Saldert budsjett:
Når bistandsmålet om 1 prosent i 2024
Regjeringen forelår å øke støtten til Ukraina med 1,5 milliarder kroner i år. Dermed når de målet om at én prosent av brutto nasjonalinntekt skal gå til bistand i 2024.
– Jeg er glad for at vi når målet vårt, også i år, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim i en pressemelding.
Regjeringen foreslår at bistandsbudsjettet økes med 1,5 milliarder kroner til Nansen-programmet for Ukraina. Det vil gi et bistandsbudsjett som utgjør totalt 1,01 prosent av BNI.
– Ukraina er største mottakerland av norsk bistand i 2024. Denne økningen vil, som varslet tidligere, gå til livsviktig energisikkerhet og vinterforberedelser i Ukraina. Samtidig er jeg glad for at vi også kan øke bevilgningene til andre deler av verden, sier Tvinnereim.
Omprioriterer nesten 1 milliard
Kostnadene til flyktningutgifter i Norge blir lavere enn anslått tidligere i år. Regjeringen foreslår derfor å omprioritere om lag 930 millioner kroner til annen bistand. Regjeringen foreslår blant annet å øke støtten til Midtøsten med over 176 millioner kroner.
Også innsats for helse, utdanning, fornybar energi natur, matsikkerhet og innsats i land som Afghanistan, Sudan, Myanmar, Haiti og Colombia, foreslås økt.
Budsjettforslaget for 2024 ble lagt fram 6. oktober 2023 – dagen før Hamas’ terrorangrep og den påfølgende krigen i Gaza. Dette fikk store konsekvenser, også for norske bistandsprioriteringer, understreker Tvinnereim.
KrF-leder: – Jojo-budsjettering!
Hennes forgjenger i ministerstolen, KrFs fungerende partileder Dag-Inge Ulstein, mener Ap/Sp-regjeringens måte å budsjettere bistanden skaper uforutsigbarhet:
– Det er bra at mer av bistandsbudsjettet går til de fattigste landene som følge av at det brukes 928,6 millioner kroner mindre på flyktningkostnader i Norge. Samtidig illustrerer jo dette at regjeringens jojo-budsjettering skaper uforutsigbarhet for hele bransjen. Regjeringen har jo bommet stort på dette hvert år, sier Ulstein.
Han mener at regjeringen heller burde lagt fram tilleggsproposisjoner gjennom året for å justere dette - tilsvarende praksis som forrige regjering.
Les også:
-
SOS-Barnebyer krever økt støtte til barn uten omsorgspersoner i Gaza
-
Mener regjeringen ikke ønsker bistandsdebatt
-
Venstre vil øke bistandsbudsjettet med 4,2 milliarder kroner
-
SV vil opprettholde én-prosenten og gi mer bistand til Afrika og sivilsamfunn
-
Statens utgifter til riksveier: nesten like mye som total norsk bistand
-
Vi gir mer bistand til utdanning enn kritikerne tror
-
Ja til internasjonale studenter, nei til meningsløs pengeflytting
-
– Milde gaver fjerner ikke sult, vi må endre systemer