Det var torsdag fortsatt stor avstand mellom landene på klimatoppmøtet. Her fra konferanseområdet der klimatoppmøtet pågår i Sharm el-Sheikh i Egypt.

Stor avstand mellom landene på klimatoppmøtet – men det gjøres fremgang

Avstanden var fortsatt stor mellom landene på COP27 da et utkast til slutterklæring ble lagt frem i går. Det er særlig klimastøtte til fattige land som er et stridstema – men det gjøres fremgang i forhandlingene, ifølge Chiles miljøvernminister.

Publisert Sist oppdatert

– Å skylde på hverandre er en oppskrift på gjensidig ødeleggelse, sa FNs generalsekretær António Guterres på klimakonferansen torsdag. Han advarte om at tilliten mellom rike og fattige land er i ferd med å bryte sammen.

For å gjenoppbygge tilliten mener Guterres at det trengs en troverdig avtale om økonomisk støtte til utviklingsland som rammes av klimaendringene.

Tidligere på dagen ble et utkast til hovedbeslutning lagt fram på konferansen i Sharm el-Sheikh. Her gjentas formuleringen om en nedfasing av kullkraft – et stridstema i sluttfasen av fjorårets klimatoppmøte i Glasgow.

Planen er at møtet i Sharm el-Sheikh skal avsluttes fredag. Men det er ikke uvanlig at FNs klimakonferanser går på overtid, og forhandlerne er høyst sannsynlig forberedt på det.

– Klampen i bånn

Et av de vanskeligste temaene på klimamøtet i Egypt er kravet om en ny ordning for støtte eller kompensasjon til fattige land som rammes av klimaødeleggelse.

Fattige land ønsker seg et nytt fond som kan sikre støtte til dem som utsettes for «tap og skade» forårsaket av klimaendringene.

– Vi drar ikke herfra uten dette fondet, advarer klimautsending Kathy Jetnil-Kijiner fra Marshalløyene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Men USA, EU, Norge og andre rike land har foreløpig ikke gått med på dette. De nekter også å bruke ordet «kompensasjon» i tekstene det forhandles om.

Miljøorganisasjonen Greenpeace er ikke nådig i sin omtale av utkastet som ble lagt fram torsdag. Den egyptiske møteledelsen tråkker klampen i bånn på vei mot klimahelvete, hevder organisasjonen, ifølge The Guardian.

Eller, på originalspråket: «Pushes the pedal to the metal on the highway to climate hell».

Les også: Norge inngår gigantavtale med FN-fond – vil støtte 10 millioner småbønder

Utilstrekkelige utslippsmål

Uttrykket «highway to climate hell» ble først brukt av António Guterres ved åpningen av konferansen. Han var tilsynelatende inspirert av en kjent låt av bandet AC/DC.

I utkastet til beslutning fra Sharm el-Sheikh blir verdenssamfunnets mål om å begrense den globale oppvarmingen gjentatt. Landene oppfordres til å gjøre alt de kan for å holde oppvarmingen godt under 2 grader, og forsøke å begrense den til under 1,5 grader.

Klimaendringene

  • Gjennomsnittstemperaturen på jorda er stigende og allerede mer enn 1 grad høyere enn på slutten av 1800-tallet.
  • Det er ingen tvil om at menneskelig aktivitet har varmet opp kloden, fastslo FNs klimapanel (IPCC) i en rapport i 2021.
  • Menneskehetens påvirkning på klimaet skyldes i hovedsak utslipp av CO2, metan og andre klimagasser som forsterker atmosfærens naturlige drivhuseffekt.
  • Utslippene stammer fra forbrenning av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og industriprosesser. Dette kommer i tillegg til utslipp av klimagasser fra naturlige kilder.
  • Den globale oppvarmingen fører til mer ekstreme hetebølger, nye nedbørsmønstre og hyppigere tørkeperioder og flomkatastrofer mange steder i verden.
  • I tillegg kommer smeltende isbreer og stigende havnivå. En rekke land risikerer økende migrasjon, problemer i landbruket og utryddelse av dyre- og plantearter.

