Appell til Støre:
– Gjør hva du kan for å stanse galskapen
Situasjonen på Gazastripen kan bli dramatisk mye verre, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han diskuterte tirsdag Gaza-krigen med ledere for flere av de største norske humanitære organisasjonene.
– Gjør hva du kan for å stanse denne galskapen.
Det sa en av Flyktninghjelpens ansatte i Gaza, Yousef Hammash, i en appell til statsminister Jonas Gahr Støre. I en video spilt inn mandag kveld fortalte Hammash om at han nylig hadde måttet fortelle en god venn at søsteren hans var blitt drept i et israelsk flyangrep kvelden i forveien, sammen med 200 andre palestinere.
Videoen ble vist da Støre møtte ledere fra flere av de største norske humanitære organisasjonene i Flyktninghjelpens lokaler i Oslo tirsdag morgen.
Umulig situasjon
– Jeg har ikke ord for å beskrive det som foregår, sa Hammash i videoen som ble vist til Støre.
– Det blir mer umulig for hver dag som går, å skaffe brød og vann til våre familier. Det er virkelig umulig. Før sto vi i kø i to timer, nå må vi vente i kø i fem til seks timer for å få en pose med brød. Vann fikk vi fire dager i uken, nå er det en gang hver tiende dag på grunn av mangel på drivstoff, fortalte Hammash, som jobber med kommunikasjon i Flyktninghjelpen i Gaza.
Han er født og oppvokst i den lille kystenklaven og bor der med sin kone og to barn. Sammen med familien flyktet Yousef fra sitt hjem i nord til den sørlige byen Khan Younis – hvor de nå forsøker å overleve.
Alle grenseoverganger til Gazastripen er fullstendig blokkert, og bare begrensede mengder med nødhjelp har sluppet inn ved grenseovergangen mot Egypt i sør. Under møtet viste Støre til mennesker som nå må stå sju timer i kø for å få tak i vann.
Kritisk punkt
– Da når man et punkt som kan bli helt kritisk for helsetilstanden, sa statsministeren i forkant av møtet.
Han understreket at situasjonen i øyeblikket er ille, men frykter utviklingen framover.
– Dette har potensial til å bli dramatisk mye verre.
På Gazastripen bor det om lag 2,3 millioner mennesker. Befolkningen er ung, og rundt halvparten av innbyggerne er barn.
– Når halvparten av befolkningen er barn, som i utgangspunktet er sårbare, så skal det ikke mye til før dette går over en grense og blir dødelig, sier Støre.
Støre sa til de humanitære organisasjonene at Norge gjør «alt vi kan for å overbevise viktige land» til å støtte en humanitær våpenhvile og opphevelsen av Israels blokade av Gaza.
– Krigen følger nå militærets skript, det mangler en politisk idé om hvor den skal så, observerte Støre.
Norge bidrar med 200 millioner kroner til humanitært arbeid i Gaza.
Drepte helsearbeidere
Siden krigen mellom Israel og Hamas startet, har 16 helsearbeidere blitt drept mens de var på jobb på Gazastripen, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO) på en pressekonferanse tirsdag.
– Over 16 av helsearbeiderne er drept mens de tok vare på sårede og døde. Dette er mennesker som holder helsevesenet i gang, og som ved hjelp av sin innsatsvilje har greid å finne en måte å holde tjenestene på et visst nivå, sier WHO-talsmann Christian Lindmeier.
Også FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har mistet flere ansatte. I sin rapport fra mandag denne uken meddelte de at de har mistet 88 ansatte så langt.
WHO er blant en rekke FN-organisasjoner som har bedt om en umiddelbar humanitær våpenhvile i det palestinske området.
– En hel befolkning er beleiret og under angrep i Gaza. De nektes adgang til det nødvendigste for å overleve, de bombes i sine hjem, tilfluktssteder, sykehus og gudshus. Dette er uakseptabelt, skrev FN-toppene i en uttalelse som ble publisert søndag.
Til tross for stadig sterkere krav om at bombardementene må stanse, viser ikke Israel tegn til å trappe ned angrepene. Det siste døgnet har israelske styrker angrepet 450 mål fra luften, oppgir det israelske militæret (IDF) tirsdag.
IDF hevder at alle målene har tilknytning til Hamas, som styrer Gaza.
En måned med konflikt
Over 10 000 mennesker på Gazastripen er så langt drept i de israelske angrepene, hvorav over 4000 barn, ifølge helsemyndighetene i det palestinske området.
Tirsdag er det én måned siden Hamas-angrepet mot Israel, som ifølge israelske myndigheter tok om lag 1400 liv, hvorav minst 31 barn. Israel holder i den anledning ett minutts stillhet for ofrene. I tillegg ble om lag 240 mennesker bortført til Gazastripen, der de holdes som gisler av Hamas.
Les mer:
-
En uprøvd flyktningteori
-
Amnesty: Israel har begått folkemord i Gaza
-
Katrin Glatz Brubakks «Dagbok fra Gaza» – en pille mot å se bort
-
SOS-Barnebyer krever økt støtte til barn uten omsorgspersoner i Gaza
-
Human Rights Watch: – Israel er skyldig i forbrytelser mot menneskeheten i Gaza
-
Palestinske journalister i Gaza jobber med livet som innsats