Ghanas nasjonalforsamling har vedtatt «skremmende» lovforslag mot skeive
Det vestafrikanske landet strammer grepet med ny anti-homo-lov. Dersom lovforslaget signeres av president Nana Akufo-Addo, kan mennesker som støtter LHBTQ+-bevegelsen eller de som selv identifiserer seg som skeive idømmes tre års fengsel. Tor-Hugne Olsen i Sex og Politikk mener utviklingen «er skremmende».
Ghanas parlament har ifølge NTB vedtatt et forslag til en ny anti-homolov, hvor mennesker som identifiserer seg som LHBTQ+ kan dømmes til inntil tre års fengsel.
I lovforslaget heter det også at den som danner eller finansierer LHBTQ+-grupper kan idømmes fem års fengselsstraff, ifølge BBC. Parlamentet avviste forsøk på å erstatte fengselsstraff med samfunnstjeneste eller rådgivning.
Vedtaket er siste omdreining i en tendens der aktivister mener å kunne dokumentere økende motstand mot skeive i det vestafrikanske landet.
Nylig advarte Amnesty International om at lovforslaget «utgjør en betydelig trussel mot de grunnleggende rettighetene» til skeive i afrikanske land. Aktivister frykter at det nå vil bli heksejakt mot skeive eller folk som fremmer skeives rettigheter.
Lovforslaget, som hadde støtte fra Ghanas to største partier, vil tre i kraft dersom president Nana Akufo-Addo signerer loven. Rettighetskoalisjonen CDD har bedt presidenten om å ikke signere, men Nana Akufo-Addo har uttalt at han vil signere dersom flertallet i befolkningen ønsker det.
Amnesty: Straffes for å være seg selv
Homofili var allerede før det kontroversielle lovforslaget ble vedtatt i parlamentet i går, i strid med Ghanas lovgivning.
Sex mellom noen av samme kjønn kan nemlig i dag straffes med fengsel i inntil tre år.
I et ferskt notat påpeker Amnesty International hvordan juridiske systemer i flere afrikanske land målrettet diskriminerer skeives rettigheter. Dette inkluderer tilfeller der lovgivning brukes for å forfølge eller undertrykke folk fra LHBTQ+-samfunnet.
– Over hele Afrika opplever LHBTQ+-personer formidable hindringer for sine juridiske og sosiale rettigheter, sier Tigere Chagutah, Amnesty Internationals regionale direktør for Øst- og Sørlige-Afrika, i en uttalelse.
På det afrikanske kontinentet kriminaliserer 31 land fortsatt seksuell aktivitet mellom mennesker av samme kjønn. I Uganda, for eksempel, er situasjonen bare blitt verre for skeive etter den veldig strenge anti-homoloven som ble vedtatt i 2023, ifølge Amnesty.
Menneskerettighetsorganisasjonen frykter lignende lover vil innføres i flere andre afrikanske land i tida som kommer, og Tigere Chagutah påpeker at vilkårlige arrestasjoner har blitt hverdagen for skeive i enkelte land.
– Noen steder truer dødsstraff som et spøkelse, en brutalt urettferdig straff for å være den man er. Vi står overfor det som bare kan beskrives som en stadig dypere krise.
Sex og Politikk: Også positiv utvikling
Tor-Hugne Olsen i Sex og Politikk omtaler lovforslaget som «skremmende».
Olsen, som befinner seg i Sør-Afrika når Panorama tar kontakt, forteller at Sex og Politikk følger situasjonen i Ghana tett, men påpeker at ikke alle piler peker i feil retning – at det også er positive utviklingstrekk i land som Namibia og i Mauritius.
– Jeg besøkte nylig Namibia, hvor den skeive bevegelsen snakker om positive
endringer, og alt tyder på at støtten for avkriminalisering er økende, sier Olsen.
Han mener den viktigste trenden på det afrikanske kontinentet er at skeives rettigheter diskuteres og at skeives organisasjoner er blitt flere og mer synlige.
– Men det rapporteres om mye negativt fra Uganda etter at loven kom i fjor, inkludert at det allerede er avsagt en dødsdom. Skeive føler seg mer utrygge.
Olsen forteller at det er varslet lignende lovforslag fra flere afrikanske land i kjølvannet av Ugandas kontroversielle lov.
– Men når det internasjonale samfunnet reagerte negativt, og særlig etter at Verdensbanken og flere givere reduserte sin støtte til Uganda, falt de fleste av disse forslagene bort, for eksempel i Senegal, Etiopia og Tanzania, sier Olsen.
– Hva med Kenya?
– Kenya er et av de mest demokratiske landene i Afrika, på godt og på vondt. Det betyr at forslag om alle mulige ting kommer og går, som i alle demokratier. Men jeg har vanskelig for å se at en slik lov vil kunne vedtas der. Husk at Kenya er et av landene i Afrika med det sterkeste sivilsamfunnet, med sterke rettighetsorganisasjoner, og en fri presse. Samtidig er det et veldig religiøst land som jo kan virke andre veien, så her må man være på vakt og fortsette å støtte de positive kreftene, sier Olsen.