Kilder: IPCC, NASA, NOAA, NTB

Beregninger viser imidlertid at landenes offisielle mål om utslippskutt er utilstrekkelige til å nå disse målene.

Dermed ligger det fortsatt an til hyppigere ekstreme hetebølger, flomkatastrofer og tørkeperioder mange steder i verden. I tillegg kommer problemer i jordbruket, smeltende isbreer og stigende havnivå – og sannsynligvis verre orkaner.

Tidligere i år ble store deler av Pakistan oversvømt etter ekstremregn. Nå leder den pakistanske klimaministeren Sherry Rehman en av de viktigste gruppene av land i forhandlingene i Sharm el-Sheikh.

Også hun bekrefter at utviklingslandene vil insistere på framgang i forhandlingene om «tap og skade».

Les også: – Dra til Pakistan, så skjønner du hva klimahelvete er

Nye ideer

Mens Greenpeace mener utkastet i Sharm el-Sheikh er altfor lite ambisiøst, stusser noen av forhandlerne over at det på noen punkter går veldig langt.

Ikke navngitte klimadiplomater sier til nyhetsbyrået AP at teksten inneholder ting som så langt ikke er blitt diskutert i Egypt i det hele tatt. Ett eksempel er at rike land skal oppnå såkalte netto negative utslipp innen 2030.

De offisielle målene til EU og USA er å oppnå dette innen 2050, mens Kina sikter mot 2060.

Frans Timmermans, klimakommissær og visepresident i EU-kommisjonen, hevder at det knytter seg en misforståelse til utkastet som ble lagt fram torsdag.

Ifølge Timmermans er teksten en stor samling innspill som den egyptiske møteledelsen har fått inn – og ikke et gjennomarbeidet forslag til hovedbeslutning.

Ifølge nyhetsbyrået AP mener Norges sjefforhandler Henrik Hallgrim Eriksen at teksten er lite strukturert og at mye arbeid gjenstår.

Skuffet

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) sier ifølge NRK at han er skuffet over utkastet til slutterklæring fra klimatoppmøtet i Egypt

– Dette er et altfor dårlig utkast, det mener alle vi i den vestlige gruppen. Dette kan vi ikke gå videre med. Vi må ha et nytt utkast som er mye tydeligere og som konkretiserer planene for å holde oss på 1,5-gradersmålet, og som er mer konstruktivt på dette viktige temaet som er tap og skade, sier Eide.

Gjøres fremgang

I løpet av nattetimene kunne Chiles miljøvernminister Maisa Rojas fortelle forhandlerne gjør fremgang i samtalene. Men møtet kan vare enda lenger enn planlagt.

– Jeg tror vi gjør fremgang. Vi har hørt om mye godvilje, spesielt når det gjelder finansiering for å dekke tap og skade, sier hun til AP.

Hun forteller at et tilbud fra EU om klimafinansiering «ser lovende ut», men legger til at mye arbeid gjenstår.

Fattige land ønsker seg et nytt fond som kan sikre støtte til land som utsettes for «tap og skade» forårsaket av klimaendringene.

Samtidig holdt Kina og USA sent torsdag kveld klimasamtaler som varte i rundt to timer. USAs klimatopp John Kerry kaller samtalene «interessante» og sier de «er til hjelp i prosessen», men oppgir ingen ytterligere detaljer.

Torsdag kveld ble det også kjent at konferanseområdet blir stilt til rådighet for deltakerne ut søndag. Det fremgår av et brev fra Egypts utenriksminister Sameh Shoukry til deltakerne. Forlengelsen kan bety at COP27-møtet dermed vil fortsette mye lenger enn til den opprinnelige sluttdagen fredag. Delegater har advart om at flere vanskelige saker gjenstår og at de ligger etter tidsskjemaet.


Powered by Labrador CMS