Raymond Johansen forlater politikken og blir sjef for Folkehjelpa.

Raymond Johansen blir ny generalsekretær i Norsk Folkehjelp

Raymond Johansen forlater politikken og blir ny generalsekretær i Norsk Folkehjelp. – Det er en ære å få muligheten til å lede Norsk Folkehjelp. En unik organisasjon i Norge, som i over 80 år har drevet med solidaritet i praksis, sier Johansen.

Publisert Sist oppdatert

Oslos avgåtte byrådsleder blir tirsdag morgen presentert som ny toppsjef for organisasjonens ansatte, melder VG.

– Jeg skal bruke tiden fremover på å lytte og lære. Jeg er ydmyk overfor det gode arbeidet som er gjort av mine forgjengere og som gjøres av ansatte og medlemmer, både her i Norge og internasjonalt, sier Johansen i en pressemelding.

Johansen er trolig mest kjent som byrådsleder i Oslo (2015-2023) og som mangeårig partisekretær for Arbeiderpartiet (2009-2015). Han har imidlertid også bred erfaring fra internasjonalt arbeid, blant annet som statssekretær i Utenriksdepartementet og generalsekretær i Flyktninghjelpen. 

I sin siste periode som statsekretær i UD fra 2005 til 2009 hadde han blant annet ansvar for Midtøsten og Afrika.  Han arbeidet spesielt med fredsarbeid i Palestina, Sudan, Eritrea og enkelte andre afrikanske land.

Johansen har også vært informasjonssjef i Norad og var i en periode ved Norges utestasjon i Eritrea.

– Høyst aktuelt, på godt og vondt

– Jeg ser frem til å lære organisasjonen å kjenne. I en usikker verden, preget av krig, konflikt og klimakrise er arbeidet Folkehjelpa gjør høyst aktuelt, på godt og vondt, sier han. 

Johansen vil tiltre stillingen 25. januar.

– Vi har fått riktig person på riktig plass med denne ansettelsen. Norsk Folkehjelp er en bred organisasjon og Raymond Johansen er en allsidig person med solid erfaring og betydelige resultater med å lede komplekse organisasjoner, sier Norsk Folkehjelps styreleder Jan Olav Andersen.

Han viser til at  Johansen har lang erfaring med både humanitært og politisk arbeid internasjonalt og nasjonalt.

– Dette vil gjøre han til en veldig god leder for Norsk Folkehjelp, sier Andersen.

Statssekretær Raymond Johansen tar imot oppropet fra Nazih Salame (t.v.) i Libanesisk forening 31. juli 2006. En håndfull medlemmer av foreningen demonstrerte utenfor UD mot det israelske angrepet på sivile i Quana i Sør-Libanon.

2500 ansatte i 35 land

Folkehjelpen, som er fagbevegelsens humanitære organisasjon, har totalt 2500 ansatte og prosjekter i 35 land.  Blant oppgavene organisasjonen nå står foran er iverksettingen av et gigantisk mineryddingsprogram i Ukraina. Folkehjelpen er blant verdens fremste aktører innen humanitær minerydding.

Organisasjonen har også ulike typer rettighetsfremmende prosjekter i en rekke land og områder, blant annet prosjekter for å styrke fagorganisering og ansattes rettigheter. I tillegg er organisasjonen også aktiv innen ulike typer nødhjelpsrespons.

Folkehjelpens støtte til rettighetsorganisasjoner i Gaza har tidligere møtt kritikk fra israelske aktivister for å være støtte til anti-israelsk terror. Organisasjonen har nå ti lokalt ansatte på Gaza-stripen.

Intern maktkamp

Panorama har tidligere omtalt at organisasjonen i en periode har vært preget av intern maktkamp og uenighet om kursvalg for det internasjonale arbeidet. Den forrige generalsekretæren Henriette Westhrin gikk av på kort varsel som følge av manglende støtte i Folkehjelpens sentralstyre.  

Et ekstraordinært landsmøte i Norsk Folkehjelp i august i år valgte nytt styre. Mens Jan Olav Andersen, med bakgrunn fra El- og IT-forbundet ble valgt til ny styreleder, ble arbeidende styreleder Hilde Amalie Tofte - som var innstilt av valgkomiteen til en plass som 2. nestleder - vraket fra styret til fordel for Harald Wisløff. 

Organisasjonens nestleder og tidligere leder av mineryddingsarbeidet Per Neergaard er fungerende generalsekretær. 

Powered by Labrador CMS