Olha Moskovchenko, tidligere statsansatt byråkrat, er teamleder for et lag med mineryddere i Mykolaiv, Ukraina. Hun er så langt en av 82 kvinnelige mineryddere som jobber for Norsk Folkehjelp.

Norsk Folkehjelp i Ukraina:

Vil doble antall mineryddere, satser på mange flere kvinner

To år etter oppstarten for minerydding i Ukraina er Norsk Folkehjelp i gang med en kraftig opptrapping av innsatsen. Organisasjonen tar sikte på en tilnærmet dobling av antallet mineryddere.

Publisert
Marijn van Broekhoven, Norsk Folkehjelps direktør for donorkontakt og rapportering i Ukraina.

Den raske økningen i antallet ansatte og omfanget av oppgaver betyr at Ukraina-innsatsen er i ferd med å bli en av de største mineryddingsoperasjonene i Norsk Folkehjelps historie.

– Ved årsskiftet tar vi sikte på å ha 360 ansatte, og deretter en ytterligere opptrapping gjennom hele neste år, sier Marijn van Broekhoven, donor- og kommunikasjonsansvarlig i Norsk Folkehjelp på videolink fra Ukraina.

Han utelukker ikke at organisasjonen etter hvert vil ha rundt 500 mineryddere på lønningslisten.

Folkehjelpa er en av de store aktørene innen minerydding i Ukraina. Den rår i øyeblikket over 261 ansatte.

Mennesker, hunder og maskiner

Organisasjonen etablerte kontoret sitt i Ukraina i mai 2022, tre måneder etter Russlands brutale invasjon. Det praktiske arbeidet startet i 2023, først med informasjon og risikoanalyse av påtenkte geografiske områder, deretter med minerydding i felt fra og med juni. 

I det drøye året som har gått siden da har Folkehjelpa litt etter litt fått på plass alle de tre nøkkelelementene i mineryddingsarbeidet: flere lag med mineryddere, hunder og maskiner.

– Slik erfaringen er fra minerydding over alt i verden, tar det tid å etablere et stort program. Det må skje i dialog med myndighetene. Det skal skaffes kontorer og ansettes ledere, deretter skal folk rekrutteres lokalt og læres opp. Dessuten må en rekke myndighetssertifiseringer på plass, for eksempel for å ta i bruk hunder og maskiner i felt, sier van Broekhoven.

Minerydderne som rekrutteres er i all hovedsak ukrainere. Det samme gjelder hundeførere og maskinoperatører.

Belgiske fårehunder er den foretrukne hunderasen innen minerydding. Seks par hunder og hundeførere er foreløpig på plass ved minefeltene Folkehjelpa har fått tildelt i sørøst-Ukraina. Neste år skal det inn ytterligere to par hunder og hundeførere.

Tysk og norsk bistand 

Finansieringen av mineryddingen kommer i all hovedsak fra Norge og Tyskland. Bare i 2024 har Folkehjelpa fått drøyt 200 millioner kroner fra de to landenes bistandsbudsjetter – med et mål om å fjerne dødbringende eksplosiver fra ukrainske landsbyer og landbruksjord.

I overkant av 1000 sivile har blitt drept eller skadet av miner og andre eksplosiver i de to og et halvt årene som har gått siden den russiske invasjonen, ifølge FN. 

Blant de ansatte i Ukraina-operasjonen er per i dag 179 menn og 82 kvinner. Under den nye runden med rekruttering og opplæring er målet en kraftig forbedring av kjønnsbalansen.

Landbruksområdene ved landsbyen Liubomyrivka i Mykolaiv har vært et av de sentrale ryddeområdene for Norsk Folkehjelp.

– Vi har slitt med å overbevise ukrainere om at minerydding er et yrke som passer for kvinner. Det sitter igjen noen sterke, trasisjonelle oppfatninger om at dette er mannfolkarbeid. Vi har derfor drevet et holdningsarbeid parallelt med rekrutteringen, blant annet gjennom nasjonale kvinneorganisasjoner og i sosiale medier, sier van Broekhoven.

Organisasjonen tar sikte på at et flertall av de nyrekrutterte i de to kommende rekrutteringsrundene i høst blir kvinner. 

Det samme kvinnefokuset har også andre deltakere i mineryddingsoperasjonen, som UNDP, Mines Advisory Group (MAG) og APOPO. 

Les mer om mineryddernes bakgrunn her.

Blir plutselig utkalt til krigstjeneste 

En utfordring for Folkehjelpa og andre mineryddingsorganisasjoner har vært at mannlige ansatte som organisasjonene har lært opp, plutselig blir innkalt til krigstjeneste. 

