Meninger:
Valget i Sør-Sudan kan få katastrofale konsekvenser
Det aller første valget i Sør-Sudans historie planlegges for desember i år, men det kan føre landet inn i en ny storkonflikt. Denne uken tar FN stilling til om de støtter valget, noe som er en betent avgjørelse enten det blir ja eller nei.
Dette er en kronikk. Meninger i teksten er skribentens egne.
Innbyggerne i verdens nyeste land, Sør-Sudan, sliter med matmangel, høy grad av seksualisert vold, småskalakonflikter i deler av landet og høy inflasjon.
Nå øker dessuten spenningsnivået i hovedstaden Juba, hvor politikere tar side for eller mot å avholde valg i desember i år. De fem siste årene har vært de fredeligste i landets historie, men mye tyder på at konflikten vil blusse opp igjen.
Venter på FN-avgjørelse
Lederen for FNs fredsbevarende operasjon i Sør-Sudan, Nicholas Haysom, er i New York denne uken for å briefe FNs sikkerhetsråd om hvordan valgforberedelsene går.
Etter denne briefingen er det ventet at Sikkerhetsrådet tar en avgjørelse på om det støtter valget eller ikke.
Det diplomatiske miljøet i Sør-Sudan, inkludert Norge, venter på å høre hva FNs anbefalinger er før støtte til valget avgjøres, bekrefter Norges ambassadør Linken Nymann Berryman til meg.
Uten valgstøtte fra FN og det internasjonale samfunnet, blir det antakeligvis lite pengestøtte til valget som igjen kan føre til nok en utsettelse.
Mitt inntrykk er at flere i Sør-Sudan, blant annet i sivilsamfunnet og akademia, frykter en ny storkonflikt dersom valget presses frem i desember i år slik presidenten og hans parti ønsker.
Presidenten vil ha valg
President Salva Kiir Mayardit (72) fra regjeringspartiet Sudan People’s Liberation Movement (SPLM), sier via talspersoner at Sør-Sudan er klar til å avholde valg.
Han avviser blankt at valget igjen vil bli utsatt.
Forrige gang det ble forsøkt avholdt valg i landet var for to år siden. Den gang ble det utsatt på grunn av manglende implementering av fredsavtalen fra 2018, hvilket presidenten langt på vei er skyld i. Dette har ført til stagnasjon og en videreføring av status quo.
Dersom FN ikke støtter valget, blir det spennende å se hvordan presidenten reagerer ettersom han har lovet innbyggerne valg i år.
Opposisjonsleder vil ha utsettelse
Riek Machar Teny (71) er hovedrivalen til presidenten og leder av landets nest-største parti Sudan People's Liberation Movement-in-Opposition (SPLM-IO).
Han ønsker at valget utsettes i to år for å få på plass en permanent grunnlov, en folketelling og en forent forsvarsstyrke som skal beskytte alle innbyggerne i landet. Det bekreftet han da jeg møtte ham i Juba i mars i år.
Uenigheter mellom Kiir Mayardit og Machar Teny bidro til storkonflikt i landet fra 2013 til 2018.
Til tross for at Machar Teny sitter som førstevisepresident i den nåværende overgangsregjeringen, har han liten påvirkningsmulighet på politikken.
«Blir valg i år»
Da jeg møtte generalsekretæren for presidentens parti SPLM, Peter Lam Both, i mars i år, understreket han at det vil bli avholdt valg i desember i år.
Han og regjeringspartiet SPLM får støtte fra South Sudan Opposition Alliance (SSOA), som er en samling av ni opposisjonspartier. Til tross for SSOAs formelle støtte til valget, er inntrykket mitt at flere i SSOA har liten tro på at det blir et reelt valg.
En opposisjonspolitiker jeg har snakket med mener det ikke spiller noen rolle hvem som vinner valget «fordi det vil være den med størst hær som vinner uansett».
Politisk vold
For to år siden advarte FN om økende politisk vold i Sør-Sudan, hvilket er ventet å øke ytterligere frem mot valget.
Etter å ha snakket med representanter fra de største politiske partiene i landet, sitter jeg igjen med at det kan det være nokså farlig å være politiker i Sør-Sudan.
Flere forteller om vold og tilfeldige arrestasjoner.
Ny valglov skaper trøbbel
Politisk vold hindrer ikke regjeringspartiet SPLM om å ønske valg. Det skal riktignok ikke bli lett for andre partier enn SPLM å delta i valget. Nylig innførte regjeringen en ny valglov som er blitt sterkt kritisert av opposisjonspartiene.
Den nye loven krever at alle partier som skal registrere seg til valget betaler en registreringsavgift på 50.000 amerikanske dollar, noe som tilsvarer over 550.000 norske kroner.
Til sammenligning kostet det cirka 150 amerikanske dollar å registrere et politisk parti før frigjøringen i 2010.
Kan bli blodig
Det kan bli et blodig valg og det kan bli behov for enda mer fredsbevarende innsats etter valget enn det FN allerede gjør i Sør-Sudan.
Mitt inntrykk er at flere i Sør-Sudan, blant annet i sivilsamfunnet og akademia, frykter en ny storkonflikt dersom valget presses frem i desember i år slik presidenten og hans parti ønsker.
Ingenting tyder på at det vil bli avholdt et fritt og uavhengig valg med det første, men likevel kan mange sørsudanere bli provosert av nok en valgutsettelse.
Landet har vært uavhengig fra Sudan i snart 13 år, og flere begynner å bli utålmodige etter å avgi sin stemme. «Heller et dårlig valg enn ingen valg», ble gjentatt av flere jeg møtte i hovedstaden Juba.
Les mer:
-
Stadig flere trues av sult i Sør-Sudan
-
Valget i Sør-Sudan er utsatt igjen, men hvem skal egentlig betale for det?
-
Sør-Sudan utsetter valget – og demokratiet
-
Lovendring skaper frykt i Sør-Sudan
-
Fredssamtaler i Nairobi kan redde Sør-Sudan fra kollaps
-
Ett år etter at krigen i Sudan brøt ut, er Sør-Sudan på bristepunktet
-
Sør-Sudan: Befolkningen sulter, presidenten skattlegger nødhjelp
-
– Risikoen ved å investere i Sør-Sudan var så høy at det egentlig lå utenfor hva vi kunne gjøre
Sunniva Kvamsdal Sveen
Jeg er debattjournalist i Panorama. Send meg gjerne en e-post med innlegg, svarinnlegg eller spørsmål.