Tanzanias demokrati i dyp krise, politisk vold eskalerer
Det var en helt vanlig regnfull ettermiddag på en lokal bussterminal i storbyen Dar es Salaam. Det er da det skjer. En 69 år gammel mann blir bortført rett foran øynene på skrekkslagne tilskuere.
Seks væpnede menn stormer bussen han sitter på, setter på mannen håndjern og tvinger ham inn i en bil, en Landcruiser med sotete vinduer.
Kjøretøyet skyter fart og forsvinner inn i de overfylte bygatene.
– Jeg så dem hoppe ut av to biler og løpe inn i bussen, sier Hamisi Maftaa, en 71 år gammel avisselger, til Panorama Nyheter.
– De dro ham ut med makt. Det hele skjedde så fort. Jeg var for redd til å gripe inn og hjelpe ham.
Vansiret av syre, tegn på tortur
Dagen etter bortføringen blir liket av Ali Mohamed Kibao funnet ved en av byens strender, 15 kilometer unna. Ansiktet hans var vansiret av syre og kroppen viste tegn til alvorlig tortur, fortalte Chadema-tjenestemenn til journalister.
Kibao var et fremtredende medlem av Chadema – Tanzanias viktigste opposisjonsparti. Bortføringen og drapet på ham er et tegn på den økende politiske volden i Tanzania, hvor opposisjon mot myndighetene i økende grad blir møtt med brutalitet.
Det grusomme drapet – og bortføringen på et sentralt sted i storbyen midt på lyse dagen – har sendt sjokkbølger gjennom Tanzania. For mange er den brutale hendelsen et ytterligere bevis for den politisk volden som skjer under president Samia Suluhu Hassans regjering, og den faren alle opposisjonelle står overfor.
Kibao var kjent som rettighetsforkjemper og en uredd kritiker av Tanzanias mangeårige regjeringsparti Chama Cha Mapinduzi (CCM). Som Chademas fremste politiske strateg hadde han lenge tatt til orde for økt åpenhet, konstitusjonelle reformer og menneskerettigheter.
Men i dagens Tanzania har det å stå for slike idealer en høy pris, i siste instans kan det bety døden. Drapet på Kibao, sammen med andre overgrep mot opposisjonelle, er del av en alarmerende trend mot et stadig mer autoritært styre, sier politiske observatører.
Noen av dem mener at volden øker som ledd i en avskrekking mot opposisjonskritikk av myndighetene forut for viktige lokalvalg i 2024 og presidentvalg i 2025.
– Politisk vold blir normalisert
Adam Mahucha, statsviter og gjesteforeleser ved Mkwawa University, er blant dem som mener drapet på Kibao inngår i en bredere strategi for å knuse opposisjonen mot regimet.
– Politisk vold blir normalisert. Mønsteret er tydelig: de som våger å utfordre CCM møter vold, og signaliserer at opposisjonskritikk ikke vil bli tolerert når valget nærmer seg, sier Mahucha.
Samfunnsforskeren uttrykker også bekymring for de bredere implikasjonene for Tanzanias demokratiske fremtid.
– Vi var tidligere stolte av våre fredelige politiske overganger. Nå gjør angrep på politiske motstandere at disse demokratiske verdiene smuldrer opp. Gjerningsmennene virker sikre på at de ikke vil bli tiltalt, sier han.
Mahucha advarer om at det haster med tiltak for å beskytte politiske friheter.
– Jo lenger dette får fortsette, jo vanskeligere vil det bli å reversere, sier han.
Som strateg for Chadema hadde Kibao stått i spissen for oppfordringer til reform. Han var en forkjemper for økt åpenhet, ansvarlighet og konstitusjonelle endringer.
Arbeidet hans ga ham et rykte som en torn i øyet på regjeringspartiet CCM, og han ble gjentatte ganger utsatt for trakassering fra statlige sikkerhetsstyrker.
Til tross for flere arrestasjoner og trusler, lot demokratiforkjemperen seg likevel ikke skremme til taushet. Drapet på ham, som Chadema-ledere har kalt «et attentat», har sjokkert mange tanzanianere, og skapt frykt for hvem som kan bli den neste etter hvert som politisk vold eskalerer.
Lovet mildere klima, så falt øksa
Da president Samia Suluhu Hassan tiltrådte i 2021, etter hennes forgjenger John Magufulis død, var det håp om demokratisk fornyelse i Tanzania. President Hassan, Tanzanias første kvinnelige leder, posisjonerte seg i utgangspunktet som en reformator og lovet å skape et mildere klima i det den gang restriktive politiske landskapet.
