Etter 15 måneder med massivt bombardement, slapp 630 lastebiler med nødhjelp inn på Gazastripen i går.

FNs nødhjelpssjef om situasjonen i Gaza: – Vi har ingen tid å miste

630 lastebillass med humanitær hjelp slapp inn på Gazastripen i går – 4000 lastebiler venter på grensa:

Publisert Sist oppdatert

– Vi har ingen tid å miste. Etter 15 måneder med krig er de humanitære behovene sjokkerende, sier OCHA-sjef Tom Fletcher i en uttalelse.

FN-toppen påpeker at FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) anerkjenner de logistiske utfordringene ved å få fram hjelpen. 

– Sikkerheten til alle sivile, inkludert hjelpearbeidere, er fortsatt vår høyeste prioritet. Våre partnere som har jobbet utrettelig, demonstrert mot og kreativitet, for å forberede seg på dette øyeblikket. Jeg ber innstendig land med innflytelse over partene om å sikre at denne livreddende hjelpen når de som trenger den mest, sier Fletcher i uttalelsen.

Over 300 av lastebilene kjørte opp til Nord-Gaza, der behovene er spesielt store.

Fletcher fremholder at våpenhvilen også bringer lettelse i Israel, ettersom de tre første gislene har blitt løslatt av Hamas for å bli gjenforent med sine familier. 

– Pågrepne palestinske kvinner og barn ble også løslatt i dag, i tråd med våpenhvileavtalen. Dette er et øyeblikk med enormt håp – skjørt, men likevel livsviktig – mens vi fortsetter å navigere i kompleksiteten i dagene og ukene fremover, sier Fletcher.

4000 lastebillass med nødhjelp står klare

4000 lastebillass med humanitær hjelp, hvorav halvparten er forsendelser med viktige matforsyninger, står klare til å bli fraktet til Gazas trengende befolkning, ifølge UNRWA.

Da våpenhvilen var et faktum i går, la tusenvis av internt fordrevne ut på den tunge veien «hjem».

– Endelig har vi en avtale som er nødt til å få slutt på 15 måneder med død, ødeleggelse, fordrivelse og gisseltaking. Dette må danne grunnlaget for en varig våpenhvile som kan bane vei for fred, sier Flyktninghjelpens Jan Egeland i en uttalelse.

Han fremholder at Israel umiddelbart må heve alle restriksjoner på nødhjelp og humanitære organisasjoner for å avverge hungersnødlignende tilstander.

– De fleste hjem i Gaza er ødelagt eller skadet. Disse hjemmene må repareres og gjenoppbygges, sammen med skoler, sykehus og annen sivil infrastruktur. De enorme ødeleggelsene krever massiv og umiddelbar innsats fra det internasjonale samfunnet i form av nødhjelp og hjelp til gjenoppbygging, sier Egeland.

90 prosent av Gazas 2,2 millioner innbyggere er drevet på flukt fra sine hjem, ifølge FN. Da våpenhvilen var et faktum pakket tusenvis med seg telt, klær og personlige eiendeler for å reise hjem igjen. Ifølge nyhetsbyrået AFP tok folk seg fram i varebiler og små lastebiler eller vogner trukket av esler, mens andre gikk til fots. Ferden gikk gjennom krigsherjede områder preget av store ødeleggelser på Gazastripen.

– Folk er utålmodige. De vil at denne galskapen skal ta slutt, sier palestinske Ahmed Matter til nyhetsbyrået AP.

En 60-dagers hjelpeplan

Under våpenhvilen skal altså betydelig mer nødhjelp tillates å strømme inn i Gaza etter en lang periode der kun mindre forsendelser har fått slippe inn. 

Men Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at det er enorme utfordringer knyttet til Gaza, selv etter våpenhvilen. Ifølge WHO er bare halvparten av Gazas sykehus delvis i drift, og nesten alle sykehus er skadet eller delvis skadet.

– Dette er et øyeblikk jeg har bedt om og håpet på. Men å ta tak i de enorme helsebehovene og gjenoppbygge helsesystemet i Gaza vil være en kompleks og utfordrende oppgave, skriver WHO-sjefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på X.

Samtidig påpeker FN-organisasjonen at hjelpeorganisasjoner «trenger forhold på bakken som gjør det mulig å nå fram til folk over hele Gaza». Det betyr blant annet at sikkerheten må være på plass, og at restriksjonene fjernes på viktig materiell.

WHO jobber sammen med sine partnere for å utvide matprogrammene for spedbarn og småbarn. Det samme gjelder vaksinasjonsprogrammene. Underernæring og sykdomsutbrudd blant de minste er et omfattende problem, ifølge WHO. Organisasjonen har lagt opp til en 60-dagersplan for å få det aller viktigste i helsevesenet i gang igjen.

Et luftfoto av ødeleggelsene i Jabalia-regionen nord på Gazastripen, 19. januar 2025.
Powered by Labrador CMS