Helsepersonell i Lviv i Vest-Ukraina trekker en båre med en såret sivil pasient fra Øst-Ukraina 17. mars 2023. Norge samarbeider med EU om evakueringsflyvninger ut av Ukraina.

Norge forlenger avtalen om medisinsk evakuering fra Ukraina

Norsk lufttransport har stått for nær halvparten av medisinske evakueringer fra Ukraina til europeiske land. Regjeringen forlenger nå avtalen med EU, slik at arbeidet fortsetter ut april 2025. 

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen forlenger avtalen om medisinsk evakuering av ukrainske pasienter som går ut i november, til 30. april 2025.   

– Russland fortsetter å angripe sykehus og helseklinikker, og det ukrainske helsevesenet er satt under sterkt press. Ett av Norges bidrag til Ukraina er å avlaste helsevesenet i landet og hjelpe enkeltmennesker. Derfor svarer vi ja på en forespørsel fra EU om å forlenge avtalen, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Norge er i dag eneste land som tilbyr faste evakueringsflyvninger av ukrainske pasienter gjennom EUs sivile beredskapsmekanisme UCPM. Evakueringene blir gjort av Forsvarets luftevakueringsgruppe i samarbeid med norske helsemyndigheter, SAS og andre aktører.

Utgiftene til forlengelse er anslått til om lag 100 millioner kroner og vil dekkes av Nansen-programmet – som Regjeringen økte rammene til med hele 135 milliarder kroner i forrige uke.

– Jeg er glad for at vi nå forlenger avtalen om å bistå den ukrainske helsetjenesten. Helsetjenesten vår har helt siden krigen startet vist stor evne og vilje til å gi god behandling til pasienter fra Ukraina, og det skal vi fortsette med, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre i pressemeldingen. 

Om lag 1931 pasienter er fraktet til Norge og andre europeiske land ved hjelp av norsk lufttransport, og over 400 har fått behandling i Norge. Norsk ekspertise omtales også som en bærebjelke i den felleseuropeiske innsatsen for medisinsk evakuering.

Verdens helseorganisasjon rapporterer om over 1475 angrep på sykehus og helseklinikker siden krigens utbrudd. Det vil derfor fortsatt være store behov for medisinsk evakuering av pasienter til europeiske sykehus, ifølge Regjeringen.

– De russiske angrepene mot Ukraina pågår med stor intensitet og brutalitet. De tar ukrainske liv, og mange blir skadet, både sivile og militære. Bidraget til medisinsk evakuering er en støtte til Ukrainas motstandskamp, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Powered by Labrador CMS