Wilfrida Moraa (51) står på stedet der huset hennes lå før flommen feide bort hennes og utallige andre hus i den fattige bydelen Mathare i Nairobi, Kenya.

Kraftig flom i Kenya: – Jeg sto med vann opp til halsen, og var redd vi skulle dø

I april og mai har kraftig regn og oversvømmelser tatt liv og gjort tusenvis hjemløse i Kenya. Myndighetene har besluttet at hus og bygninger skal rives i flere av de flomrammede områdene. I Mathare, Nairobi, svarte politiet med tåregass og kuler da folk prøvde å redde hjemmene sine.

Publisert Oppdatert

Dette er saken:

  • Kraftig regn har siden mars forårsaket flom og jordskred i Kenya, og tvunget mange til å evakuere.
  • 291 mennesker har dødd, og nesten 280,000 har mistet hjemmene sine fra 1. mars til 16. mai 2024, ifølge tall fra National Disaster Operations Centre, som FN viser til.
  • Myndighetene har beordret riving av bygg som ligger innenfor 30 meter fra elveleier, og lovet kompensasjon til de som er rammet. Mange sier de ikke har mottatt dette. 
  • Evakuering og riving av boliger har ført til voldelige protester.

– Jeg sto med vann opp til halsen og var redd vi skulle dø, forteller alenemoren Wilfrida Moraa (51).

Hun lener seg fremover og graver etter personlige gjenstander i jorden. Her ved elven Mathare, lå hjemmet hennes, der hun for bare noen uker siden bodde med sine tre barn og åtte barnebarn.

Panorama Nyheter besøker området i midten av mai.

Det fattige nabolaget i hjertet av Nairobi har vært Moraas hjemsted i flere tiår. Nå har hun mistet alt hun eier i den kraftige flommen. 

Natt til 25. april våknet hun av at vannet steg og flommet inn i huset. Hun vekket barna, og forsto raskt at hun måtte få dem i sikkerhet.

Da hun kom tilbake for å redde noen av tingene deres, var det nytteløst. 

– På bare noen minutter sto vannet opp til taket og jeg så eiendelene våre flyte ut. Jeg kunne ikke annet enn å prøve å redde mitt eget liv, sier hun.

Naboer flyktet, men de enorme vannmengdene slukte bygninger og flere omkom. Moraa så hjemmet rase ned i den mørke elven.

– Folk skrek desperat etter hjelp og mange døde den natten. Det gjør vondt å tenke på alle jeg har mistet, forteller hun.

Mistet lillebroren

Siden regntiden startet i mars har Kenya opplevd det mest katastrofale været på mange år. 

Kraftig regn har forårsaket flom og jordskred. Aller verst har det gått utover uformelle bosettinger i de urbane områdene. Det finnes ingen eksakt statistikk på antall rammede, men ifølge tall fra National Disaster Operations Centre, som FN viser til, døde 291 personer mellom 1. mars og 16. mai, mens nesten 280.00 personer mistet hjemmene sine og over 400.000 er rammet av flommen. 

Mathare er et av de verst rammede områdene. Ingen vet hvor mange som er hjemløse her siden innbyggertall ikke er registrert, men det er snakk om flere tusen mennesker.

Mariam Atieno (20) viser frem et bilde av lillebroren som druknet i oversvømmelsene. Familien sliter med å samle inn nok penger til begravelsen.

I elven, som har samme navn som området, flyter rester av madrasser, skolesekker og sandaler. 

Et steinkast fra vannet sitter Mariam Atieno (20) med et bilde av lillebroren, som druknet i flommen en uke før Panorama møter henne.

Det er glovarmt i det lille rommet. Moren til barna ligger og sover i et hjørne. Ifølge familien er det første gang siden sønnen døde. 

– Jeg var på jobb og da jeg kom hjem, var huset borte og naboene fortalte meg at broren min forsvant i vannet. Vi har grått dag og natt siden vi fant den livløse kroppen, forteller Atieno, som nå bor hos venner av familien. 