Med et håp om å redusere problemet har de hatt en dialog med landets myndigheter om mulige fritak for krigstjeneste. Argumentene fra organisasjonenes side har vært at minerydding burde defineres som en kritisk funksjon i forhold til samfunnets infrastruktur.

– Dialogen ser nå ut til å bære frukter, og vi forventer et fullt unntak fra hærtjeneste for alle våre mannlige ansatte i felt og for om lag halvparten av de ansatte i støttefunksjoner, sier van Broekhoven.

Kraftige pansrede maskiner, med fjernstyring, går systematisk gjennom landbruksområdene i Mykolaiv. På disse åkrene la russiske soldater høsten 2022 igjen mengder av landminer før de ble tvunget til retrett.

Ukraina og norsk minerydding

  • Ukraina regnes nå som det mest mineforurensede land i verden. Nærmere 30 prosent av Ukrainas landareal er berørt av forurensningen. Hovedårsakene er krigen i Øst-Ukraina fra 2014 og den russiske invasjonen i februar 2022.
  • Mineforurensingen skaper store problemer for det landbruksavhengige landets økonomi og utgjør en fare for liv og helse for blant andre bønder og skolebarn.
  • Norge gir støtte til minerydding og informasjonsarbeid om miner gjennom FNs utviklingsprogram og ulike organisasjoner som er spesialisert i minerydding. Blant de største er britiske HALO Trust og Norsk Folkehjelp.
  • I 2024 har Norsk Folkehjelps operasjon i Ukraina blitt finansiert med drøyt 200 millioner kroner, i hovedsak av de statlige budsjettene for sivil humanitær bistand i Norge og Tyskland.
  • Kilder: UD/Norsk Folkehjelp/Halo Trust

Har ryddet 300.000 kvadratmeter

Som den første i Ukraina fikk organisasjonen minehunder på plass i fjor høst - og deretter ga myndighetene en endelig tillatelse til å ta i bruk maskiner våren 2024. Etter dette har hastigheten i ryddeoperasjonen skutt fart.

– Så langt i 2024 har vi arbeidet oss gjennom 300.000 kvadratmeter land i områdene der vi jobber. Dette står i kontrast til starten av operasjonen - fra juni 2023 og ut året - da vi ryddet bare drøyt 13.500 kvadratmeter. Årsaken til taktskiftet er at vi nå kan bruke hunder og maskiner, i tillegg til de manuelle mannskapene, fastslår den nederlandske kommunikasjonssjefen.

Han forklarer at kombinasjonen av manuelle mineryddere, hunder og maskiner mangedobler hastigheten i arbeidet sammenlignet med tilsvarende uten hunder og maskiner.

Maskinene er de først ute på åkeren, store pansrede «skurtreskere» som skal rydde åkeren for vegetasjon eller også utløse sprenglegemene. 

Deretter slippes hundene ut i de oppkjørte sporene for å markere ved gjenværende sprenglegemer. 

Til slutt er det opp til minerydderne å avmerke eksplosivene, før ukrainske statlige spesialister kommer for å detonere det som måtte være igjen.

Øker antallet maskiner og hunder

Folkehjelpen har i øyeblikket åtte hunder og hundeførere knyttet til programmet sitt, men regner med å utvide med ytterligere fire par hunder og førere. 

Maskinparken består på sin side av fire store pansrede «minetreskere» og fire mindre maskiner til å kutte ned vegetasjon. 

Folkehjelpen har også lært opp og gitt bort seks hunder til en ukrainsk myndighetsorganisasjon, og tar sikte på å donere ytterligere to neste år, opplyser organisasjonen. 

En rekke nye felter er under avslutning i det grøderike landbruksområdet som organisasjonen har fått tildelt av myndighetene i de sørøstlige fylkene Mykolaiv og Kherson. 

Van Broekhoven regner med at organisasjonen før årsskiftet vil ha klargjort og tilbakeført rundt 1 million kvadratmeter minefri eiendom til landsbyene i fylkene. 

I hovedsak er det åker til bruk for private landbruksformål – som produksjon av mais og solsikker.

Enorm økonomisk betydning

Å få reetablert landbruksproduksjon og -eksport på de mineforurensede åkrene er av enorm økonomisk betydning for Ukraina. 

Landets jordbrukseksport i fjor hadde en verdi på 22 milliarder dollar – om lag 240 milliarder kroner, og har også stor betydning for matvaretilgangen i verdens fattige land.

Anslagene for hvor lang tid det vil ta å frigjøre Ukraina for miner varierer – fra tiår til flere hundre. 

Et skrekkscenario nevnt i internasjonale medier har vært at det ville ta 757 år å få Ukraina minefritt med konvensjonelle (manuelle) metoder. Men det var før hundebjeff og maskinstøy inntok de minelagte åkrene i landet og endret hastigheten i operasjonene drastisk. 

Powered by Labrador CMS