33-årige Alona (midt i bildet) er blant de som bidrar når Ukraina uke for uke øker sin produksjon av droner. Det krigsherjede landet er nå i stand til å produsere fire millioner droner per år, ifølge president Volodymyr Zelenskyj.

– Jeg vil hjelpe landet mitt med å knuse Putins hær

Russland er totalt overlegne den ukrainske hæren i antall soldater, missiler og artilleri. Men på ett viktig område gir Ukraina et dødelig effektivt svar: droner. De produseres nå i milliontall. Norge står klar til å støtte produksjonen. 

Publisert Sist oppdatert

Kort oppsummert:

  • Ukraina produserer millioner av droner til krigen mot den russiske hæren. Produksjonen er økt kraftig de to siste årene.
  • Mange ukrainere jobber i dronefabrikker eller lager droner hjemme som en frivillig innsats. 
  • Panorama Nyheter har besøkt en fabrikk i Kyiv-regionen. Bedriften har ambisjoner om å utvide produksjonen dersom finansiering er tilgjengelig.
  • Norge støtter den ukrainske forsvarsindustrien. Utvikling og produksjon av droner er et høyaktuelt formål å gi norsk støtte. 
  • Norge vil neste år støtte Ukraina med 35 milliarder kroner i bistand, hvorav 22,5 mrd. er militær støtte.

– Jeg vil hjelpe landet mitt med å knuse fienden, sier fabrikkarbeider Alona (33).

Vi har akkurat spurt om motivet hennes for å begynne å jobbe i en fabrikk som produserer militære droner. Alona forklarer at hun tidligere var ansatt i en dagligvarebutikk, men at hun nå satser for fullt på dronebygging for å støtte mennene ved fronten.

Kollegene hennes Ilona (32) og Victoria (33) har tilnærmet likelydende forklaringer på hvorfor de sitter der de sitter – i et industrilokale uten vinduer, flere meter under bakken.

– Dette er mitt bidrag til å støtte mennene våre, sier Ilona.

– Jeg vil hjelpe forsvarerne våre og bidra til at vi seirer, sier Victoria.

På kjøkkenbenker og i fabrikker 

Det er en kjølig november-morgen på en hemmelig adresse et sted i Kyiv-regionen. 

I et godt opplyst produksjonslokale sitter 18 kvinner og to menn i sterk konsentrasjon over batteripakker, loddebolter, ledninger og kretskort. De bygger droner – til forsvar og angrep mot russiske invasjonsstyrker.

Overalt i Ukraina skjer det. Noen ganger settes dronedelene sammen på kjøkkenbenken hjemme, andre ganger gjøres det i stor industriell skala. 

– Moren min setter sammen droner på fritida, på kjøkkenbenken hjemme, sier en ung kvinne vi treffer tilfeldig i en landsby utenfor Poltava øst i landet.

Hun forsikrer om at dette er blitt en vanlig fritidsaktivitet i krigens Ukraina. Initiativtaker og fabrikksjef på dronefabrikken vi besøker i Kyiv-regionen bekrefter trenden. 

– Jeg har minst tre bekjente som gjør det samme på fritida, forteller dronefabrikkens initiativtaker Daria. 

Kretskortene som trengs i dronene kjøpes av kommersielle firmaer og kommer som oftest fra Kina, forklarer dronefabrikkens leder.

– Kan produsere 4 millioner per år

Tilsammen produserte Ukraina 1,1 millioner FPV-droner (den enkleste og billigste typen, journ.anm.) og 100.000 mer avanserte, opplyste myndighetene i desember i år. Hele 96 prosent av dronene landets soldater brukte ved fronten i 2024 var produsert innenlands, opplyste forsvarsminister Rustem Umerov 28. desember. 

Rundt om i Ukraina er det en rekke frivillige organisasjoner som støtter opp om den store ukrainske dronedugnaden. De samler inn penger eller tilbyr kurs i dronebygging. Blant disse er den ukrainske organisasjonen Come Back Alive som Panorama har omtalt tidligere. 

