
Verdens matvareprogram:
– Matlagrene i Gaza er tomme
FN-organisasjonen delte ut sine siste matrasjoner før helgen. Grensene er stengte, og det er for øyeblikket umulig å frakte mer nødhjelp inn til Gaza.
Verdens matvareprogram (WFP) melder at matvarelagrene på Gazastripen nå er tomme.
Fredag 25. april delte organisasjonen ut siste rest av det som var igjen på matvarelagrene i det krigsherjede området. Det opplyser WFP i en pressemelding.
Grenseovergangene inn til Gaza har vært stengt siden 2. mars i år, noe som gjør det umulig å frakte inn mer nødhjelp til den sterkt hjelpetrengende befolkningen.
«Situasjonen i Gaza har nådd enda et vendepunkt. Lokalbefolkningen har snart ikke flere overlevelsesstrategier igjen», heter det i pressemeldingen.
Ifølge WFP står 116 000 tonn matvarehjelp klar til å deles ut dersom grenseovergangen åpnes igjen. Det er nok til å fø én million mennesker i fire måneder.
Varmmatskjøkken eneste matkilde
De siste ukene har WFP i hovedsak gitt matvarehjelp ved å forsyne såkalte «varmmatskjøkken» med mat som tilberedes før den deles ut til de trengende.
Til tross for at de bare kunne dekke en brøkdel av det totale behovet, har slike kjøkken den siste tiden vært den eneste kilden til mat for store deler av befolkningen i Gaza.
– Vi måtte konsentrere oss om mat fra varmmatskjøkken fordi vi var gått tom for alt annet – for bistanden vi ga til bakerier, for matpakkene vi delte ut til familier og for spiseklare måltider («ready to eat meals»), sier Martin Penner, pressetalsperson i WFP.
Penner legger til at det å dele ferdig tilberedt mat fra varmmatskjøkken likevel er en type nødhjelp som var godt egnet i Gaza, gitt at så store deler av befolkningen er drevet på flukt og ofte ikke har noe sted å tilberede mat selv.
Barn utsatt
WFP oppfordrer i pressemeldingen til at grenseovergangene må åpnes, ikke bare for humanitærhjelp, men også for kommersielle operatører.
Kommersielt omsettelige matvarer er nemlig også blokkert, noe som ikke bare har ført til en enorm økning i matvareprisene, men også til en prekær mangel på helt fundamentale næringsstoffer. WFP advarer om at sårbare grupper som barn, gravide og ammende mødre, samt eldre, er spesielt utsatt for underernæring.
Befolkningen i Gaza har heller ingen reell mulighet til å dyrke sin egen mat. Ifølge den siste geospatiale undersøkelsen som ble utført av FAO og UNOSAT i desember, er mer enn 75 prosent av jordbruksarealet i Gaza ødelagt. Mer enn to tredeler av brønnene som brukes til jordbruk, er heller ikke lenger i funksjon.
– Politisk forhandlingskort
Det er Israel som kontrollerer grenseovergangene til Gazastripen. På mandag begynte høringen i Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag, som skal vurdere hvorvidt Israel bryter menneskeretten ved å hindre at nødhjelpen kommer inn på Gazastripen. Det var Norge som tok initiativ til at ICJ skulle behandle saken.
Ifølge Jørgen Jensehaugen ved PRIO har det å begrense eller totalt stanse tilgangen til nødhjelp, vært en strategi Israel har brukt gjennom hele krigen for å legge press på Hamas.
– Fra Israels side er dette et forhandlingskort for å oppnå politisk gevinst, sier Jensehaugen, som viser til at stengingen av grenseovergangen sammenfaller med våpenhvilen.
– Ekstremt kyniske aktører
Jensehaugen sier at for Israel er våpenhvilen midlertidig, og at det endelige målet for Israel er å utrydde Hamas.
– Det gjør at Hamas ikke egentlig har noe insentiv til å imøtekomme Israels krav, sier han.
Selv om Jensehaugen understreker at det er Israel som er ansvarlig for å ha stengt grensene, sier han at Hamas på denne måten skyver sivilbefolkningen foran seg.
– Det er snakk om to ekstremt kyniske aktører. Den store taperen i dette spillet er uansett sivilbefolkningen i Gaza, understreker Jensehaugen.
Les også:
-
Amnestys dom over fjoråret: – Verden sviktet
-
Barth Eide: Det er altfor stille om krigen i Gaza
-
Går av som bistandssjef, gjentar omstridte Ukraina-uttalelser
-
Massakre på palestinske helsearbeidere - dumpet i grunne graver
-
18 måneder med krig – 30 barn drept hvert døgn
-
AP: USA og Israel vurderer å tvangsflytte palestinere fra Gaza til Øst-Afrika
-
Slik tenker USAs høyreside om bistand