Står klare til å trappe opp nødhjelpen i Gaza
Mens detaljene rundt våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas forhandles, står hjelpeorganisasjonene klare. – Israel må umiddelbart heve alle restriksjoner på nødhjelp, sier Flyktninghjelpen-sjef Jan Egeland.
Onsdag kveld ble det meldt om enighet om våpenhvile i Gaza og utveksling av gisler og fanger. Men Israels statsminister Benjamin Netanyahu har utsatt avstemningen om avtalen som skulle holdes torsdag formiddag, og anklager Hamas for å forsøke å gå tilbake på deler av avtalen. Dette har Hamas avvist.
Etter planen skal avtalen tre i kraft søndag, men viktige skritt gjenstår.
Flyktninghjelpen forteller at deres team i Gaza står klare til å trappe opp arbeidet, så snart de får tilgang.
– Israel må umiddelbart heve alle restriksjoner på nødhjelp og humanitære organisasjoner for å avverge hungersnødlignende tilstander og sikre tilgang til husly, mat og medisinsk behandling for alle som trenger det. Hamas og andre væpnede grupper må oppfylle sine forpliktelser og løslate gislene uten forsinkelse, sier generalsekretær Jan Egeland i en pressemelding.
Gjenoppbygging etter de omfattende ødeleggelsene vil kreve en massiv innsats fra det internasjonale samfunnet, og Egeland ber land som USA, Tyskland og Storbritannia å sørge for at Israel ikke fortsetter å hindre humanitær hjelp ved grensene.
Gir håp
Norsk Folkehjelp forteller at deres palestinske partner Ma’an i over tre måneder har stått fast med forsyninger på grensen til Gaza. Dette inkluderer mat til 2640 familier og 800 pakker med hygieneartikler til kvinner, finansiert gjennom innsamlede midler og av staten Norge.
– Norge og det internasjonale samfunnet må sørge for at Israel oppfyller sin del av avtalen. Det innebærer også en slutt på blokaden av nødhjelp, og at de 600 daglige lastebillassene med nødhjelp fra humanitære organisasjoner slipper til, sier generalsekretær Raymond Johansen i en uttalelse.
Norsk Folkehjelps partnere tilbyr blant annet juridisk bistand og psykososial støtte til voldsutsatte kvinner og jenter i Gaza. De jobber også for å hindre at flere skal få livsvarige men etter rester fra våpen og eksplosiver.
Vil ta tid
Røde Kors påpeker at utfordringene er enorme, og at en våpenhvile ikke tar bort lidelsene krigen det siste halvannet året har skapt.
– Situasjonen i Gaza er nesten uten sammenligning. Ødeleggelsene er svært omfattende og har rammet alle deler av landstripen. Hjem, butikker, skoler og sykehus er ødelagte. Det vil ta tid å kunne tilby de helt grunnleggende tjenestene som folk er helt avhengige av, sier generalsekretær Anne Bergh.
Røde Kors tilbyr helsetjenester på Gazastripen, både gjennom Palestinsk Røde Halvmåne og feltsykehuset som drives av den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).
– En våpenhvile er et lyspunkt for situasjonen i Midtøsten, og et steg i riktig retning for innbyggerne i Gaza, familiene til gislene og andre som har opplevd den humanitære katastrofen vi har sett utspille seg det siste halvannet året, sier Bergh.
Les mer:
-
Israel og Hamas er enige om våpenhvile i Gaza
-
Fortsetter hjelpearbeid tross forbud, Norge viderefører støtten
-
Et økende antall israelske soldater nekter å delta i Gaza-krigen
-
Norge overfører over 5 milliarder palestinske skattekroner: – Helt avgjørende
-
Hard norsk kritikk mot Israel i FN: – Et dystopisk mareritt
-
Sverige stanser støtte til UNRWA