FN-samtaler om Afghanistan – Norge er med, men ikke Taliban
FN har invitert til Afghanistan-samtaler i Qatar, men landets makthavere Taliban er ikke invitert. Ifølge FN er Norge et av landene som deltar.
Det to dager lange møtet åpnet i Doha mandag, med blant annet utsendinger fra USA, Kina og Russland på plass. Det er også utsendinger fra drøyt 20 andre land, blant dem Norge, opplyste en talsmann for FNs generalsekretær António Guterres mandag.
Det er ikke kjent hvem som representerer Norge under samtalene.
Ifølge talsmannen Stephane Dujarric har Guterres invitert til møtet for å diskutere hvordan omverdenen bør forholde seg til Taliban og få dem til å moderere forbudet mot å la jenter og kvinner studere og jobbe.
Positivt forhold
Til tross for at Taliban ikke er invitert, sier en talsmann for regimet i Kabul at de ser positivt på møtet i Doha.
– Vi ønsker å ha et positivt forhold til verden, sier talsmannen Bilal Karimi.
Men «interne forhold» som beslutningen om å nekte afghanske jenter utdanning, bør ikke ha noe å si for diplomatisk samarbeid og anerkjennelse, legger han til.
En annen høytstående Taliban-leder, Suhail Shahin, er derimot kritisk til at representanter fra dem ikke er invitert til møtet.
– Vi skulle fått anledning til å gi uttrykk for vårt syn ved å delta på slike møter. Hvordan har de tenkt å implementere beslutninger som tas når vi ikke er der, sier han til det tyske nyhetsbyrået DPA.
Opprørte kvinner
En koalisjon av afghanske kvinneorganisasjoner oversendte søndag et åpent brev til landene som møtes i Doha. De skriver at de er «opprørte» over at land vurderer å formalisere kontakten med Taliban, som FN omtaler som Afghanistans «de facto myndigheter».
Både FN og USA har tidligere understreket at det ikke kommer på tale å anerkjenne Taliban. FNs visegeneralsekretær Amina Mohammed skapte uro da hun nylig antydet at møtet i Doha kunne være et lite steg på veien til «prinsipiell anerkjennelse» av Taliban-regjeringen.
Men Dujarric sa mandag at anerkjennelse av Talibans styre «ikke er gjenstand for diskusjon på møtet» i Doha.
FNs utviklingsfond (UNDP) anslo nylig i en rapport at Taliban-regimet har bidratt til verdens største humanitære katastrofe og at 85 prosent av innbyggerne i landet nå lever i fattigdom.