En afghansk kvinne venter at Afghanistan Røde Halvmåne skal dele ut dyrefor som hun kan gi til geitene sine i Jalalabad.

EU-domstolen: Alle kvinner fra Afghanistan har rett til asyl

Avgjørelsen fastslår at kjønn og nasjonalitet alene er tilstrekkelige grunner for å gi afghanske kvinner asyl i EU.

Publisert

Det vedtok EU-domstolen (ECJ) i begynnelsen av oktober. Avgjørelsen kommer etter at Østerrike nektet å anerkjenne flyktningestatusen til to afghanske kvinner som søkte om asyl i 2015 og 2020. Kvinnene anket avslaget til høyesterett i Østerrike, som deretter ba om en avgjørelse fra EU-domstolen. 

Retten ble bedt om å avklare hvordan tiltakene fra Taliban angående kvinners rettigheter skulle vurderes i lys av europeisk asylrett. Spørsmålene som ble undersøkt var hvorvidt Taliban-målrettede tiltak mot kvinner kan klassifiseres som "forfølgelseshandlinger", og om det er tilstrekkelig å vurdere en kvinnes kjønn som grunnlag for asyl, uten å vurdere hennes individuelle situasjon.

Ikke behov for individuell vurdering

I avgjørelsen konkluderer EU-domstolen med at summen av Talibans diskriminerende tiltak mot kvinner – som å nekte dem lovlig beskyttelse mot kjønnsbasert og familievold, pålegge dem å dekke til hele kroppen og ansiktet, begrense tilgangen til helsetjenester og bevegelsesfrihet, forby inntektsgivende arbeid, hindre dem i å få utdanning, utestenge dem fra idrett og politikk – kan klassifiseres som en «forfølgelseshandling». 

Samlet sett undergraver disse reglene kvinners menneskelig verdighet, og domstolen konkluderer med at myndighetene i EU ikke trenger å vurdere individuelle omstendigheter utenom kjønn og nasjonalitet for å innvilge asyl.

«Moral-regler»

Avgjørelsen gjenspeiler tidligere rettspraksis fra den første Taliban-regjeringen på 1990-tallet, da kvinner også fikk asylstatus utelukkende basert på sitt kjønn. 

Etter at Taliban tok tilbake makten i august 2021, har situasjonen for kvinner i Afghanistan blitt dramatisk forverret. Senest i august i år innførte Taliban en rekke nye «moral-regler» basert på sharia-lovene, som inkluderer obligatoriske kleskoder, krav om at kvinner må ha en mannlig verge og segregering av menn og kvinner på offentlige steder. 

I følge svenske Global Bar Magazine har Sverige, Danmark og Finland allerede innført praksisen med å gi flyktningestatus til alle afghanske kvinner som søker asyl. 

– Nå er beslutningen bindende for alle medlemsland og det er utrolig viktig, sier jurist i Amnesty International, Madeleine Seidlitz, til magasinet.

Powered by Labrador CMS