– Slik er det over hele Ukraina. Enten har man vervet seg i hæren eller så prøver man å støtte hæren så godt man kan, sier fabrikksjef Daria.

Den ukrainske militæranalytikeren Glib Volosky bekrefter overfor Panorama at droner er «hot», både som hjemmehobby og som en nasjonal næringslivssatsing. 

– Dronefirmaene finnes nå overalt i landet, og det etableres stadig nye. Mange er små med fra to til ti ansatte, andre er mellomstore eller store. De store sysselsetter mellom 100 eller 1000, sier han. 

«Testing ground»

Militæranalytikere, både norske og internasjonale, omtaler Ukraina-krigen som en gigantisk «testing ground» for moderne droneteknologi, og flere påpeker at droner har endret hvordan verden ser på moderne krigføring.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anslo nylig at landet er i stand til å produsere 4 millioner droner per år. Dronene har vist seg å være de ukrainske styrkenes mest effektive forsvar mot en tallmessig overlegen russisk hær.

Før krigen kom til Kyiv i 2022 jobbet Daria med markedsføring. Nå er hun sjef for en dronefabrikk.

Bedriften vi besøker, på hemmelig adresse et sted i hovedstadsområdet, er en start-up med drøyt tjue ansatte.

Øverste sjef er Daria, en kvinne i 30-årene. Hun har utdanning i realfag og jobberfaring fra salg og markedsføring. Men nå altså i en ny oppgave: som initiativtaker og sjef for det kommersielle firmaet Banderol, en underjordisk dronefabrikk.

– Vi baseres oss på private kjøpere. Dronene sendes kostnadsfritt til soldatene ved fronten, sier Daria.

– Vi utvider raskt hvis pengene kommer

Den unge direktøren forklarer at firmaet ofte jobber med helt spesielle tilpasninger av dronene - på forespørsel fra soldatene, for eksempel et større kamera eller en spesiell bæremekanisme for sprengladninger.

Antallet droner Banderol produserer er foreløpig beskjedent sammenlignet med de større ukrainske droneprodusentene, men ekspansjonsplanene ligger klare.

– Vi har et lokale på nesten 2000 kvadratmeter, og kan utvide raskt dersom finansieringen foreligger, fastslår hun.

Finansiering av dronefabrikker skjer i noen tilfeller via kontrakter med forsvarsdepartementet. Det er i neste omgang begrenset av i hvilken grad Ukraina kan få militær bistand fra Nato-land. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøkte i november en stor dronefabrikk i Kyiv. Bakgrunnen for besøket, der også president Volodymyr Zelenskyj deltok, er danskenes investeringer i droneproduksjon. Nå henger også Norge seg på det.

Danmark er blant landene som har gått inn med milliardbeløp i støtte til ukrainsk forsvarsindustri, og i november hang også Norge seg på det danske initiativet. Håpet er at Ukraina skal kunne øke produksjonen kraftig og på sikt bli mer uavhengig av utenlandsk støtte. 

«Den dansk-ukrainske finansieringsordningen innebærer at Ukraina foreslår konkrete anskaffelser og prosjekter, som gjennomgås og vurderes før prosjektene mottar støtte. Den norske støtten vil altså basere seg på behovene Ukraina har. Droneproduksjon er et eksempel på industri som kan støttes», opplyser forsvarsdepartementet til Panorama.

En intensjonsavtale om samarbeid rundt militærteknologi mellom Norge og Ukraina ble undertegnet av landenes forsvarsministre 14. november. 

Den nye avtalen kom på plass i kjølvannet av en bred enighet mellom partiene på Stortinget om å øke Ukraina-støtten neste år. Norge skal i 2025 bidra med 35 milliarder kroner, hvorav 22,5 mrd. i militær støtte og 12,5 mrd. i sivil og humanitær bistand.

Den norske støtten vil basere seg på Ukrainas behov. Produksjon av droner er et eksempel på industri som kan støttes.

