Ny rapport om kvinner i krig og konflikt:
500 kvinner dør av fødsels-komplikasjoner – hver dag
24 år etter FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325 – om kvinner, fred og sikkerhet – advarer UN Women om en skremmende utvikling. FN-organisasjonen påpeker at 4 av 10 drepte i krigssoner i fjor var kvinner og jenter.
Andelen kvinner drept i konflikter rundt om i verden doblet seg i fjor, ifølge en ny rapport til FNs sikkerhetsråd fra FN-organisasjonen UN Women.
Rapporten, som den britiske avisen The Guardian har omtalt, påpeker at kvinner står for om lag 40 prosent av alle drepte i krig og konflikt, samt at FN-verifiserte tilfeller av konfliktrelatert, seksuell vold steg med 50 prosent i 2023 sammenlignet med året før.
Rapporten kommer 24 år etter FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325, om kvinner, fred og sikkerhet – som blant annet oppfordrer parter i konflikt til å ivareta kvinners sikkerhet.
UN Womens rapport påpeker at FN registrerte minst 33 443 sivile dødsfall i væpnede konflikter i 2023, og at mer enn 13 000 av disse, eller fire av ti sivile, var kvinner.
Framskritt «forsvinner foran øynene våre»
Med 170 væpnede konflikter i 2023, «er verden fanget i en skremmende spiral av konflikt, ustabilitet og vold», heter det i rapporten, som maler et dystert bilde av konsekvensene.
UN Women-rapporten påpeker at «en åpenbar ignorering» av internasjonale lover bidro til at ekstremt mange kvinner ikke fikk tilgang til helsetjenester i konfliktsoner i fjor.
For eksempel viser UN Women til at 500 kvinner døde av komplikasjoner knyttet til graviditet og fødsel hver eneste dag i fjor.
«Funnene i denne rapporten tegner et sterkt bilde. Med rekordmange konflikter globalt, er framskritt gjennom flere tiår i ferd med å forsvinne foran øynene våre», heter det.
Kvinner, fred og sikkerhet er en sentral del av norsk utviklingspolitikk, tydeliggjort blant annet gjennom regjeringens handlingsplan fra 2023.
Der påpekes det blant annet at seksualisert vold er «en av de fremste truslene mot internasjonal fred og sikkerhet», samt at dette brukes taktisk i krigføring, av både statlige- og ikke-statlige aktører, «for å fremme strategiske, militære og organisatoriske mål».
Un Women påpeker i at mangel på tilstrekkelig finansiering er en sentral utfordring:
«Støtte til agendaen tar ofte form av småskala-prosjekter med begrenset finansiering», heter det fra FN-organisasjonen som trekker fram de enorme summene som brukes på forsvarsmateriell for å synliggjøre utfordringene: «I 2023 nådde globale militærutgifter rekordhøye 2,44 billioner dollar», heter det fra UN Women som påpeker at «finansiering av tiltak for kvinners rettigheter utgjorde 0,3 prosent av den totale årlige bistanden».
– Må betale prisen for menns krig
I Sudan, er omganget av seksuell vold mot sivile dypt sjokkerende, ifølge en ny FN-gransking omtalt av NTB. Rapporten avdekker at ofrene er fra 8 til 75 år, samt at volden blir brukt til å terrorisere og straffe sivile som antas å ha bånd til fiendtlige styrker.
– Den svært omfattende bruken av seksuell vold som vi har dokumentert i Sudan, er dypt sjokkerende, sier FN-granskningens leder Mohamed Chande Othman i en uttalelse.
I rapporten til Sikkerhetsrådet fremholder UN Women at de fleste ofrene ikke får tilgang til medisinsk hjelp etter å ha vært utsatt for voldtekt. Landet hadde allerede før krigen ekstremt høy mødredødelighet, men nå har hele 2,6 millioner kvinner behov for hjelp, inkludert 260 000 gravide kvinner, ifølge rapporten.
Med utbredt seksuell vold som bakteppe i den svært brutale krigen, har de aller flest ofre ikke tilgang til nødvendig medisinsk behandling etter en voldtekt, inkludert nødprevensjon, og FN har mottatt rapporter om at voldtektsofre er nektet abort.
Flyktninger og hjelpeorganisasjoner har også advart om forverrede forhold i overfylte og sterkt underfinansierte leire i nabolandet Tsjad, ettersom tiltagende vold i hjemlandet har drevet et enormt antall mennesker over grensen til et av verdens fattigste land.
Rundt 25 000 mennesker – de aller fleste kvinner og barn – krysset grensa til det østlige Tsjad den første uken i oktober, et rekordantall for en enkelt uke i 2024.
– Kvinner fortsetter å betale prisen for menns kriger. Angrep på kvinners rettigheter er ikke unikt for konfliktrammede land, men er enda mer dødelig i slike sammenhenger. Dersom vi ikke krever endring, vil konsekvensene merkes i flere tiår framover, sa UN Womens administrerende direktør Sima Bahous under rapportlanseringen sist uke.