Tundu Lissu, leder av opposisjonspartiet Chadema, nektet torsdag denne uka å møte til en digital rettshøring der han skulle svare på tiltale for landsforræderi. Bildet viser Lissu sammen med sine advokater i retten i Dar es Salaam 10. april i år.

Tanzania: Opposisjonsleder tiltalt for landsforræderi 

Handlingsrommet for politisk opposisjon i Tanzania blir trangere og trangere. Nå er landets mest profilerte opposisjonsleder tiltalt for landsforræderi. 

Publisert Sist oppdatert

Tundu Lissu, leder av Tanzanias største opposisjonsparti Chadema, nektet torsdag denne uka å møte til en digital rettshøring der han skulle svare på tiltale for landsforræderi. 

Lissu og hans allierte mener anklagene er falske og et uttrykk for den økende politiske undertrykkelsen i landet.

Spenningen tilspisset seg utenfor rettsbygningen i Dar es Salaam, der politiet angrep og arresterte opposisjonsledere og deres tilhengere. John Heche, nestleder i Chadema, ble brutalt dratt bort av politifolk, bare dager etter at han angivelig ble bortført av sivilkledde politibetjenter og etterlatt langt fra hjemmet sitt.

Partiets generalsekretær, John Mnyika, ble hindret i å komme inn i rettssalen.

Den pågående aksjonen mot opposisjonen gjør at mange frykter for at Tanzania er på vei inn i et stadig mer autoritært styre under president Samia Suluhu Hassan.

Menneskerettighetsorganisasjoner anklager regjeringen for å bruke trusler og vold for å bringe kritikere til taushet. Saken mot Lissu – som bygger på vage anklager uten tydelige bevis – har forsterket bekymringen for at landet fjerner seg fra sine demokratiske prinsipper.

– Uthuling av rettigheter

Lissu (56), advokat og tidligere presidentkandidat for Chadema, ble pågrepet tidligere denne måneden etter å ha kritisert president Samia offentlig. Nå er han anklaget for å ha planlagt å styrte regjeringen – en tiltale hans støttespillere mener er politisk motivert og uten juridisk grunnlag.

Chademas pressesekretær, Brenda Rupia, fordømmer arrestasjonene som et åpenbart brudd på borgerrettighetene. 

– Vi er vitne til en alarmerende uthuling av rettferdighet og rettsstatens prinsipper.  Når våre ledere arresteres på vei til en rettslig prosess, viser det hvordan statsmakten misbrukes for å kvele motstemmer, sier hun til Panorama nyheter.

Politiet gikk hardt til verks mot tilhengere av opposisjonsleder Tundu Lissu utenfor Kisutu tingrett i Dar es Salaam i går.

Hun kaller arrestasjonene «ulovlige og undertrykkende», og understreker at de ydmyker enkeltpersoner og krenker grunnlovfestede rettigheter til bevegelse, forsamling og rettferdig rettergang. 

– Dette strider mot prinsippene for god styring og demokrati. Vi må ikke vende tilbake til en tid preget av frykt og undertrykkelse, legger hun til.

– Politiske anklager

Rupia mener at sikkerhetsstyrkene nå fungerer som politiske verktøy og at regjeringen må stilles til ansvar og sikre at innbyggerne kan delta i rettsprosesser uten frykt. 

Lugemeleza Nshala, en erfaren menneskerettsadvokat som leder Lissus forsvar, kaller tiltalen for landsforræderi «oppdiktet». 

– Disse anklagene mangler troverdige bevis. Det finnes ingenting som tyder på at Lissu har forsøkt å styrte regjeringen. Dette er et misbruk av rettssystemet, sier han.

Nshala advarer mot at staten bruker alvorlige anklager som et våpen mot politiske motstandere. 

– Landsforræderi er en svært alvorlig forbrytelse. Det må aldri brukes for å bringe kritikere til taushet eller skremme politiske rivaler, sier han.

Symbol på motstand

Tundu Lissu sin politiske karriere har vært preget av motstand og personlig ofre. Som tidligere parlamentarisk leder for Chadema avdekket han flere korrupsjonsskandaler og havnet jevnlig i konflikt med regjeringspartiet Chama Cha Mapinduzi (CCM). 

I 2017 overlevde han så vidt et attentatforsøk i hovedstaden Dodoma, da ukjente gjerningsmenn skjøt over 30 skudd mot bilen hans. Ingen er stilt til ansvar for angrepet.

Etter flere år i eksil i Belgia, returnerte Lissu i 2020 for å stille som presidentkandidat. Han tapte mot daværende president John Magufuli i et valg preget av vold og anklager om valgfusk. Siden har han vært en tydelig kritiker av makteliten. Også etter at president Hassan overtok i 2021 og skapte kortvarig håp om reformer.

– Han er en fryktløs politiker og et symbol på politisk mot, sier Azaveli Lwaitama, statsviter ved Josiah Kibira-universitetet. 

– I et land hvor opposisjon ofte blir slått ned på, tvinger hans stemme frem en refleksjon over demokrati og rettferdighet.

Demokratiet under press

Lissus sak føyer seg inn i en større trend med stadige innskrenkinger av sivile og politiske rettigheter. De siste månedene har myndighetene arrestert flere opposisjonsledere, innført mediesensur og forbudt protester. 

Opposisjonspartiet Chadema rapporterer om økt overvåkning og trakassering fra sikkerhetsstyrkene.

– Fredelig aktivisme blir behandlet som terrorisme. Dette er bare demokrati i navnet, sier menneskerettighetsforkjemper Emmanuel Ole Shangay.

Rykter om at Lissu hadde forsvunnet fra høysikkerhetsfengselet Keko, noe som senere ble avvist av myndighetene, førte nylig til protester og økt frykt for maktmisbruk. Menneskerettighetsorganisasjoner krever nå garantier for Lissus sikkerhet og rettssikkerhet.

Generalsekretær Mnyika i Chadema mener arrestasjonen er en del av en bevisst kampanje for å svekke opposisjonen. 

– Arrestasjonen av Lissu er et politisk signal – en advarsel til alle som utfordrer makten. Vi ser hvordan loven brukes som et våpen for å knuse opposisjon, sier han. 

Generalsekretæren advarer om at flerpartisystemet i Tanzania kan være i ferd med å smuldre bort. 

– Dette er ikke politikk som vanlig – det er en systematisk nedbygging av demokratiske rettigheter.

Trend i Øst-Afrika

Lissus situasjon reflekterer en bredere utvikling i Øst-Afrika, hvor rettsvesenet i økende grad brukes til å undertrykke opposisjonen. President Samia Hassan Suluhu signaliserte i starten et brudd med den tidligere presidenten John Magufulis harde linje, men kritikere mener de gamle metodene nå vender tilbake.

– Det var et øyeblikk av håp. Det øyeblikket er nå borte, sier menneskerettsadvokaten Lugemeleza Nshala. – Hvis de kan gå etter Lissu, er ingen trygg.

For vanlige innbyggere i Tanzania blir situasjonen stadig mer alvorlig. 

– I dette landet er sannheten farlig, sier studenten Rose Mwakyembe, som deltok i protestene for Lissus løslatelse. 

– Men hvis vi tier, risikerer vi å miste alt.

Powered by Labrador CMS