Porten inn til det norske representasjonskontoret i Al Ram stenges ved en tidligere anledning. Utenriksminister Espen Barth Eide sier norske myndigheter nå skal jobbe hardt for å opprettholde norsk innsats for det palestinske folk.

Tvinges til å stenge ned Norges representasjonskontor i Palestina

– Netanyahu-regjeringens beslutning er ekstrem, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Publisert Sist oppdatert

«Som følge av Netanyahu-regjeringens beslutning om at Norge må stanse virksomheten ved representasjonskontor i Al Ram i Palestina, må kontoret holdes stengt fra og med i dag», opplyser Utenriksdepartementet i en pressemelding.

– Netanyahu-regjeringens beslutning har åpenbart store konsekvenser for vårt arbeid i Palestina, sier Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Vi anser Netanyahu-regjeringens beslutning som ekstrem og urimelig. Den søker å ramme palestinerne, den palestinske selvstyremyndigheten og alle som forsvarer tostatsløsningen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Israelske myndigheter mener norsk politikk er for «ensidig», og har blant annet pekt på at Norge nylig anerkjente Palestina som en selvstendig stat, samt at norske myndigheter sist uke sendte et brev om at Norge mener Den internasjonale straffedomstolen (ICC) kan behandle krigsforbrytersaker mot Hamas-ledere og mot Israels nåværende regjering.

Utenriksministeren argumenterer for at den norske støtten til palestinske selvstyremyndigheter og det palestinske folk «skal videreføres med full styrke».

– Vi skal gjøre vårt ytterste for at dette ikke går utover arbeidet for en levedyktig palestinsk stat. Vårt engasjement skal videreføres med full styrke. Vi vil fortsette arbeidet for en bærekraftig tostatsløsning, til det beste for både israelere og palestinere, sier Eide.

– Har store konsekvenser

I mer enn 30 år har representasjonskontoret i praksis fungert som Norges ambassade til Palestina. Diplomatene som har vært stasjonert ved kontoret har blant annet jobbet for en tostatsløsning og med å bidra til å bygge opp palestinske institusjoner.

Bistanden til de palestinske områdene ble trappet betydelig opp etter Oslo-avtalen mellom Israel og Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) i 1993. Og Norge har ledet den internasjonale giverlandsgruppen for bistand til palestinerne, et engasjement som skal bestå tross for at israelske myndigheter nå forsøker å stagge norsk innsats.

– Dette har åpenbart store konsekvenser for vårt arbeid i Palestina, sier Barth Eide.

Norge har fått støtte fra blant annet USA, EU, Tyskland, Storbritannia og Frankrike etter at Netanyahu-regjeringen i praksis har utvist norske diplomater fra Palestina.

– Vi er takknemlige for støtten fra en rekke land. Norge er en venn av Israel og det israelske folk. Vi har fordømt Hamas sitt terrorangrep 7. oktober i fjor på det sterkeste. Vi har vært tydelige på at gislene i Gaza må løslates umiddelbart og at det haster mer enn noen gang med en våpenhvile, sier utenriksministeren.

Powered by Labrador CMS