Ukraina sender korn til Afrikas horn, Norge spleiser på transporten
Korn donert av det krigsherjede Ukraina er snart på vei til tørke- og krigsrammede folk på Afrikas horn - med kostnadene betalt av Norge og to andre givere. Det gir nytt håp for en FN-innsats mot den akutte sultkrisen i Somalia og Etiopia.
Det var i sitt innlegg til FNs generalforsamling 22. september i år at Ukrainas president Volodomyr Zelensky bebudet at landet ville gi 50 000 tonn hvete for å avhjelpe nøden på Afrikas horn. For å få fortgang i gjennomføringen vil Norge nå være med og spleise på utgiftene til transporten.
Ett menneske vil trolig dø hvert 36. sekund mellom nå og utgangen av året, anslo hjelpeorganisasjonen Oxfam nylig i sin omtale av den stadig forverrede sulten på Afrikas horn og i Kenya.
Over 37 millioner mennesker står i fare for å oppleve akutt sult, omlag sju millioner barn under fem år er allerede akutt underernært, fastslo Verdens helseorganisasjon i august.
Norsk transportstøtte: 9,5 millioner kroner
Det er denne dramatiske situasjonen Norge og andre giverland nå prøver å avhjelpe.
– Norge bidrar med 9,5 millioner kroner til Verdens matvareprogram (WFP) for å transportere, bearbeide og distribuere 50 000 tonn korn fra Ukraina til Afrikas horn, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.
Det var Tyskland og Frankrike som først lovet å finansiere transporten av kornet til afrikanske havner, mens også Norge har nå hengt seg på initiativet.
Kornet er donert av Ukraina til FNs arbeid i kampen mot sult på Afrikas horn, spesielt i Etiopia og Somalia. Dette vil blant annet bety mat for 3,4 millioner mennesker i nød i Etiopia, ifølge Utenriksdepartementet.
Spleiselag for korn til sultende
– Jeg er glad for at Norge og flere andre land spleiser for å sette i gang denne krevende og viktige korntransporten raskt. Kornet er viktig i kampen mot sult i Etiopia og Somalia, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).
Hvert sjette menneske i Somalia opplever nå ekstrem sult. Somaliske myndigheter anser at sultsituasjonen denne gang har et større omfang enn under krisen i 2011. Den gang mistet om lag 250 000 mennesker livet. Halvparten av dem mistet livet før sulten ble erklært.
– Klimaendringer er hovedårsaken. Dernest påvirker konflikten med al-Shabaab hvordan folk kan håndtere situasjonen, sa Somalias spesialutsending for humanitær respons Abdirahman Abdishakur nylig til Bistandsaktuelt under et besøk i Oslo.
Han viste til at millioner av barn i Somalia er underernærte, hvorav minst en halv million lider av akutt underernæring.
Les mer: Hungersnød kan bli erklært i Somalia i løpet av høsten
Etiopia: Over 20 millioner er i matkrise
I Etiopia anslår FNs humanitære organisasjon OCHA at over 20 millioner mennesker er matvareusikre. Hovedårsaken er tørke i de
sørlige, sørøstlige og østlige delene av landet, samt konflikter i nord og vest.
Høye og stadig økende priser på mat bidrar ytterligere til problemene.
En nylig inngått fredsavtale mellom den føderale regjeringen i Addis Abeba og partiet TPLF i Tigray innebærer stans i kamphandlinger og distribusjon av mat i den nordlige regionen.
Somalia og Etiopia er blant de mest utsatte landene, ifølge FN. Etiopia har det høyeste antallet sultrammede, men i Somalia er andelen av befolkningen som opplever underernæring og sult høyest.
Begge land opplever en kombinasjon av tørke og væpnede konflikter. Den alvorlige matkrisen omfatter også Sør-Sudan, men her har FN en dårligere oversikt over situasjonen.
Også Kenya opplever alvorlig tørke. Her anslås det at rundt 4,5 millioner mennesker er rammet, skriver den kenyanske avisen The Standard.
Støtte sikrer raskere gjennomføring
– Mat utgjør
livsgrunnlaget til mennesker. Vi ser at antall kriser øker i verden, og da er
det viktig at vi styrker matsikkerheten. Det at mat fortsatt kommer fram til
tross for kriser kan redusere fremtidige humanitære behov, sier
utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).
Støtten er, ifølge henne, i tråd med norsk engasjement for kampen mot sult på Afrikas horn, og den forverrede matsikkerheten etter Ukraina-krigen. Norges støtte bidrar til at utskipningen kan realiseres i tide, framgår det av UDs pressemelding.
Presidentene Putin og Zelensky har tidligere - med tyrkisk diplomatisk hjelp - blitt enige om en avtale for utskiping av korn fra havner i Svartehavet via Tyrkia. Denne avtalen løper inntil 19. november.
Også Tyrkia og Russland lover å sende gratis korn til nødlidende afrikanske land som Djibouti, Somalia og Sudan, opplyste Tyrkias president Recep Tarip Erdogan nylig. Uttalelsen kom etter at han hadde hatt en samtale med Russlands president Vladimir Putin, meldte nyhetsbyrået Reuters 2. november.
Les mer om Afrikas horn
-
Trenger Sudan en julelåt?
-
– I går fant vi et par i 20-årene døde i ørkenen
-
Etiopias mange uvenner kan få følger for Den afrikanske union
-
Hvorfor gjør en omstridt havneavtale at flere unge slutter seg til al-Shabaab?
-
Mor Teresa fikk prisen i 1973 – nå har også Edna Adan Ismail fått den, for sin «ekstraordinære innsats» for mødrehelse
-
Kunngjer millionhjelp til tørke- og konfliktramma somaliarar