Moldova har en svært gammeldags energiforsyning. Det har den ukrainske flyktningen Valentina Bandarchuk fått merke. 75-åringen, som har flyktet til nabolandet fra Donbas, helt øst i Ukraina, bor i et trekkfullt hus og er nødt til å hente ved for å supplere varmen fra varmeovnen. Den har hun fått av norske Flyktninghjelpen.

Norsk bistand skal redusere Moldovas «energi-sløsing»

Støtte til bedre energieffektivitet står sentralt når Norge trapper opp sin bistand til Ukrainas naboland i vest, Moldova. Det lille landet – i mange år kjent som «Europas fattigste» – bruker mer enn tre ganger så mye energi som EU-gjennomsnittet for å oppnå samme resultat.

Publisert Oppdatert

Den norske støtten til Moldova for 2024 er nå fordelt, framgår det av en pressemelding fra regjeringen.

Av de 350 millionene statsminister Støre annonserte under president Maja Sandus besøk til Norge i vår, vil rundt 275 millioner kroner gå til tiltak innen fire sektorer: energi og miljø, utdanning, valg og motvirkning av desinformasjon.

Eivind Vad Petersson, statssekretær i Utenriksdepartementet.

– Den norske støtten er innrettet med tanke på tiltak som kan ha rask effekt og utgjøre en forskjell for sårbar befolkning i Moldova. Norge er også glade for å bidra til å støtte demokratiske prosesser og å styrke Moldovas evne til å stå imot forsøk på å undergrave stabiliteten i landet, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap).

Energi er det tiltaket som støttes med aller mest norsk bistand i Moldova. Pressemeldingen viser til at Moldova tradisjonelt har vært svært avhengig av russisk gass. Landet mottok i 2023 norsk støtte til gunstigere gasskjøp for å avhjelpe den umiddelbare krisen. Energiprisene har økt kraftig i Moldova som følge av Russlands angrepskrig mot Ukraina.

Bruker 3,4 ganger så mye  

Nå søker Moldova å diversifisere energiforsyningen og gjennomføre tiltak for å frigjøre seg fra den tradisjonelle avhengigheten av russisk gass og sikre en bærekraftig utvikling. Økt energieffektivitet ansees som et av de mest effektive tiltakene som er lettest å gjennomføre for å styrke landets forsyningssikkerhet, begrense negative miljøeffekter og redusere energifattigdom.

Moldova bruker 3,4 ganger så mye energi som gjennomsnittet i EU på å oppnå samme effekt på bruttonasjonalproduktet, ifølge FNs økonomiske kommisjon for Europa. 

Norge og Moldovas energiministre signerte i mai en avtale om energisamarbeid. 

Norge støtter energieffektiviseringstiltak med totalt 170 millioner kroner i 2024, framgår det av pressemeldingen. Midlene kanaliseres via Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) og Den europeiske gjenoppbyggings- og utviklingsbanken (EBRD) - med henholdsvis 105 og 35 millioner kroner.

Mer energivennlige hus

Støtten skal blant annet gjøre moldovere i stand til å gjøre husene sine mer energieffektive, for eksempel ved å bytte ut husholdningsapparater som bruker mye energi med apparater som bruker mindre. Dette er et tiltak som kan settes i gang og realiseres raskt.

Energiforbruk i boliger står for 58 prosent av det totale energiforbruket, ifølge FN.

Annonseringen av den norske bistanden for 2024 blir fordelt kommer kun en drøy måned før Moldova skal avholde både presidentvalg og folkeavstemning om landets tilknytning til EU. Moldova har, på samme måte som Ukraina, søkt om medlemskap – og har foreløpig fått godkjent status som kandidatland.

Landet - med sine drøyt 2,5 millioner innbyggere – var i 2023 nummer sju på lista over Norges største mottakerland, og når statistikken for 2024 kommer kan det bli en enda høyere plassering.

Powered by Labrador CMS