Forsvarsdepartementet i epost til Panorama Nyheter

Stor interesse for jobbene

Tilbake på dronefabrikken i hovedstadsområdet forklarer Daria at bedriften fikk over 300 søknader fra interesserte jobbsøkere da de i sommer foretok første utlysning. Blant disse ble rundt 20 plukket ut. De har ulik bakgrunn: noen pensjonister, noen med ingeniørutdannelse, noen helt uten fagutdanning, forklarer hun.

– Noen har en slektning ved fronten eller kommer fra en hjemby som er under russisk okkupasjon. Andre har svak økonomi og trenger en betalt jobb. Men alle vil gjerne støtte mennene våre ved fronten, sier Daria.

De nyansatte får et kurs på to uker. Etter dette er de for å montere sammen de ulike delene.

Selskapet produserer både overvåknings- og kampdroner. Blant de sistnevnte er også kamikazedroner – ment for å ta liv eller lemleste ved å krasje inn i en skyttergrav eller et militært kjøretøy. Kampdronene kan ta med seg mellom 1,5 og 2 kilo med eksplosiver.

I pausene kobler fabrikk-arbeiderne av med å skyte med luftgevær. Ansiktet på blinken tilhører en gjenkjennelig russisk topp-politiker.

Dronearbeidernes oppgaver varierer: Noen monterer sammen batteripakker, noen printer ut plastdeler fra en 3D-printer, andre lodder ledninger på grafikkort.

En av de mest betrodde oppgavene er overlatt til Julia (22). Hun kvalitetssikrer dronene gjennom testing før de blir sendt til fronten.

– Julia er vår beste pilot, fastslår Daria.

Mannen hennes er ved fronten. Han er en av soldatene de fabrikkansatte kommuniserer med rundt muligheter for forbedringer og spesielle behov soldatene måtte ha i kampsituasjoner.

Mens ektemannen kjemper ved fronten, er Julia (22) test-pilot ved dronefabrikken i Kyiv-regionen.

– Russerne skal få den i retur

Den korte avstanden mellom fabrikken, stedene der våpnene testes ut og soldatene som gir fabrikkene tilbakemeldinger er en av grunnene til at Ukrainas forsvarsindustri er konkurransedyktig og innovativ, påpeker militære forskere

Før vi går kommer Daria løpende med et droneskrog som ser litt annerledes enn de bedriften selv bruker i produksjonen. Skroget har bedriften fått tilsendt fra en militær enhet ved fronten.

– Dette er en russisk drone, som ble skutt ned av våre styrker. De har sendt den til oss for at vi skal bygge den om – og returnere den til dem. Soldatene ønsker å sende den tilbake, mot de russiske styrkene. 

Ukrainske soldater sender avgårde en drone ved fronten et sted nær byen Bakhmut i Øst-Ukraina. Takket være soldatenes tilbakemeldinger blir de ukrainskproduserte dronene stadig forbedret. Ved fronten i øst er de et effektivt og dødelig våpen.

(De ansatte ved dronefabrikken er anonymisert. Dette skyldes sikkerhetshensyn og enkelte ansattes egne ønsker. Journ. anm. Saken er oppdatert 09.01.24 med nye opplysninger om nasjonalt produksjonsvolum for militære droner.)

(Planlegging av reportasjen er gjort med hjelp fra den ukrainske researcheren Hlib Yehorov.)

Ukrainas droneproduksjon øker raskt – snart også med støtte fra norsk bistand:

Hva er en drone?

En drone er normalt et ubemannet luftfartøy som kan kontrolleres med fjernstyring eller fly autonomt ved hjelp av programvare, sensorer og GPS. Droner finnes i størrelser fra små personlige droner til fly med vingespenn på over 40 meter. 

Hva kan de brukes til?

Droner har endret Ukraina-krigen, mener norske militære eksperter. Blant annet fører den omfattende droneovervåkningen til at det er nesten umulig å kraftsamle styrker og å utføre overraskelsesangrep uten å gå på store tap. Det har de russiske styrkene fått føle på, og det har påført dem store tap.