Tåregass og kuler

Under intervjuet med Mariam Atieno høres det plutselig skudd utenfor og rommet blir fylt av tåregass. Det blir vanskelig å puste og det brenner i øynene.

Utenfor demonstrerer lokalbefolkningen mot myndighetene, som er på plass med en svær gravemaskin for å fjerne hus som ligger for nære elven. Noen løper mot gravemaskinen i et desperat forsøk å redde hjemmet sitt. Politiet svarer med skudd og skyter tåregass rett i ansiktet på personene.

En kvinne står og gråter mens gravemaskinen knuser familiehjemmet. Hun heter Marianne (37) og er mor til fire barn.

– Jeg har bodd her siden mitt første barn kom til verden, da jeg var 16 år gammel. Hvordan kan de bare komme her og fjerne alt vi har, sier hun og gråter desperat.

Ordre om evakuering

Den sjette mai besøkte president William Ruto området Mathare og lovet en kompensasjon på 10 000 shilling (ca. 800 kroner) til familier som har mistet hjemmene sine i flommen. Han har fått sterk kritikk fra opposisjonen som sier at den lille summen ikke vil gjøre noen forskjell. 

I forkant av besøket ga presidenten ordre om at folk som bor innen 30 meter fra elven må flytte og at husene nær elvebredden vil bli revet.

«Vi ønsker å be folk som bor i områder der det er stor risk for jordskred og flom å evakuere. Vi vil hjelpe dem fordi vi ønsker å redde liv», sa president til nasjonale medier. Ingen av de vi snakker med i Mathare sier at de ble varslet i forkant. Ingen har heller mottatt kompensasjon. 

Så langt har myndighetene ikke sagt noe om hva som vil skje videre med menneskene som mister hjemmene sine. Ifølge Joan Watetu Gachoki, en byplanlegger fra Nairobi.

– Hva myndighetene burde gjøre er å prioritere infrastruktur i disse områdene, som for eksempel veibygg, avløpssystem for vann og skikkelig avfallsdeponering. Alternativt bør de evakuere folk og skaffe dem lavkostnadsboliger i andre områder, sier Gachoki.

Det er bare grus igjen av huset til Marianne, som var hjem til ni personer. I natt vil familien sove under åpen himmel.

– Det er ingen her i området som har mottatt noen kompensasjon i det hele tatt. Uten penger og tak over hodet vil vi ikke klare oss, sier firebarnsmoren.

Myndighetene har beordret at hus og bygninger som ligger nærmere elven enn 30 meter, skal rives. Det for å forhindre skader ved fremtidige flommer.
Tusenvis av mennesker står nå uten tak over hodet, og forteller at de ikke har fått kompensasjonen som ble lovet dem som er rammet.
Marianne (37) så på mens gravemaskinen rev ned huset til familien, der hun har bodd siden hun var 16 år.

Dårlig respons

Kenya og store deler av Øst-Afrika har vært rammet av ødeleggende regnfall de siste ukene, siden værfenomenet El Niño har ført til kraftigere regnfall enn vanlig. 

Så tidlig som i mai 2023 advarte Kenyas meteorologiske avdeling om at landet ville oppleve økt nedbør som ville fortsette inn i 2024. Samme måned kunngjorde regjeringen at minst ti milliarder kenyanske shilling (drøyt 850 millioner kroner) ville bli satt av til en landsomfattende respons.

I november satt regjeringen av ytterligere 8,2 milliarder kenyanske shilling (rundt 650 millioner kroner). 

