Ukraina-krigen åpner for mer lokal matproduksjon i Afrika
Krigen i Ukraina har sendt prisen på matolje i været og skapt store utfordringer for fattige land. Samtidig er det økt mulighet for å bygge lokal produksjon når man ikke lenger møter konkurransen fra billig import.
– De økte matvareprisene som følge av krigen i Ukraina, er en enorm utfordring, men åpner også en unik mulighet til å gripe anledningen til å bygge opp lokal produksjon og skape lokale arbeidsplasser innen videreforedling av lokale råvarer, sier Andreas Davidsen, leder for landbruk og industriproduksjon i Norfund.
Det norske utviklingsfondet bidrar nå med investeringer i det etiopiske selskapet Samanu, som satser på produksjon av matolje basert på lokale råvarer. Målet er å skape arbeidsplasser, øke matsikkerheten og gi inntekter til 200 000 småbønder i det sultrammede Etiopia, heter det i en pressemelding fra Norfund.
Allerede i fjor gjorde Norfund investeringer i både Mosambik og Zambia for å øke matsikkerheten i utsatte land i ly av Ukraina krigen. I mars investerte Norfund 53 millioner kroner i en av Mosambiks største grossister, Terramar, med mål om å styrke matverdikjeden og bidra til å skape flere arbeidsplasser og økt matsikkerhet.
Senere på høsten valgte Norfund å satse på soyamelkproduksjon i Zambia. Markedet for alternative melkeprodukter i Zambia er foreløpig lite og består av importerte produkter til en høy pris. Det lokale selskapet 260 Brands sikter imidlertid mot å kunne tilby soyamelk til en pris på nivå med kumelk.
– Slike investeringer i verdikjeden er avgjørende for å tilrettelegge for mer stabile inntekter til fattige småbønder, og er en sjanse til å satse på matproduksjon lokalt, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim i en kommentar.
Nye anlegg
Samanu er et etiopisk selskap som selger forbruksvarer som matolje, såpe og hveteprodukter. Norfund og private investorer forvaltet av investeringsselskapet 54 Capital satser nå 210 millioner kroner i det etiopiske selskapet.
Investeringen skal finansiere byggingen av et nytt anlegg for å utvinne matolje fra lokal produksjon av soyabønner, sesamfrø og solsikkefrø.
Ifølge etiopiske myndigheter har landet en etterspørsel etter matolje på 900 millioner liter i året, og bare 40 prosent dekkes av produksjon basert på lokale råvarer.
Prisene på import av matolje har økt kraftig de siste årene. Først som følge av koronapandemien, deretter ytterligere forsterket av Russlands invasjon av Ukraina, henholdsvis verdens nest største og største produsenter av solsikkeolje.
Tidligere denne måneden offentliggjorde etiopiske myndigheter at de hadde sett seg nødt til å gå til innkjøp av 43 millioner liter palmeolje fra et selskap i Djibouti for å sikre befolkningen matolje til subsidierte priser.
Etiopia er et av verdens fattigste land, som i tillegg til borgerkrig nord og vest i landet er hardt rammet av tørke. Det har vært flere dårlige regnsesonger på rad. Ifølge Verdens matvareprogram er 20 millioner mennesker avhengig av matvarestøtte.
Støtte småbønder
– For å etablere tilstrekkelig lokal produksjon av oljefrø til Samanus raffinerier er planen å i løpet av seks år utvikle større klynger av produsenter i Etiopia. Det vil gi levebrød til 200 000 småbønder, sier Davidsen i Norfund.
Norfund forteller at de planlegger å bruke tilskuddsmidler til å støtte småbøndene med frø, gjødsel, opplæring og kapasitetsbygging, samt landbruksteknologi for å øke produktiviteten.
Styrking av småbønders mulighet til å levere soyabønder er også en sentral del av investeringen i Zambia. Det skal kunne gi inntekter til rundt 12 000 småbønder, ifølge Norfund.
Les også:
-
Stadig flere trues av sult i Sør-Sudan
-
Ukrainsk korn gir brød i Gaza
-
Norges Vel blant vinnerne da kjempepott til matsikkerhet ble fordelt
-
Norsk risikoinvestering i grønn gjødsel-fabrikk i Uganda
-
Rekordhøy norsk bistand til Myanmar i fjor – og satsingen fortsetter i 2024
-
Her tilbereder Khaled og Siham middag til seg og de åtte barna, med de tre siste tomatene de har