Naturtoppmøtet COP16:
– Planeten har ingen tid å miste
Verdens største naturkonferanse, COP16, er i gang i Colombia. Landets miljøminister Susana Muhamad oppfordrer til økt finansiering for å verne klodens biologiske mangfold. – Vi forventer at Norge vil forplikte seg til betydelige finansielle bidrag, sier Kathrine Sund-Henriksen i organisasjonen Forum for utvikling og miljø.
– Planeten har ingen tid å miste, sa Colombias miljøvernminister og COP16-president Susana Muhamad til delegater fra nesten 200 land da hun åpnet konferansen mandag.
– Vi er alle enige om at vi er underfinansiert for dette oppdraget, og vi er alle enige om at vi trenger flere finansieringskilder, sa Muhamad.
En global utredning fra 2019 pekte på at rundt én million arter står i fare for å utryddes i løpet av få tiår, med mindre det tas umiddelbare grep. Det anslås at omtrent 30 prosent av alle dyre- og plantearter har vært truet eller utryddet siden 1500-tallet, men en studie fra 2022 indikerer at det faktiske tapet kan være enda større enn estimert.
Årets COP-konferanse i Colombia, er med rundt 12.000 delegater, inkludert 140 ministre og et dusin statsledere, det største toppmøtet om biologisk mangfold noensinne.
En framtid i fare?
Målet med konferansen, som pågår fram til 1. november, er å sikre at de 23 FN-målene som ble vedtatt på naturmøtet for to år siden, skal nås innen 2030 for.
Så langt har landene forpliktet seg til å bidra med rundt 250 millioner dollar til et globalt rammefond som ble opprettet i fjor. Men seniorrådgiver på naturmangfold og bærekraftige matsystemer i organisasjonen Forum for utvikling og miljø, Teshome Hunduma Mulesa, er ikke overbevist om at det finnes vilje til at målene nås innen 2030.
– Med mindre partene tar umiddelbare grep for å stanse og reversere tapet av naturmangfold, er vår fremtid i betydelig fare, sier Teshome i en uttalelse.
I en pressemelding fra organisasjonen heter det at verdens land må adressere de godt dokumenterte årsakene til naturkrisen gjennom sterke nasjonale strategier og handlingsplaner, og mobilisere nødvendige ressurser for å nå målet i naturavtalen om å beskytte 30 prosent av prioriterte naturområder og økosystemer, samt restaurere 30 prosent av degradert natur både på land og i havet.
Verdens naturfond (WWF) mener de norske klimamålene ikke er ambisiøse nok, at de kun skraper i overflaten av det som må til for å stanse naturtapet.
– COP16 må levere på finansiering. Det må legges penger på bordet for at ressurssvake land skal kunne ha en sjanse til å ta vare på sin sårbare natur. I tillegg må vi ha på plass tydelige krav til rapportering på innsats og måloppnåelse for slik å ansvarliggjøre land på veien fram mot 2030, sier WWF-generalsekretær Karoline Andaur i en uttalelse.
Mer rettferdig fordeling av ressurser
Selv om naturavtalen ikke er juridisk bindende, forplikter den verdens land til å stanse og reversere tap av naturmangfold, hetet det fra Forum for utviklimg og miljø, som påpeker at statene må iverksette følgende for å levere på egne forpliktelser:
- Fastsette nasjonale mål og handlingsplaner i samsvar med naturavtalen, samt etablere effektive systemer for overvåking og rapportering.
- Raskt avskaffe skadelige insentiver, som utgjør 500 milliarder dollar i årlige subsidier, og mobilisere 200 milliarder dollar årlig for naturen innen 2030.
En av hovedsakene på årets naturmøte er ifølge Forum hvordan man skal få til en mer rettferdig fordeling av genetiske ressurser. Historisk har private aktører hatt mulighet til å patentere produkter som er utviklet ved bruk av genetiske ressurser og tradisjonell kunnskap forvaltet av urfolk og lokalsamfunn, uten at det verken er gitt informert samtykke i forkant eller at de gis en rettferdig andel av inntektene. Dette har blant annet handlet om produkter som nye plantesorter, kosmetikk og vaksiner.
Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø, forventer at Norge vil forplikte seg til betydelige finansielle bidrag ikke bare til fondet for rettferdig bruk av genetiske ressurser, men også til fondet for implementering av naturavtalen.
– Vi må ikke glemme at Norge drar nytte ikke bare av olje og gass, men også naturbaserte næringer som jakt, fiske og turisme. Hvis vi skal være seriøse om å redde naturen, så må naturavtalen endelig settes ut i livet, sier hun i pressemeldingen.
Konstituert klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) representerer Norge under møtet som har fått temanavnet «Fred med naturen».
– Norge er godt rustet til å påvirke utfallet av forhandlingene. Det viktigste punktet på årets møte er å bli enige om rapporterings– og overvåkingssystemer som skal sikre at avtalen vedtatt for to år siden blir gjennomført på en god måte, sier Sandvik.