Over 1,7 millioner palestinere har flyktet sørover på Gazastripen for å unnslippe de israelske angrepene. Nå varsler Israel en offensiv i Rafah der over 1,1 millioner internt fordrevne har søkt tilflukt.

Norske helsearbeidere hjelper Gazas krigsofre

De fire norske helsearbeiderne som nå befinner seg på Al-Awda-sykehuset nord på Gazastripen, er ifølge Norwac det eneste utenlandske helseteamet i området.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er nå det eneste helseteamet i nord. Det var et annet team på Kamal Adwan-sykehuset, men de har reist og der har det ikke kommet noe nytt, forteller Kristil Haraldstad til NTB.

Hun er landansvarlig for Palestina for hjelpeorganisasjonen Norwac, med base i Kairo i Egypt.

Norwac-teamet som nå er på plass på Al-Awda-sykehuset, består av de to ortopedene Geir Stray Andreassen og Odd Arild Ågedal, samt anestesilegen Fadi Kabbouli og operasjonssykepleieren Alice Skår.

– De hadde med seg 900 kilo utstyr inn, men behovene for medisiner og medisinsk utstyr er helt ekstreme, sier Haraldstad.

Enorme ødeleggelser

Det norske helseteamet kjørte inn på Gazastripen via Rafah og tok seg deretter nordover i en FN-kolonne.

NORWAC

Norsk organisasjon etablert i 1983. Gir helsehjelp og jobber særlig i Midtøsten. Lege Erik Fosse er daglig leder. Fikk rundt 70 millioner kroner i støtte fra norske myndigheter i 2022. 

– De skal være der i et par uker, og planen er da å sende et nytt team, forteller Haraldstad.

På telefon til NRK har Stray Andreassen fortalt om enorme ødeleggelser etter de israelske angrepene.

– Det er nærmest Hiroshima, sa han.

26 sykehus er ødelagt i israelske angrep i Gaza, og Al-Awda-sykehuset er ett av ti som fortsatt delvis er i drift.

– De to øverste etasjene er ødelagt, er utbombet, men operasjonsstuen fungerer og sengeposten fungerer. Det er selvfølgelig redusert drift, sa Stray Andreassen.

Store behov

Over 33.000 mennesker er ifølge palestinske helsemyndigheter drept i de israelske angrepene siden oktober, og over 75.000 er såret. Det store flertallet av ofrene er barn og kvinner.

Primærhelsetjenesten i Gaza ligger nærmest i ruiner, og helsearbeiderne på de gjenværende sykehusene må i tillegg til å hjelpe krigsofre også ta seg av de mange som er syke.

– Det er kjempebehov. Smittsomme sykdommer florerer, og det er sult. 1,1 millioner mennesker lever under katastrofal matusikkerhet, folk er desperate og må nå klare seg med 250 kalorier om dagen, forteller Haraldstad.

Voksne kvinner trenger vanligvis minst 1600 kalorier om dagen, mens menn behøver minst 2000 for ikke å svekkes.

Slipper ikke ut

Tusenvis av alvorlig krigsskadde og kronisk syke får ikke den behandlingen de trenger, men slipper ikke ut av Gaza.

– Det er nå 9000 pasienter på venteliste for å komme ut, og om de ikke kommer seg ut så vil de ikke klare seg, sier Haraldstad.

Dette er pasienter med kreft, som trenger dialyse og andre som trenger hjelp for både for alvorlige krigsskader og kroniske lidelser.

Før krigen ble mellom 50 og 100 pasienter evakuert fra Gaza daglig, nå gjør Israel det svært vanskelig å evakuere noen, ifølge lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Vi oppfordrer innstendig Israel til å få fart arbeidet med å godkjenne evakuering slik at kritiske pasienter kan få behandling. Hver eneste øyeblikk teller, sa han nylig.

Lovet åpning

Israels lovet nylig å åpne flere grenseoverganger for mat, medisiner og andre livsviktige forsyninger, men lite har ifølge hjelpeorganisasjoner skjedd og verst er forholdene i nord.

– Jeg har kun hørt om to lastebiler med nødhjelp som har kjørt inn via Erez-overgangen i nord, forteller Haraldstad.

Selv om de israelske angrepene de siste dagene har avtatt noe, understreket Israels forsvarssjef Herzi Halevi mandag at krigen i Gaza langt fra er over.

– Krigen i Gaza fortsetter. Vi kommer langt fra til å stanse, sa han.

Rafah-invasjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu fastholder samtidig at israelske bakkestyrker vil bli sendt inn i Rafah der langt over 1 million internt fordrevne palestinere har søkt tilflukt og lever i provisoriske telt.

FN og en rekke lands ledere, blant dem president Joe Biden, har på det sterkeste advart mot dette og frykter at det vil føre til store sivile tap. Den frykten deler Haraldstad.

– Det vil være en tragedie. Hvor skal palestinerne der gjøre av seg, de har ingenting å reise tilbake til, sier hun.

En israelsk bakkeinvasjon i Rafah vil også ramme nødhjelpssendingene som går via Egypt, advarer hun.

– Det er alt katastrofalt der, og det vil bli enda verre. Utfallet er så ille at man nesten ikke kan tenke på det, sier Haraldstad.

Powered by Labrador CMS