Selv om den nye militærjuntaen i Niger har innført protestforbud, var det ingen som stanset hærens og sikkerhetsstyrkenes tilhengere. De lyktes med å tenne på hovedkvarteret til regjeringspartiet i hovedstaden Niamey torsdag.

Hjelpeorganisasjoner bekymret: – Vi håper at demokratiet vil seire i Niger

FNs humanitære operasjoner i Niger er foreløpig stanset som følge av det pågående kuppforsøket. Og EU og Frankrike kutter i bistanden til landet lørdag. Men norske Strømmestiftelsen og CARE Norge fortsetter arbeidet sitt utenfor hovedstaden, og begrunner det med de store humanitære behovene i landet.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatert lørdag.

FNs kontor for koordinering av humanitær innsats har sagt at alle operasjoner i Niger er satt på vent. 

Det skjer etter at en gruppe militæroffiserer i landet, ledet av oberst Amadou Abdramane, opplyste på riksdekkende TV natt til torsdag at de hadde begått statskupp og avsatt president Mohammed Bazoum. 

Torsdag erklærte Nigers hær sin ledelse at de støtter kuppet. Lederen for presidentgarden i Niger, general Abdourahamane Tiani erklærte seg som landets nye leder på riksdekkende fjernsyn fredag. Han har fått tittelen president for Det nasjonale rådet for forsvar av hjemlandet. Kilder tett på president Bazoum sier til nyhetsbyrået AP at han ikke har noen intensjon om å trekke seg.

Ingen andre land har så langt sagt at de vurderer å gripe inn militært i Niger, noe kuppleder Abdourahamane Tiani selv har sagt at vil føre til en «massakre av Nigers befolkning og kaos». Søndag holder De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Ecowas) hastemøte om situasjonen i Niger i nabolandet Nigeria.

Bistand til sivilt samfunn 

Norge ga 166 millioner kroner i bistand til Niger i fjor. Av dette gikk blant annet 62 millioner til utdanning, 42 millioner til styresett, sivilt samfunn og konfliktforebygging, mens 27 millioner gikk til nødhjelp. 

– Denne regionen har de siste årene vært preget av militære maktovertakelser uten at det hverken har gitt økt sikkerhet for sivilbefolkningen eller bedret levekår, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en uttalelse.

Strømmestiftelsen og CARE Norge er to av seks norske organisasjoner som har arbeid i Niger.

Strømmestiftelsen bekymret 

– Niger trenger vår støtte, og vi håper at demokratiet vil seire slik at befolkningen selv kan bestemme utviklingen for landet. Befolkningen trenger fred og framtidsutsikter, og barn og ungdom trenger utdanning og jobb, sier generalsekretær Erik Lunde i Strømmestiftelsen.

Lunde forteller at han er svært bekymret over situasjonen i Niger, og påpeker at Niger er et særlig sårbart land siden det har verdens yngste befolkning, der halvparten er under 15 år. 

– Samtidig har det vært det fredeligste landet i regionen i en periode der to av nabolandene, Burkina Faso og Mali, begge har hatt to statskupp de siste årene. 

Erik Lunde, generalsekretær i Strømmestiftelsen.

Strømmestiftelsens kontor i landet drives utelukkende av lokalt ansatte fra Niger. 

– Våre ansatte har det etter forholdene bra, og jobber hjemmefra inntil vi har fått bedre oversikt over sikkerhetssituasjonen i hovedstaden. 

Takket være at det nå er sommerferie i Niger er ikke Strømmestiftelsens hurtigskoler, der barn som har mistet skolegang får intensivundervisning, berørt av de siste dagers uro. 

– Men spare- og lånegrupper og andre aktiviteter i hovedstaden vil ikke bli gjennomført mens situasjonen enda er såpass uklar. Programmer som vi har i andre regioner i landet gjennomføres som normalt, sier Lunde. 

Strømmestiftelsen har omfattende arbeid i Sahel-regionen, i landene Niger, Burkina Faso og Mali. 

– Utviklingen i regionen med mye vold, ustabile regimer og fattigdom er bekymringsfull. Vårt arbeid i Niger vil fortsette, og vi håper også norske myndigheter vil fortsette å prioritere Niger som et partnerland i utviklingspolitikken, sier generalsekretæren.

CARE Norge fortsetter også arbeidet

– Vi er dypt bekymret for utviklingen i Niger, og CARE ser seg nødt til å pause hjelpearbeidet i landet til situasjonen er mer oversiktlig, sa Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge til Panorama fredag.

Men allerede dagen etter melder CARE Norge at de gjenopptar det humanitære arbeidet i Niger, men holder kontoret sitt i Niamey stengt.

CARE har vært tilstede i Niger siden 1974. Organisasjonen jobber for å hjelpe kvinner og jenter ut av fattigdom, blant annet gjennom støtte til småbønder, spare- og lånegrupper hvor kvinner går sammen for å styrke egen økonomi og lese- og skriveopplæring.

– I tillegg jobber vi mot matmangel og kjønnsbasert vold, og vi vil fortsette hjelpearbeidet vårt så lenge sikkerhetssituasjonen tillater det, sier Georgsen.

Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

Over 3,3 millioner mennesker i Niger, eller 13 prosent av befolkningen har akutt behov for matvarehjelp, ifølge Verdens matvareprogram (WFP)

Underernæring rammer 47 prosent av alle barn som er mellom 6 og 59 måneder gamle. Landet er også et av de minst utviklede i verden. Allerede før kuppet varslet WFP at FN mangler 700 millioner kroner for å kunne yte den krisehjelpen som de mener landet trenger.

Håper på en løsning

Presidenten i Niger er «i god form», forteller Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna, som sier at et kupp i landet «ennå ikke er fullført». Hun uttrykker i en uttalelse håp om at kuppmakerne må rette seg etter internasjonale oppfordringer om å gå tilbake til demokratisk styre.

– Når jeg snakker om et kuppforsøk, er det fordi vi ikke anser ting som fullført. Det er fortsatt en utvei hvis de ansvarlige lytter til det internasjonale samfunnet, sier utenriksministeren.

Torsdag opplyste innenriksdepartementet i det vestafrikanske landet at alle demonstrasjoner nå er forbudt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier i en uttalelse at politisk stabilitet er viktig for Niger og for hele Sahel-regionen.

– Ulike terrorgrupper har faktisk styrket sin stilling i landene ledet av militærjuntaer. Vi støtter derfor arbeidet til Den afrikanske union (AU) og De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Ecowas) for å sikre et fortsatt demokratisk styresett i Niger, sier Huitfeldt.

Ecowas, som holder hastetoppmøte om situasjonen i Niger søndag, har i likhet med FN, EU og en rekke vestlige land fordømt det pågående kuppforsøket. På søndagens Ecowas-møte kan en sanksjonspakke være på trappene. 

Frankrike stanset all utviklingshjelp og økonomisk bistand til Niger lørdag. Og EU kuttet samme dag også sin økonomiske bistand og sitt sikkerhetssamarbeid med Niger.

Den tidligere kolonimakten Frankrike har også rundt 1500 soldater i Niger som støtter det lokale militæret, men disse kan måtte trekke seg ut. Og USA har rundt 1000 militære rådgivere i landet, som er en viktig samarbeidspartner i kampen mot islamistiske opprørsgrupper.

Powered by Labrador CMS