Et kort øyeblikk åpnet Tanzanias politiske landskap seg opp. Opposisjonspartier som Chadema fikk holde samlinger, mens kritiske medier fikk gjenåpne og begynte å rapportere friere. Men nå som valgene nærmer seg, har disse frihetene igjen begynt å forsvinne.
Drapet på Kibao, sammen med andre voldelige hendelser og overgrep, er et ledd i regjeringens ønske om å svekke opposisjonen i forkant av det kommende valget, ifølge Amnesty International.
I august arresterte politiet Chadema-politiker Tundu Lissu og 520 unge menn og kvinner. Det skjedde i forkant av en planlagt protest mot dårlig styresett på den internasjonale ungdomsdagen. Politiets forklaring på massearrestasjonene var at de arresterte hadde planlagt å skape vold og politisk uro.
Dokumenterte 180 bortføringer, ble arrestert
I en annen hendelse ble Jacob Boniface, tidligere Dar es Salaam-ordfører og en frittalende kritiker av regjeringen, brutalt arrestert i september. Anklagen gikk ut på at han hadde spredd falsk informasjon.
Boniface hadde forut for dette fått oppmerksomhet for å dokumentere rundt 180 bortføringssaker siden april 2024. Arbeidet hans utløste betydelig debatt på sosiale medier, og han anklaget politifolk for involvering i noen bortføringer – påstander som ble avvist av politiet.
Boniface ble arrestert rett før en planlagt Chadema-protest mot politisk motiverte bortføringer. Arrestasjonen av ham har skapt bekymring for regjeringens forsøk på å få kritikerne til å tie. Den lokale menneskerettighetsorganisasjonen Legal and Human Rights Center (LHRC), fordømte arrestasjonen, og kalte den en del av et bredere mønster av ulovlige interneringer med sikte på å kvele dissens.
Et mønster av forsvinninger
Menneskerettighetsgrupper anslår at minst 83 politiske aktivister har forsvunnet eller blitt drept under mistenkelige omstendigheter de siste månedene, noe som gir næring til frykten for at myndighetene står bak en skjult voldskampanje mot sine politiske motstandere.
– Disse forsvinningene og drapene er en del av en godt regissert kampanje for å skremme politiske motstandere til taushet, sier Onesmo Ole Ngurumwa, nasjonal koordinator for Tanzanias Human Rights Defenders Coalition.
– Det er en skremmende påminnelse om at det å utfordre regjeringen kan koste deg livet, sier han.
Mens mange mistenker at landets sikkerhetsstyrker står bak volden, fortsetter regjeringen å nekte for slik involvering. Chadema har åpent anklaget politiet for medvirkning i Kibaos sak, men ingen offisiell uttalelse har bekreftet eller avkreftet påstandene.
Internasjonal fordømmelse
Drapet på Kibao har vakt bekymring og fordømmelse langt utenfor Tanzanias grenser. Den europeiske union, USA, Canada, Sveits og Norge har i en felles uttalelse bedt om en uavhengig etterforskning. I uttalelsen 10. september oppfordrer de også den tanzaniske regjeringen til å iverksette tiltak for å forhindre ytterligere vold i forkant av valget.
Uttalelsen ledet til at presidenten rykket ut i lokale medier og kritiserte det internasjonale diplomatiske miljøet for innblanding i tanzanianske indre anliggender.
Freeman Mbowe, Chademas partileder, har gått enda et skritt videre, og ber om en internasjonal etterforskning ledet av britiske Scotland Yard.
– Vi stoler ikke på at det tanzaniske politiet etterforsker denne saken upartisk. Vi trenger hjelp utenfra for å sikre at rettferdigheten blir levert, sa Mbowe under en pressekonferanse.
Som svar lovet president Hassan å etterforske Kibaos død og forsikret publikum om at hennes regjering ikke tolererer slik brutalitet.
– Vårt land er et demokrati, og enhver borger har rett til å leve, sa hun i en uttalelse på tanzaniansk tv.
Demokrati ved et veiskille
I lys av tidligere erfaringer fra lignende saker er mange tanzanianere likevel skeptiske til hennes forsikringer.
Mens Tanzania forbereder seg til det kommende presidentvalget i oktober neste år, er det mye som står på spill.
– President Hassan kan enten velge å gjennomføre reformene hun en gang lovet, eller hun kan fortsette på den farlige veien mot mer undertrykkelse. Valget hun tar vil avgjøre fremtiden til Tanzanias demokrati, sier rettighetsaktivisten Ritha Chuwalo i en kommentar.