Afghanistan:
Skoleåret har startet – men få elever dukket opp
Et nytt skoleår er innledet i Afghanistan, men fortsatt har jentene forbud mot å gå på skolen.
Afghanistankomiteens landdirektør Terje Watterdal var invitert til den offisielle åpningsseremonien for skolestart. Det var et surrealistisk skue, forteller han til NTB.
– Det var ingen lystig forestilling. Viseutdanningsministeren holdt tale. Det ble ikke nevnt ett ord om jentene. Det kom mange angrep på den tidligere regjeringen, USA og Europa. Skylden for at utdanningssystemet ligger med brukket rygg, legger de på tidligere ledere, sier han.
Selv om skolene er åpnet for gutter, var det få til stede i klasserommene.
– Beskjeden kom sent. Man kan ikke bare skru på en bryter og så kommer ungene i løpet av tolv timer, det vil ta tid, sier Watterdal.
Tirsdagens skolestart sammenfaller med nowruz, den persiske nyttårsfeiringen. Før Taliban gjenerobret makten, ble dagen feiret over hele Afghanistan, men de sterkt konservative islamistene som nå styrer landet, har tatt avstand fra feiringen.
Likevel preget feiringen skolestarten. Torsdag er dessuten første dag i fastemåneden ramadan, og Watterdal tror dermed søndag blir den første ordinære skoledagen.
– Kun et brev fra rektor
Flere lærere og andre myndighetspersoner sier til nyhetsbyrået AFP at utdanningsdepartementet ikke har kommet med noen offisiell kunngjøring om at skoleåret starter.
– Rektoren vår har gitt oss et brev fra utdanningsministeren om at skolene åpner i dag, men siden det ikke er kunngjort offentlig, kom det ingen elever, sier Mohammad Osman Atayi, som er lærer ved en ungdomsskole for gutter i Kabul.
Journalister fra AFP reiste tirsdag rundt til sju skoler i Kabul, men de så kun et fåtall lærere og elever, og det var ingen klasseundervisning.
Også i andre provinser var det skolestart, blant annet i Herat, Kunduz, Ghazni og Badakhshan, men heller ikke her var det noen undervisning.
Les også: – De kan ikke ta drømmene fra oss
Mindre optimistisk
Afghanistan er det eneste landet i verden som har forbud mot skolegang for tenåringsjenter.
Taliban har gjentatte ganger lovet at de vil gjenåpne ungdomsskolene for jenter når visse betingelser er innfridd. Kravene handler både om økonomisk bistand fra utlandet, samt endringer i læreplanen i tråd med islamistisk lære.
Nå er neste mulighet for å åpne skolene for jenter etter id i slutten av april, mener Watterdal.
– Jeg er mindre og mindre optimistisk. Dagens ledelse står på sitt, men det er stor intern motstand blant tunge ministre. Innenriksministeren og forsvarsministeren er for å åpne skolene for jenter, sier han.
Forbudet mot ungdomsskoler for jenter ble innført i mars i fjor, like etter at barneskolene gjenåpnet for både jenter og gutter.
– Taliban har tatt alt fra oss. Jeg er deprimert og knust, sier Sadaf Haidari (15), en av mange jenter i Kabul som ikke lenger får lov å gå på skole og ta utdanning.
Forhandlinger på is
Verdenssamfunnet ønsker på sin side ikke å forhandle om bistand og en eventuell anerkjennelse av Taliban-regimet før jenter og kvinner får tilbake retten til utdanning.
Foreløpig har ingen land offisielt anerkjent Taliban som landets legitime makthavere.
FN har fastslått at Afghanistan nå er verdens mest kvinneundertrykkende land.
Kvinner har skritt for skritt blitt utestengt fra stadig flere sektorer og aktiviteter. De fleste får ikke delta i arbeidslivet, og parker, treningsstudioer og offentlige bad er nå kun åpne for menn.
Les mer:
-
Bruker humor for å gi håp i Afghanistan
-
Diplomatisk smekk mot Taliban
-
Her utdannes afghanske kvinner til jordmødre. Nå er alle sendt hjem
-
Nedgraderer forholdet til Afghanistan – ingen ny Talibanambassadør til Oslo
-
Antall kvinnelige journalister mer enn halvert under Taliban
-
Støtte til afghanske kvinner krever dialog, ikke bare fordømmelse
Kvinner må også dekke seg til når de viser seg utenfor hjemmet.