Det er uklart hva som skjedde med midlene som var satt av til responsen, med noen medier rapporterte at pengene ble misbrukt

«Til tross for disse harde lærdommene fra regnperioden sent i 2023 og advarsler fra meteorologisk avdeling, iverksatte ikke myndighetene tilstrekkelige tiltak for å avverge ytterligere katastrofe tidlig i 2024 og var trege med å reagere» sier Human Rights Watch

Dødelige protester 

Langs elvebredden blir hus etter hus revet. Folk løper for å redde eiendeler før husene deres blir rasert. Lyden av gravemaskiner, tåregasskanoner og folk som ber om hjelp er øredøvende.

Søppel og private eiendeler flyter i elva Mathare og ligger strødd langs elvebredden.

Volden mellom politiet og innbyggerne i Mathare har ført til flere dødsfall de siste ukene. Beboere forteller også at flere er skadet eller drept av hus som har kollapset. 

Pastoren Moses Osigo (62) står ved siden av rester etter et alter. 

– Vi er 14 i familien som har bodd her i en årrekke. Det gjør vondt at jeg nå får ordre om å rive mitt eget hus. Vi har ingen steder å ta veien, sier han. 

I nærheten møter vi en far som sitter på en stein og ser ut over elven. Han peker området foran seg, der steiner og søppel ligger strødd.

– Det var her jeg bodde med barna mine før de fjernet hjemmet vårt. Myndighetene har jagd oss vekk. Vi er ikke mer enn dyr i deres øyne!

Skoler blir krisesentre

Flommen har ikke bare rammet familiehjem. Over 2000 skoler er blitt skadet og myndighetene ble nødt til å holde skolene stengt på ubestemt tid.

Grunnskolen «Mathare North», som ligger en drøy kilometer fra elven, ble totalt ødelagt i flommen og de få rommene som var brukbare, ble husrom til hjemløse som mistet alt i flommen.

Frivillige har jobbet døgnet rundt for å hjelpe de rammede. Monica Akinyi (59) er en av mange som har bodd her siden flommen gjorde henne hjemløs.

– Vi søkte tak over hodet her da hjemmet vårt ble oversvømt, men i dag har vi fått beskjed om å forlate plassen siden skolen må pusses opp for åpning. Fra i natt har vi ingen steder å gå, sier hun.

Monica Akinyi (59) med ett av barnebarna i klasserommet der familien har fått tak over hodet.
Frivillige jobber på spreng for å hjelpe, men med dårlige hygieniske forhold. Og med tusenvis av mennesker på samme sted, er det stor risiko for spredning av sykdommer som kolera.

Uklarheter fra myndighetene 

Ayub Owino Omoro, som jobber for de lokale myndighetene i området frykter store konsekvenser når så mange personer er blitt hjemløse.

– Vi aner ikke hvor mange personer som er rammet, men jeg kan si at det er snakk om titusentalls. Det er vanskelig for oss som jobber lokalt. Vi må bare følge ordrene vi fått fra presidenten og det er ingen klarheten på hvordan folk skal få hjelp, sier Omoro.

– Vi har allerede merket at kriminaliteten har økt. Folk er desperate og gjør alt for å redde familiene sine.

Under samtalen med Omoro høres det igjen skudd og folk som roper. Like i nærheten blir det fullt kaos i det politiet angriper ungdom som kaster stein mot sikkerhetsstyrkene. 

– Det er en veldig trist situasjon. Folk er totalt hjelpeløse, sier Omoro.

Når kvelden kommer kryper alenemoren Wilfrida Moraa inn under et tak ved siden av en nedstengt skole. Hun har dratt en sofa inn under taket som noen av barna sover på. Resten ligger på planker på gulvet.

– Det som hjelper meg videre er tanken på at jeg klarte å redde barna mine, og drømmen jeg har om at vi skal få et hjem igjen.

Politiet i Nairobi har ikke svart på henvendelsene fra Panorama Nyheter. 

Wilfrida Moraa (51) sammen med den eldste sønnen, Isaac (30), og noen av barnebarna. De bor nå på gata i et lite provisorisk bygg som de har laget av planker og annet materiale som de har funnet.
Powered by Labrador CMS