Valg i Angola:
Regjeringspartiet beholder makten i Angola
President João Lourenço beholder makten i Angola etter at partiet hans, MPLA, sikret seg flertall i onsdagens valg.
BNår 97,3 prosent av stemmene er telt opp, viser resultatet at MPLA fikk 51,7 prosent av stemmene, noe som sikrere dem 124 av de 220 plassene i nasjonalforsamlingen. De folkevalgte utnevner presidenten, og dermed er Lourenço sikret fem nye år ved makten.
Adalberto Costa Júniors Unita fikk 44,5 prosent av stemmene. Landets største opposisjonsparti får dermed 90 plasser i nasjonalforsamlingen.
68 år gamle Lourenço har lovet økonomiske reformer, investeringer i det offentlige helsevesenet og en slutt på den omfattende korrupsjonen.
MPLA har dominert Angolas politikk siden landet fikk sin uavhengighet fra Portugal i 1975.
Suksess
– Vi kan anse dette valget for å ha vært en suksess, og det ble gjennomført på eksemplarisk vis, sa valgkommisjonens talsperson Lucas Quilundo etter at valglokalene stengte onsdag.
Men Unita mente at resultatene fra den første opptellingen er upålitelige.
Opposisjonspartiets visepresident, Abel Chivukuvuku, skal ha avfeid de foreløpige resultatene og uttalt at partiet kommer til å foreta en parallell stemmetelling basert på valgkommisjonens tall. Det skriver Al Jazeera.
«I morgen tidlig kommer vi til å ha klarere og mer konkrete indikatorer, og den som ønsker å feire vil ... jeg håper det er oss», skal Chivukuvuku ha sagt på en pressekonferanse.
Les også: 50 år med korrupt styre: – Vi vil ha endring!
Skyhøye forventninger
Årets valg er ble i ukene før valget referert til som et «potensielt politisk jordskjelv» eller som et «skjebnevalg». For første gang på nesten 50 år så det nemlig ut til at det lengesittende regjeringspartiet MPLA og president João Lourenço kunne få hard konkurranse fra opposisjonskandidat Adalberto Costa Junior, som stormet frem på meningsmålingene ukene før valget.
Forventningene var skyhøye. Særlig blant landets unge befolkning.
Mer enn 60 prosent av Angolas innbyggere er under 24 år, og med høy arbeidsledighet og utbredt fattigdom mener stadig flere unge at det er MPLA og dets korrupte natur som har skyld i situasjonen landet befinner seg i, og dermed også det største hinderet for Angolas utvikling.
Den sørvestafrikanske republikken er Afrikas nest største produsent av olje, og har tjent seg søkkrik på olje de siste par tiårene. Men rikdommen har bare kommet en liten elite – med tette bånd til regjeringspartiet – til gode.
Lite sannsynlig
Men selv om optimismen var stor, var det likevel lite som tydet på at onsdagens valg kom til å ende med regjeringsskifte.
– MPLA har kontroll over de viktigste mediene, valgkommisjonen og statlige institusjoner, så det er vanskelig å se for seg at de vil gjennomføre et fritt valg, sa seniorforsker og analytiker Vegard Bye, som for tiden leder et forskningsprosjekt i Angola, på telefon til Bistandsaktuelt i forkant av valget.
Ifølge Bye regnes det med at om lag to millioner døde ikke er fjernet fra manntallet, og at opposisjonen har kommet med en rekke krav om mer åpenhet og kontroll av valglokalene og i rapporteringen av resultatene inn til valgkommisjonen. Men det har ikke skjedd.
– De fleste er enige om at Unita ville vunnet ved fritt valg, i hvert fall om de får de unge til å gå til valgurnene, sa han.
Dersom ungdommen og sivilsamfunnet opplever av MPLA vinner på grunn av valgfusk, kan det bryte ut misnøye og store demonstrasjoner, tror Bye.