Kvinner rammes hardt i krig – men holdes utenfor beslutninger
Andelen kvinner drept i konflikter i fjor var dobbelt så høy som i 2022. FN ser også en sterk økning av seksuell vold i verdens krigssoner.
Hvert år utgir FN rapporten «Women and Peace and Security ». I årets rapport, som nylig ble offentliggjort, tegner FNs generalsekretær António Guterres et dystert bilde av situasjonen. Han mener fremskrittene vi har sett over flere tiår, «nå forsvinner foran øynene våre».
Rundt 40 prosent av alle drepte i krig og konflikt er kvinner. Og hver dag dør 500 kvinner og jenter i konfliktsoner av komplikasjoner relatert til graviditet og fødsel.
50 prosent flere
I 2023 ble det registrert mer enn 170 væpnede konflikter, det vil si at rundt 612 millioner kvinner og jenter var berørt av krig.
– Det er 50 prosent flere enn for et tiår siden, fastslo Sima Bahous, direktør i UN Women da rapporten ble lagt fram.
Kvinner berørt av krig lever som regel i stor frykt.
– Og de lurer på om verden har glemt dem, mener Bahous.
Rettigheter er svekket
FN-rapporten fastslår at flere generasjoners kamp for å styrke kvinners rettigheter er svekket. Kvinners muligheter til å ta lederroller, deriblant for å finne fredelige løsninger på konfliktene, er blitt mindre.
– Kvinner fortsetter å betale prisen for menns kriger, understreker Bahous, og peker på underliggende patriarkalske strukturer.
Antallet tilfeller av seksuell vold mot kvinner i konfliktsoner økte med hele 50 prosent, framgår det av FNs data.
I Kongo ble det rapportert om over 123 000 tilfeller av kjønnsbasert vold i 2023, en økning på 300 prosent på bare tre år.
Gjerningsmenn som har begått seksuell vold, nyter i stor grad straffrihet, heter det videre i rapporten.
Fødeavdelinger blir angrepet
Over 60 prosent av all mødredødelighet er konsentrert i 35 land med pågående krig og konflikt, der fødeavdelinger blir angrepet og helsehjelp hindret.
Ved utgangen av 2023 fødte 180 kvinner hver dag i krigsherjede Gaza – de fleste uten nødvendig trygghet, stell og medisinsk omsorg.
Les også: Kvinner, fred og sikkerhet: – Mange planer, men ingen endring
Involveres ikke
Men til tross for at de bærer en tung krigsbyrde, er kvinner i svært liten grad involverte i fredsforhandlinger.
Foreløpige FN-data fra 50 fredsprosesser viser at svært få kvinner deltok i forhandlinger, bare 9,6 prosent i gjennomsnitt.
Andelen kvinner som var med på å undertegne fredsavtaler i fjor, falt til 1,5 prosent, dersom Colombia holdes utenom.
– Makt og beslutningstaking om fred og sikkerhet er fortsatt dominert av menn. Vi ser også foruroligende liten framgangen i arbeidet med å fjerne straffrihet for dem som begår grusomheter mot kvinner og jenter, understrekes det i rapporten.
Kan utrette mye
Bahous trekker fram eksempler på hva kvinner kan utrette.
– I Syria har vi dokumentert historier om kvinner som var hjemmeværende, men som trådte til, og spilte en avgjørende rolle i å avslutte beleiringen i flere distrikter fordi deres mannlige slektninger hadde høyere risiko for å bli arrestert eller drept.
I Afghanistan har kvinner åpnet skoler i hjemmene sine.
I Ukraina koordinerer kvinner leveransen av humanitær hjelp i områder hvor grunnleggende infrastruktur har kollapset.
I DR Kongo, takket være motet til kvinnelige vitner og overlevende, ble voldtekter som førte til graviditet for første gang prøvd i en nasjonal domstol.
Vitneutsagnene førte til en historisk dom, der en tidligere militærleder fikk livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten.
Les også:
-
Bruker humor for å gi håp i Afghanistan
-
Antall kvinnelige journalister mer enn halvert under Taliban
-
Støtte til afghanske kvinner krever dialog, ikke bare fordømmelse
-
500 kvinner dør av fødsels-komplikasjoner – hver dag
-
Når øyeblikk av lykke blir opprør
-
Gjelder norsk støtte til folkeretten også afghanske kvinner?
-
Åtte menn blant de nominerte til Plans jentepris