Ungdomsorganisasjoner: Veldig skuffet over norsk Palestina-treghet
Ungdomsorganisasjonene til to av Norges største humanitære organisasjoner uttrykker skuffelse over Stortingets treghet i å anerkjenne Palestina som selvstendig stat. Denne uka ble et Rødt-forslag om anerkjennelse erstattet med et vente-og-se-forslag fra regjeringspartiene Ap og Sp.
Torsdag stemte Stortinget ned et representantforslag fra partiet Rødt, som blant annet gikk ut på å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat. Det reagerer lederne i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon, Changemaker og Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom kraftig på.
– 16. november kunne blitt historisk for Norge, hvor vi som et av få land i Europa anerkjenner Palestina som en selvstendig stat. Norge kunne blitt et fyrtårn for andre stater. Men 16. november valgte flertallet på Stortinget å stemme nei til å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat. Det er enormt skuffende, sier Marte Hansen Haugan, leder i Changemaker.
Hun viser til at Norge med denne stemmegivningen velger å ikke stå sammen med Sverige, Island og 138 av FN sine medlemsland som allerede har anerkjent Palestina.
– Vi har ventet på en løsning for palestinere i 75 år, og denne uken hadde Norges stortingspolitikere muligheten til å ta et viktig skritt i riktig retning. Vi begynner å stille spørsmål ved Norges forståelse av fredsnasjon når vi gang på gang viser at vår definisjon av fred og solidaritet styres av våre allierte, sier Amanda Hylland Spjeldnæs. leder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.
Uttalelsene framgår av en felles pressemelding fra de to ungdomsorganisasjonene.
– Et vagt intensjonsvedtak hjelper ikke
Changemaker, som er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon, mener at man trenger tiltak for å utjevne maktforholdet mellom Israel og Palestina.
– Dessverre velger stortingsflertallet her å vedta et vagt intensjonsvedtak som ikke vil hjelpe anerkjennelsen av Palestina nå, sier Marte Hansen Haugan.
Representantforslaget ble fremmet av to representanter for partiet Rødt, men fikk støtte fra bare Venstre, MDG, Rødt og SV.
Hansen Haugan og Hylland Spjeldnæs roser partiene som stemte for.
– Det er utrolig bra at disse partiene støttet et viktig representantforslag. Det viser at det finnes handlingsvilje i flere politiske partier, sier Hansen Haugan.
Alternativt forslag
Før debatten 14. november fremmet Arbeiderpartiet og Senterpartiet et alternativt forslag om å «være forberedt på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha en positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale».
Kompromissforslaget fikk som ventet flertall: 83 representanter stemte for, mens 15 stemte imot.
Bare Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet hadde tilkjennegitt at de ville stemme mot forslaget som ble fremmet av Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
– Anerkjennelsen er en del av det vi må fram til og ikke en symbolhandling vi skal gjøre nå, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til TV 2 da forslaget ble fremmet tirsdag.
– Vi mener det er viktig å presisere at selv om vi nå mener, og lenge har ment, at Palestina bør bli en egen stat, og anerkjent som sådan, er ikke det en realitet på bakken i dag, sa utenriksministeren.
– Regjeringen velger å si at tiden ikke er inne. Når mener regjeringspartiene at tiden er inne og forholdene ligger til rette for å anerkjenne Palestina som stat? Vi kan ikke vente til det ikke er mer igjen av Palestina – og det kan bli realiteten dersom Israel og Netanyahu får fortsette som nå, sier Hansen Haugan i Changemaker.