WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer mot at konflikten i store deler av helsevesenet i Sudan nå bryter sammen og dette koster liv.

WHO:

Helsevesenet i Sudan kollapser

Mange mennesker kommer til å dø i Sudan fordi helsevesenet bryter sammen, advarer Verdens helseorganisasjon. I Khartoum fortsetter kampene tross våpenhvile.

Publisert Sist oppdatert

– I hovedstaden Khartoum er 61 prosent av helseinstitusjonene stengt, og kun 16 prosent er i normal drift, sa WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse i Genève onsdag.

Røde Kors bekrefter bildet og skriver i en pressemelding at helsevesenet kollapser, og at over 70 prosent av sykehusene i konfliktområdene er ute av drift.

– Bare 23 av 82 sykehus er i drift, og noen av disse har kun kapasitet til å tilby førstehjelp, skriver organisasjonen.

Samme dag ble det meldt om fortsatte kamper ved militære anlegg i Khartoum. Blant annet pågår det kamper ved den internasjonale flyplassen.

Partene har inngått en tredagers våpenhvile, noe som har ført til en viss reduksjon i volden, men det er langt fra nok til at sivilbefolkningen våger å bevege seg ute.

– Det betyr at sivile fremdeles er fanget i hjemmene sine uten tilgang til mat, rent vann og medisinsk behandling. Skadde og sårede kan ikke komme seg til sykehus, og døde som ligger i gatene, kan ikke bli fjernet, sier seniorrådgiver i Røde Kors, Ramon Olaf Broers.

Frykter sykdom og død

WHO advarer om at konflikten kommer til å føre til sykdomsutbrudd, og at mennesker kommer til å dø ikke bare på grunn av kampene, men også på grunn av manglende helsetjenester.

– På toppen av dødsfallene og skadene som er forårsaket av selve konflikten, regner WHO med at det blir mange flere dødsfall som følge av sykdomsutbrudd, mangel på tilgang til mat og vann og sammenbruddet i grunnleggende helsetjenester, deriblant vaksinering, sier Tedros.

Over 450 mennesker er ifølge FN drept og over 4.000 er såret i kampene som ble innledet lørdag 15. april. Oppgjøret står mellom regjeringshæren og den paramilitære gruppen RSF, som tidligere fungerte som hærens forlengede arm i Darfur.

– Bryter krigens lover

Konflikten har skapt en humanitær katastrofe der sivile må bære byrden, sa FNs spesialutsending til Sudan, Volker Perthes, til FNs sikkerhetsråd tirsdag.

– Det finnes ennå ingen tydelige tegn på at noen av dem er klare til å forhandle på alvor, noe som betyr at begge tror det er mulig å sikre en militær seier over den andre, sa Perthes.

Han fastslo også at krigen utkjempes uten respekt for krigens lover.

– Begge de stridende partene har kjempet med forakt for krigens lover og normer, angrepet tett befolkede områder med lite hensyn til sivile, sykehus og kjøretøy som frakter sårede og syke, sa han.

Ifølge en sudansk legeforening er minst ti leger drept så langt. 14 sykehus er rammet av bombeangrep, og 19 er blitt tvunget til å evakuere, ifølge Røde Kors.

Powered by Labrador CMS