Nye OECD-tall:
Norge, det eneste landet som gir 1 prosent til bistand
Norsk bistand var på hele 58,6 milliarder kroner i 2023. Det utgjør 1,09 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI). De ferske OECD-tallene viser at Norge er det eneste landet i OECD som gir 1 prosent til bistand.
Nye tall fra organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) viser at Norge ga 58,6 milliarder kroner i bistand i 2023. Det gjør at Norge så vidt klarer det uttalte 1-prosentmålet, men Norge var det eneste OECD-landet som ga mer enn 1 prosent.
– Jeg er stolt over at Norge har investert et rekordhøyt beløp i bistand i en tid der behovene øker kraftig, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) til Panorama.
Kun fem land i OECDs utviklingskomité (DAC) nådde FN-målsettingen om 0,7 prosent av BNI: Danmark, Tyskland, Sverige, Luxembourg – og Norge.
Tallene, som er inflasjonsjustert, viser at bistand fra verdens giverland steg med 1,8 prosent i 2023, til 223,7 milliarder dollar, opp fra 211 milliarder året før.
Den humanitære bistanden økte med 4,8 prosent globalt, til 25,9 milliarder dollar. Globalt økte bistanden til Ukraina med 9 prosent i 2023, til 20 milliarder dollar. Ifølge OECDs beregninger, utgjorde Norges bistand til Ukraina 14,1 prosent av Norges bistandsoverføringer, opp fra 11,3 prosent av norsk bistand i 2022, melder UD.
– Viktig å være en forutsigbar partner
Utviklingsministeren forklarer den norske rekordbistanden med økte behov, og peker spesielt på matsikkerhetssituasjonen i noen av verdens fattigste land.
– Russlands aggressive krigføring i Ukraina vil prege bistanden i lang tid. Etableringen av Nansenprogrammet er en del av økningen, men 2023 var også året da krigene i Sudan og Gaza brøt ut. Jeg er stolt over at vi har klart å prioritere økte bidrag til de mange krisene og bidra til å redusere sult, samtidig som vi vedtok en ambisiøs hjelpepakke for Ukraina, sier Tvinnereim.
– Men hvorfor er det viktig at Norge gir mer enn 1 prosent i bistand?
– For regjeringen er det viktig at Norge fortsetter å være en forutsigbar partner med betydelige bidrag for å komme de enorme behovene for humanitær hjelp, utvikling og klimafinansiering i møte. Jeg er stolt over at Norge som eneste land i OECD DAC leverer over 1 prosent av BNI til bistand, men det er bekymringsverdig at ikke flere land er over FN-målet på 0,7 prosent av BNI.
– Vi er helt avhengig av at land også utenfor OECD bidrar til å løse våre felles utfordringer, men også at næringslivet kommer sterkere på banen. Denne regjeringen jobber systematisk med begge deler.
Les mer:
-
Fem ting du bør vite om norsk støtte til Syria
-
FN ber giverne om svimlende summer for neste år – målet er «å slukke en verden i brann»
-
Effektiv humanitær bistand krever konfliktforståelse
-
Egeland i Gaza: – Håper Trump kan gjøre situasjonen bedre
-
Slik kan et maktskifte i USA påvirke verden
-
FNs generalsekretær om Israels UNRWA-forbud: –Det finnes ikke noe alternativ