Militære droner brukes til å samle militær etterretningsinformasjon og til å bære og avfyre våpen, uten å risikere livet til egne soldater. Det produseres og brukes også såkalte kamikaze-droner som er beregnet til å bære store mengder eksplosiver og kan styrte rett inn i målet.

Ukraina produserer alle de ovenfor nevnte typene droner. En fordel ved de fleste droner sammenlignet med raketter og artillerigranater er at de er billige i produksjon. Droner kan også være svært treffsikre.

Det anslås at to tredjedeler av russiske tap av stridsvogner skyldes angrep fra billige ukrainske FPV-droner. Også russiske helikoptere er skutt ned med slike droner, ifølge ukrainske myndigheter.

Hva slags teknologiske endringer er på gang?

Moderne KI-teknologi gjør våpnene enda bedre, blant annet ved at teknologien kan omgå utfordringene ved jamming av elektroniske signaler. Rekkevidden for militære droner kan være fra 5 til 20 km eller mer – avhengig av størrelse, batteri og last.

En ny type droner, såkalte drage-droner, kan bære med seg substanser med ekstrem temperatur som brenner seg gjennom de fleste typer materialer, ifølge Al Jazeera.

Hvor mange fabrikker?

I Ukraina er flere hundre små og store kommersielle droneprodusenter involvert i å utvikle og bygge droner. Bare i 2023 ble det åpnet mer enn 200 selskaper, ifølge myndighetene. 

Forsvarsdepartementet i Ukraina hadde per 1. februar i år godkjent 67 ulike modeller av ukrainskutviklede militære droner, hvorav 58 modeller hadde fått statlige kontrakter.

Dronebygging foregår også i en rekke private hjem – på oppfordring fra Ukrainas hær og ulike frivillige organisasjoner. 

Hvor mange droner produseres?

Ukraina satte seg i 2023 et mål om å øke produksjonen av såkalte FPV-droner til minst 1 million droner og satte av 2 milliarder dollar til formålet. 

I oktober i år opplyste Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at produsentene allerede hadde overoppfylt det målet. Ifølge presidenten hadde staten i årets første kvartal inngått kontrakter for å produsere 1,5 millioner droner. Han hevdet samtidig at landet nå hadde kapasitet til å produsere 4 millioner droner per år. 

Hvem støtter droneproduksjonen?

Det største hinderet for ekspansjon i droneproduksjonen er manglende budsjetter på ukrainsk side. I øyeblikket produserer myndighetene og private selskaper flere droner enn det staten har råd til å kjøpe. Av samme grunn har Ukraina oppfordret andre land til å bidra med støttekjøp av ukrainske droner. Både USA og EU-land har allerede støttet opp om ukrainsk droneproduksjon med store beløp. Den norske regjeringen har nylig sluttet seg til en dansk-ukrainsk finansieringsordning. 

Norsk militær bistand via Nansen-programmet

I november inngikk Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (til høyre på bildet) en avtale med sin ukrainske motpart Rustem Umerov om støtte til Ukrainas militærteknologiske industri. 

Den norske støtten vil basere seg på Ukrainas behov, opplyser forsvarsdepartementet tilk Panorama. Droneproduksjon er et eksempel på industri som kan støttes.

Regjeringen har tidligere åpnet for at norsk forsvarsteknologi kan overføres til Ukraina, og Norge bidrar med finansiering for å få dette til. Midlene til direktestøtten hentes fra Nansen-programmet for Ukraina, et omfattende sivilt og militært støtteprogram som er vedtatt av Stortinget.

I 2025 skal Norge bidra med til sammen 35 milliarder kroner i bistand til Ukraina, hvorav 22,5 mrd. i militær og 12,5 mrd. i sivil bistand.

Kilder: Foreign Policy, Drone Industry Insights, Kyiv Independent, Reuters, NPRWall Street Journal/Tovima, The Guardian, regjeringen.no. Foto: Forsvaret

Powered by Labrador CMS