Et bakeri i flyktningleiren Jabaliya på Gazastripen fikk nylig levert sekker med ukrainsk hvete gjennom det norskstøttede programmet «Grain from Ukraine».

«Grain from Ukraine»

Ukrainsk korn gir brød i Gaza

Fra et krigsherjet folk til et annet: Den første leveransen av ukrainsk korn er nå framme i sultrammede Gaza. – Hvert eneste kilo er livreddende hjelp, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Publisert Sist oppdatert

Gjennom programmet «Grain from Ukraine» kjøper Verdens matvareprogram (WFP) korn fra ukrainske bønder til hjelpearbeid i andre land. Det gjør at ukrainske bønder kan opprettholde produksjonen, samtidig som folk i nød får mat. Nå har Korn fra Ukraina ankommet Gaza, ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

– Dette programmet redder liv, samtidig som viktig matproduksjon opprettholdes. For bøndene i Ukraina er det avgjørende å få solgt kornet de produserer. For folk i Gaza er hver eneste kilo livreddende hjelp, sier utviklingsminister Tvinnereim i en uttalelse. 

– Så ikke en eneste intakt bygning

Fortsatt hard krigføring gjør det svært krevende for humanitære organisasjoner å levere nødhjelp til Gazas befolkning, advarer Verdens matvareprograms viseadministrerende direktør Carl Skau etter et todagers besøk til Gaza. Han forteller om de vanvittige ødeleggelsen han så da han kjørte fra sentrum av Gaza by og ut til flyktningleiren Jabaliya.

Carl Skau, WFPs viseadministrerende direktør, møtte denne uka eieren av det første bakeriet som er i drift i Gaza by etter en fire måneders driftsstans. Eieren ledet FN-toppen gjennom produksjonen og orienterte ham om hvordan bakerier kan lette på matsikkerhetssituasjonen.

– Jeg så ikke en eneste intakt bygning, og det var konstant beskytning med droner som surret over hodet. Folk her er traumatiserte og utslitte. En kvinne som hadde mistet ektemannen sin fortalte meg at krigen har pågått i 250 dager – men for henne føles det som om krigen har pågått i 250 år, sier Skau i en uttalelse gjengitt på FN-organisasjonens nettsider.

Sammen med krigshandlinger gjør lovløsheten som preger Gazastripen, hjelpearbeidet svært krevende, ifølge WFP.

– En million mennesker er presset ut av Rafah og fanget i et lite område langs stranden i den brennende varmen. Vi kjørte gjennom elver av kloakk, sier Skau.

I det nordlige Gaza har det vært en forbedring i hjelpeorganisasjoners mulighet til å nå fram med nødhjelp gjennom Erez-grenseovergangen, ifølge WFP. 

Organisasjonen påpeker samtidig at denne bistanden må oppskaleres for å sikre forsyninger av fersk mat. Tilgang til rent vann, helsetjenester, drivstoff er også avgjørende for å oppnå en stabil matsikkerhetssituasjon, heter det fra FN-organisasjonen.

– Må ha uhindret tilgang

Norge er en sentral bidragsyter  for Verdens matvareprogram og har støttet Grain from Ukraine-programmet med 100 millioner kroner, hvorav 50 millioner er øremerket Gaza. 

Korn fra Ukraina er losset i Verdens matvareprograms lager i Gaza. Leveransen fra et krigsherjet land til et annet er sårt tiltrengt for Gazas krigstrøtte befolkning.

Utviklingsminister Tvinnereim er tydelig på at mennesker i nød har rett på humanitær hjelp selv når krigen raser som verst. 

– Humanitære organisasjoner må ha uhindret tilgang til befolkningen og nødhjelpsforsyninger må slippes inn, sier Tvinnereim og påpeker at dette er en juridisk plikt alle parter i en konflikt har.

– Med et økende antall mennesker som sulter er det avgjørende at vi gjør det vi kan for å opprettholde produksjonen globalt, fordi det påvirker matprisene. Høye kornpriser rammer de som har aller minst hardest. I tillegg er det et selvstendig poeng å opprettholde produksjonen i Ukraina etter Russlands fullskalainvasjon, sier utviklingsminister Tvinnereim.

Powered by Labrador CMS