og lokale sivilsamfunnsgrupper. Siden 1967 har den totale norske bistanden til Pakistan utgjort mer enn 5,4 milliarder kroner.
Gitt dette sterke samarbeidet, har Norge ansvar for å legge press på Pakistan for å få landet til å opprettholde menneskerettighetene og sikre folks rett til fredelig forsamling.
Undertrykkelse i kjølvannet av separatistangrep
Baloch, står nå overfor mer enn et dusin anklager totalt, inkludert terrorisme, oppvigleri og drap.
Det var fredag før helgen at Mahrang Baloch og andre aktivister hadde en såkalt «sit-in» utenfor Universitetet i Balutsjistan i Quetta for å kreve løslatelse av andre fengslede aktivister, som de hevder ble bortført av sikkerhetsstyrkene.
Baloch har uttalt at angrepene mot balutsjiske menneskerettsforkjempere særlig har blitt intensivert etter militantes angrep på et persontog 11. mars 2025 og at pakistanske myndigheter bruker angrepet som et påskudd for å undertrykke fredelige aktivister, inkludert medlemmer av BYC.

Krev umiddelbar løslatelse
Mary Lawlor, FNs spesialrapportør for menneskerettsforkjempere, uttrykker dyp bekymring over fengslingen.
Amnesty International sendte søndag ut en uttalelse der de understreker at Mahrang Baloch, mer enn 38 timer etter at hun ble ulovlig arrestert, fortsatt nektes tilgang til juridisk representasjon og kontakt med familien sin.
Etter pågripelsen har den Irland-baserte menneskerettighetsgruppen Front Line Defenders krevd umiddelbar løslatelse, og oppfordret pakistanske myndigheter til å ta vare på hennes fysiske og psykiske helse. Også Norsk PEN har krevd at hun løslates uten betingelser.
Nobelprisvinner Malala Yosufsai skriver: «Hun representerer millioner av stemmeløse mennesker – kvinner og barn – som er utsatt for menneskerettighetsbrudd i Balochistan og Khyber Pakhtunkhwa. Det er hennes rett å protestere og tale de mest sårbare menneskenes sak, og hun må løslates umiddelbart. Jeg står sammen med Mahrang Baloch.»
Nobelprisvinner Narges Mohammadi har også kommet med en sterk uttalelse med krav om løslatelse av Mahrang Baloch, men det er overraskende at det norske sivilsamfunnet og norske myndigheter forholder seg tause.
Det norske sivilsamfunnet, regjeringen og menneskerettighetsorganisasjoner må heve stemmen for Mahrang Baloch – ikke bare fordi hun er en aktivist, men fordi likestilling, kvinners rettigheter og menneskerettigheter er grunnleggende verdier i Norge.
Som en nær alliert av Pakistan, har Norge også et moralsk ansvar for å presse Pakistans myndigheter til å løslate Mahrang Baloch og sikre at de grunnleggende rettighetene hennes blir respektert.